Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες έως 31 Δεκεμβρίου

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 / Πηγή: Pixabay

Επιστρέφεται από τον e-ΕΦΚΑ σε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το πιστωτικό υπόλοιπο που οφείλεται από τον Ενιαίο Φορέα μετά τη μεγάλη εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Τα ποσά που οφείλονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στους μη μισθωτούς αναμένεται να επιστραφούν μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον σε όσους δικαιούχους έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ στον φορέα.

Μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 – τελευταία χρονιά κατά την οποία οι μη μισθωτοί πλήρωσαν εισφορές με βάση το εισόδημά τους – 343.669 ασφαλισμένοι κατέληξαν με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ. Αυτό συνέβη διότι το 2018 δήλωσαν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και έπρεπε να πληρώσουν λιγότερες εισφορές.

Όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν θα λάβουν τώρα εφάπαξ το ποσό της επιστροφής

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι είχαν χρονικό περιθώριο έως 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ αν επιθυμούν τον συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν θα λάβουν τώρα εφάπαξ το ποσό της επιστροφής, αλλά αυτό θα παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και θα συμψηφίζεται με μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν εφάπαξ πίστωση στον λογαριασμό τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και του ΕΦΚΑ είναι σε αγώνα δρόμου τα τελευταία 24ωρα για να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι και να προχωρήσει έως το τέλος του έτους η πληρωμή, σε όσους δεν δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Φορέα.

Γιάννης Βρούτσης / Πηγή: Intime
Γιάννης Βρούτσης / Πηγή: Intime

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Νοεμβρίου, ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών 2019 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών για 1.503.043 ασφαλισμένους. Από την εκκαθάριση των μερίδων προέκυψαν:

  • 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα 
  • 800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 €, το οποίο είναι πλέον καταβλητέο σε 5 μηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31ή/3/2021 και
  • 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17€

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, συνεχίζονται έως τις 31 Ιανουαρίου οι δηλώσεις στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) από επαγγελματίες και αγρότες για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας του 2021.  

Σε ενιαία αίτηση και με ισχύ για όλο το 2021 δηλώνεται η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής. Στην ίδια κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος θα παραμείνουν, για το έτος 2021, οι ασφαλισμένοι που δε θα υποβάλλουν αίτηση δήλωση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ