Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ενας στους τέσσερις αμείβεται πια με τον κατώτατο μισθό - Σήμερα οι κυβερνητικές αποφάσεις

υπουργείο εργασίας
Πηγή: InTime

Θεαματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό καταγράφηκε την περίοδο 2016-2020. Από 19,7% το 2016 το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 27,7% το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ποσοστού τα τρία τελευταία έτη, δηλαδή, μεταξύ 2018 και 2020, ανέρχεται σε 6 ποσοστιαίες μονάδες και αντιστοιχεί σε περίπου 155.400 επιπλέον θέσεις εργασίας που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Μόνο τη διετία 2018-2019 ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε κατά περίπου 121.400 άτομα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση-πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρας μας, η οποία αναμένεται να κυμανθεί στο 2%. 

Το νέο ύψος του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί σήμερα μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. Όπως αποκάλυψε η «Η», ο κατώτατος αναμένεται να αυξηθεί 2%, ώστε να φτάσει από τα 650 στα 663 - 665 ευρώ. Αντίστοιχα αναμένεται να αυξηθεί και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, το οποίο θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ

Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να αρχίσει να καταβάλλεται άμεσα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Σε κάθε περίπτωση, ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα αρχίσει να καταβάλλεται υποχρεωτικά μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. 

Πανω από 121.000 στον κατώτατο τη διετία 2018-2019

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, μόνο τη διετία 2018-2019 ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε κατά περίπου 121.400 άτομα.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν είναι ένα απόλυτα «καθαρό» μέγεθος, αφού σε αυτή την κατηγορία προστέθηκαν και όσοι με την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού πέρασαν αυτόματα στον κατώτατο και οι οποίοι ενώ είδαν το εισόδημά τους να αυξάνει, ωστόσο, αθροίζονται σε όσους νέους ή παλιούς εργαζόμενους εντάχθηκαν στον κατώτατο μισθό.

Εξαιρετικά, επίσης, ενδεικτικό της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί είναι και το γεγονός ότι, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας με κατώτατο μισθό την τελευταία τριετία καταγράφεται σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες επιχειρήσεων, ηλικιακές ομάδες εργαζομένων και κατηγορίες ανά επάγγελμα, τύπο απασχόλησης και τύπο συμβολαίου.

Σε ποιους κλάδους κάνει θραύση ο κατώτατος μισθός

Επίσης, από τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των στοιχείων από το Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ μπορούν να εξαχθούν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερο στις μικρές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα όπου ανήκει ο μισθωτός και τον κλάδο όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Μάλιστα, την τριετία 2018-2020 το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις με 1-50 εργαζομένους.
  • Το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερο σε ομάδες νεότερων ηλικιακά εργαζομένων, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης.
  • Η πλήρης απασχόληση συνδέεται με ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Την τριετία 2018-2020 αυξήθηκε ιδιαίτερα το ποσοστό των θέσεων εργασίας ευέλικτων μορφών απασχόλησης που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
  • Μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας στις οποίες απασχολούνται εργάτες αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, έναντι αυτών στις οποίες απασχολούνται υπάλληλοι. Επίσης, μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας που αφορούν εργαζομένους σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, έναντι αυτών που αφορούν εργαζομένους σε επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης.
  • Η αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος των επιχειρήσεων και το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό επιβεβαιώνεται για όλες τις επιμέρους κατηγορίες επαγγελμάτων. Όσον αφορά την ένταση χρήσης του κατώτατου μισθού κατά κλάδο, δηλαδή το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στο σύνολο των θέσεων εργασίας του κλάδου: Οι κλάδοι α) παροχής προστασίας, β) υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους, γ) εστίασης, δ) άλλων δραστηριοτήτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών και ε) αθλητικών δραστηριοτήτων, διασκέδασης και ψυχαγωγίας κάνουν χρήση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό παραπάνω από το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας τους. Το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία τροφίμων κάνουν επίσης χρήση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 30% περίπου.
  • Η κλαδική κατανομή των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δείχνει μεγάλη συγκέντρωση. Συγκεκριμένα, το 55% των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό εντοπίζονται σε τέσσερις κλάδους: α) στην εστίαση (27%), β) στο λιανικό εμπόριο 15%), γ) στο χονδρικό εμπόριο (7%), και στη βιομηχανία τροφίμων (5%). Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει διαχρονικά αλλαγή όσον αφορά την κλαδική σύνθεση των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Από την ανάλυση της ΤτΕ, προκύπτει ότι το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις, τους νεότερους εργαζομένους και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Προκύπτει ακόμα ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο για τους εργάτες και τους εργαζομένους χαμηλής εξειδίκευσης και είναι επίσης σημαντικό σε κλάδους όπως η εστίαση, το εμπόριο και η βιομηχανία τροφίμων.

Ο γρίφος των τριετιών

Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την τύχη των 3ετιών. Με την επικείμενη απόφασή τους οι δικαστές θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα. Οι βιομήχανοι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν «γυμνό» μισθό για όλους χωρίς 3ετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 663 - 665 ευρώ. Για τον μισθωτό που είχε προϋπηρεσία έως το 2012 από 3 έως 6 χρόνια αναμένεται να διαμορφωθεί σε 729,3 ευρώ.

Αντίστοιχα για τον μισθωτό που είχε προϋπηρεσία έως το 2012 από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και για τον μισθωτό με προϋπηρεσία (πάντα έως το 2012) άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,9 ευρώ. 

Ωστόσο οι προσαυξήσεις των τριετιών είναι ένας δύσκολος γρίφος, δεδομένης και της εκκρεμότητας στο ΣτΕ και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ