Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Τα μέτρα για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασιας - Τι ακολουθεί μετά το τελος των αναστολών συμβάσεων

Χρήματα / Πηγή: pixabay
Χρήματα / Πηγή: pixabay

Μικτά προγράμματα απασχόλησης που θα συνδυάζουν επιδότηση αλλά και επαγγελματική κατάρτιση σχεδιάζονται ήδη από το υπουργείο εργασίας, τον ΟΑΕΔ και τα ελληνικά πανεπιστήμια με στόχο να «τρέξουν» στην αγορά για την ανάσχεση της ανεργίας, μόλις υποχωρήσουν τα επιδημιολογικά φαινόμενα και αρχίσει σταδιακά να αποσωληνώνεται η οικονομία από τον κρατικό «αναπνευστήρα».

Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο εργασίας υπό τον υφυπουργό εργασίας Πάνο Τσακλόγου επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις όπως η θέσπιση κριτηρίων στήριξης, που θα διαφοροποιούν τα μέτρα ανάλογα με τον κλάδο και τη ζημία που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση.

«Κλειδί» των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν «την επόμενη μέρα» θα είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη έναντι των οριζόντιων δαπανηρών μέτρων όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που εφαρμόζονται σήμερα.

Τα προγράμματα αυτά δεν αποκλείεται να αρχίζουν να ξεδιπλώνονται από τον Μάιο σταδιακά, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και την σταδιακή απαγκίστρωση της αγοράς εργασιας από το μέτρο των αναστολών συμβάσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συζητηθεί η θέσπιση κινήτρων όπως άλλωστε προτείνει και η επιτροπή Πισσαρίδη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους παρόχους κατάρτισης μέσα από ένα σύστημα αμοιβών 4 ταχυτήτων. 

Δηλαδή οι πάροχοι θα πληρώνονται σταδιακά και θα εξοφλούνται όταν ο άνεργος τοποθετηθεί σε θέση εργασίας. Το σχετικό νομοσχέδιο που θα αλλάξει άρδην όλα όσα ισχύουν μέχρι τώρα στην κατάρτιση αντιμετωπίζοντας τις χρόνιες εγγενείς παθογένειες αναμένεται να προωθηθεί το καλοκαίρι.

Τα προγράμματα βασίζονται στο τρίπτυχο επιδότηση μισθού, εισφορών αλλά και αναβάθμιση κυρίως των ψηφιακών δεξιοτήτων ( upskilling) καθώς και η επανακατάρτιση (reskilling) των εργαζομένων και των ανέργων.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ στον δείκτη αντιστοίχισης δεξιοτήτων του CEDEFOP. 

Η προσπάθεια είναι εμπροσθοβαρής και ήδη πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου θα «τρέξουν» δράσεις με κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν το φθινόπωρο. Κεντρικός πυλώνας του νέου συστήματος θα είναι ο ΟΑΕΔ. Σε πρώτη φάση – και πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου- θα ξεκινήσει η συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδίως με τα κέντρα Δια Βίου Μάθησης των πανεπιστημίων. Παράλληλα θα συνεχιστεί η συνεργασία του ΟΑΕΔ με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων όπως έγινε με τη Google.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας. «Η αναβάθμιση της κατάρτισης θα έχει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Καθώς θα ανοίγει σταδιακά οι οικονομία οι ανάγκες άμεσης στήριξης των θέσεων εργασίας θα μειώνονται. Αυτό θα επιτρέψει πιο στοχευμένες παρεμβάσεις έναντι των οριζόντιων μέτρων που αναγκαστικά εφαρμόζουμε μέχρι τώρα. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα κατευθύνονται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Παρότι η υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων έχει αρχικά σχεδιαστεί για το πρώτο 6μηνο του 2021 ο χρόνος εφαρμογής τους θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Αλλάζουν και τα επιδόματα

Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στην αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση. 

Οι αλλαγές αναμένεται να βασιστούν στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη η οποία προτείνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ να χορηγείται με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης. Η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει «το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε –αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της επιτροπής - όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολούμενων τον Ιανουάριο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ)».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ