Νέα
  • ΓΔ: 894.33 +0.25%
  • Τζίρος: 76,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε... ακριβό «lockdown» οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι από 13 Σεπτεμβρίου - Τι ισχύει

Rapid test / Πηγή: Intime
Rapid test / Πηγή: Intime

Σε ένα ιδιότυπο lockdown μπαίνουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, το οποίο θα κοστίζει στον καθένα από 40 έως 80 ευρώ το μήνα, αφού υποχρεούνται, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο απασχολούνται, να κάνουν από ένα έως δύο rapid test την εβδομάδα.

Με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις μπαίνει οριστικό τέλος στα πληρωμένα από το Δημόσιο rapid test για τους ανεμβολίαστους, ενώ προβλέπεται ρητά ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν με δικά τους έξοδα ένα ή δύο rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η τιμή του rapid test έχει οριστεί στα 10 ευρώ, που σημαίνει ότι η μηνιαία δαπάνη τους θα αρχίζει από τα 40 ευρώ και θα φτάνει ώς και τα 80 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

Η υποχρέωση για δύο εργαστηριακά test την εβδομάδα ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και καθηγητές και εργαζόμενους στα ΑΕΙ και τους φοιτητές, καθώς και για τους εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση και τηλεοπτικές παραγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή, 80 το μήνα.

Υποχρεωτικά σε αναστολή εργασίας, αλλά και πρόστιμα

Οσοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν υποβληθούν στα υποχρεωτικά rapid test ή δεν τα δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη, τίθενται σε αναστολή εργασίας, δηλαδή, δεν πληρώνονται, ενώ χάνουν για όσο διάστημα είναι σε αναστολή και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των self test και της αντίστοιχης δήλωσης στο Εργάνη.

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των test είναι από 300 - 1.500 ευρώ, ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test σημαίνει πρόστιμο 300 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ