Νέα

ΕΡΓΑΣΙΑ

Gen Z και Millennials: Άγχος, ανασφάλεια αλλά και αναζήτηση νοήματος στη δουλειά – Τα ευρήματα για την Ελλάδα

Πηγή: Pexels

Σε μια εποχή ριζικών αλλαγών στο εργασιακό περιβάλλον, οι Gen Z και Millennials αναζητούν ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ασφάλεια, την ψυχική ευημερία και το νόημα στη δουλειά τους, σύμφωνα με την 14η ετήσια παγκόσμια έρευνα της Deloitte, που φέτος περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία και για την Ελλάδα.

Η μελέτη βασίζεται σε πάνω από 23.000 συμμετοχές από 44 χώρες, με 424 νέους επαγγελματίες από την Ελλάδα (241 Gen Z και 183 Millennials), καταγράφοντας τις στάσεις, τις ανησυχίες και τις ελπίδες των γενεών που μέχρι το 2030 θα αποτελούν το 74% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Εργασία = άγχος και ανασφάλεια

Για την πλειοψηφία των νέων στην Ελλάδα, η εργασία αποτελεί βασική πηγή άγχους: Το 42% των Gen Z και το 46% των Millennials το επιβεβαιώνουν. Την ίδια στιγμή, λιγότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι οι εργοδότες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Η οικονομική ανασφάλεια είναι έντονη: 48% των Gen Z και 46% των Millennials στη χώρα μας δεν αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς — σημαντική αύξηση σε σχέση με τα περσινά ποσοστά (30% και 32% αντίστοιχα). Η οικονομική σταθερότητα συνδέεται άμεσα με την ψυχική ευημερία και το αίσθημα σκοπού στην εργασία, σύμφωνα με την έρευνα.

Νόημα και προσωπική εξέλιξη: Ζητούμενα με ουσία

Περίπου 9 στους 10 νέους στην Ελλάδα δηλώνουν ότι το να βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους είναι καθοριστικό για την επαγγελματική και προσωπική ικανοποίηση. Μάλιστα, πάνω από τους μισούς (52% των Gen Z και 53% των Millennials) έχουν αποχωρήσει από εργασία επειδή δεν έβρισκαν σκοπό, ποσοστά υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Παράλληλα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων αποκτά κεντρικό ρόλο: Το 68% των Gen Z και το 49% των Millennials στην Ελλάδα δηλώνουν ότι επενδύουν στην εκπαίδευσή τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος τους θεωρεί ότι οι μάνατζερ δεν τους καθοδηγούν επαρκώς: Αν και το 50% των Gen Z και το 48% των Millennials ζητούν καθοδήγηση, μόνο το 36% και 32% αντίστοιχα δηλώνει ότι την λαμβάνει στην πράξη.

GenAI: Ευκαιρία ή απειλή;

Η τεχνητή νοημοσύνη γενικής χρήσης (GenAI) αλλάζει ήδη την καθημερινότητα στον εργασιακό χώρο. Στην Ελλάδα, το 42% των Gen Z και το 39% των Millennials χρησιμοποιούν εργαλεία GenAI στη δουλειά, ενώ μόλις το 9% και 6% αντίστοιχα έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση — αν και 1 στους 3 σχεδιάζει να το κάνει σύντομα.

Οι χρήστες αναγνωρίζουν ότι το GenAI βελτιώνει την ποιότητα της εργασίας και την ισορροπία ζωής, ωστόσο πάνω από το 60% φοβούνται ότι η τεχνολογία αυτή θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας. Το γεγονός αυτό τους ωθεί να στραφούν σε επαγγέλματα με μεγαλύτερη "ανθεκτικότητα" στις τεχνολογικές αλλαγές.

Αμφισβήτηση του ακαδημαϊκού μοντέλου και αλλαγή πορείας

Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά αμφισβητείται: Στην Ελλάδα, το 28% των Gen Z και το 40% των Millennials δεν επέλεξαν ανώτατη εκπαίδευση, στρεφόμενοι σε πιο πρακτικά μονοπάτια και επαγγελματικές δεξιότητες.

Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό εκείνων που άλλαξαν επαγγελματική πορεία: 21% των Gen Z και 35% των Millennials δεν εργάζονται πια στο αντικείμενο που είχαν αρχικά επιλέξει, δείγμα της ανάγκης για προσαρμογή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι στην Ελλάδα διατηρούν υψηλή περιβαλλοντική ευαισθησία: Το 61% των Gen Z και το 63% των Millennials ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, εμφανίζονται πιο διστακτικοί στο να ασκήσουν πίεση στους εργοδότες για σχετική δράση, σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ανάγκη για ένα συμπεριληπτικό, ουσιαστικό εργασιακό μέλλον

Όπως σημειώνει η Ανάλια Κόκκορη, Partner και People & Purpose Leader της Deloitte Ελλάδας:

«Οι Gen Z και Millennials στην Ελλάδα αναζητούν οικονομική σταθερότητα, σκοπό και ψυχική ευημερία, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς. Είναι στο χέρι μας να ακούσουμε τις ανάγκες αυτών των γενεών, προωθώντας καινοτόμες ιδέες, ουσιαστική υποστήριξη και πολιτικές που δημιουργούν ένα συμπεριληπτικό χώρο εργασίας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ