Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συν-Εργασία: Παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο – Τι καλύπτει και υπό ποιες προϋποθέσεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Βασικό εργαλείο στο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου για την επαναλειτουργία της αγοράς είναι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο όχι μόνο παραμένει, αλλά επεκτείνεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο να στηρίξει τις επιχειρήσεις του τουρισμού προκειμένοεπαναφέρουν σταδιακά το προσωπικό τους στην ενεργό δράση.

Είναι προφανές ότι εξαιτίας των περιορισμών στην εστίαση (ωράριο, τραπεζοκαθίσματα) αλλά και της έωλης κατάστασης που θα συνοδεύσει το άνοιγμα του τουρισμού, οι επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επαναφέρουν το σύνολο του προσωπικού τους. Ως εκ τούτου αν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις θα διατηρήσουν και τους επόμενους μήνες τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους.

Εναλλακτικά οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο η μέρος του προσωπικού, εντάσσοντάς το στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» ώστε να επωφελούνται από την κάλυψη μέρος των μισθών και του συνόλου των εισφορών.

Στόχος η αποφυγή απολύσεων

Το τελευταίο τρίμηνο σε αναστολές τέθηκαν 678.096 εργαζόμενοι ενώ στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μόλις 22.869  εργαζόμενοι. Παρότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν τις δαπανηρές αναστολές συμβάσεων από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το κράτος θα δώσει έμφαση στο μηχανισμό ως ένα αμυντικό όπλο για την αποφυγή των απολύσεων.

Στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι, που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021, σε επιχειρήσεις -εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις (μείωση τζίρου 20%).

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας. Επίσης, το κράτος καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στο μειωμένο μισθό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ