Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με rapid test η 5νθήμερη άδεια στους εργαζόμενους – Στο όριο επιχειρήσεις και υπηρεσίες

Πηγή: Eurokinissi

Αλλάζουν συνεχώς τα πρωτόκολλα που αφορούν την κάλυψη των εργαζομένων οι οποίοι νοσούν με κορονοϊό. Οι νέες αλλαγές αποτυπώνονται στη σχετική ΚΥΑ που ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο.

Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), σύμφωνα με την ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όλοι οι εργαζόμενοι, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε είναι ανεμβολίαστοι, θα μπορούν να πάρουν πενθήμερη άδεια από την εργασία τους έχοντας διαγνωσθεί θετικοί με ένα απλό rapid test το οποίο θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Δεν απαιτείται, δηλαδή, η διενέργεια μοριακού τεστ για τη χορήγηση της άδειας. Οπως, μάλιστα, θα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ, ο εργαζόμενος με θετικό rapid test δικαιούται 5νθήμερη νόμιμη άδεια, την οποία πρέπει να αποδεχτεί ο εργοδότης, κάτι που τόνισε και ο υπουργός Υγείας.

Τι αλλάζει στο πιστοποιητικό νόσησης

Αλλαγές θα ισχύσουν και για το πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο δεν σχετίζεται με την άδεια, αλλά χρησιμοποιείται ως πάσο αντί του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Το νέο πρωτόκολλο προβλέπει ότι για την έκδοσή του οι εμβολιασμένοι αρκεί να έχουν θετικό rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με PCR.

Υπενθυμίζεται πως η ανώτατη τιμή στην τιμή του μοριακού (PCR) τεστ ορίστηκε στα 47 ευρώ, δηλαδή 35 ευρώ για την ανάλυση του δείγματος και 12 ευρώ για τη δειγματοληψία από τις ιδιωτικές δομές υγείας.

Σοβαρά προβλήματα σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, η πρωτοφανής έξαρση των κρουσμάτων απειλεί να προκαλέσει «κραχ» στη λειτουργία των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.

Εργοστάσια, εταιρείες, καταστήματα και εστίαση λειτουργούν μετ' εμποδίων εξαιτίας της υποχρεωτικής καραντίνας χιλιάδων υπαλλήλων, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Κύκλοι του εμπορίου αναφέρουν ότι κάθε μέρα αντιμετωπίζουν νέες απουσίες υπαλλήλων, τις οποίες ξεπερνούν με αντικαταστάσεις. Ωστόσο, αν τα κρούσματα αυξηθούν θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Οι απουσίες των εργαζομένων δημιουργούν προβλήματα σε παγκόσμια εμβέλεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United ακύρωσε δρομολόγια, καθώς τα πληρώματα δεν επαρκούσαν εξαιτίας των κρουσμάτων.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ