Νέα
  • ΓΔ: 859.93 -0.05%
  • Τζίρος: 14,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τίτλοι κτήσης: Γιατί καθυστερεί δυο χρόνια η ρύθμιση - 210 ευρώ το πλαφόν της εισφοράς

ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime
ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime

Στον αέρα βρίσκονται σχεδόν δύο χρόνια οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) -πρώην Τίτλους Κτήσης, πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης, καθώς δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή η διάταξη για την εισφοροδότηση της εν λόγω αμοιβής.

Η διάταξη περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», το οποίο ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο αλλά το σχετικό λογισμικό, παρότι έχουν περάσει πέντε μήνες, δεν έχει ακόμα παραδοθεί στον e-ΕΦΚΑ.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο γιατί οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά όχι από το Σεπτέμβριο του 2021, αλλά από το 2020, καθώς η εφαρμογή της διάταξης εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια , από το νόμο Βρούτση.

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο χρόνος ασφάλισης για τους εν λόγω επαγγελματίες προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα μήνα ανά παραστατικό, αποσυνδέοντας στην ουσία το ύψος του παραστατικού από τον ασφαλιστικό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχίζεται. Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από ΠΠΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες ανά έτος.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση των παραστατικών για προφανείς μισθωτές υπηρεσίες. Παραδείγματος χάρη, εάν κάποιος παρέχει εξαρτημένη εργασία σε μαγαζί λιανικής, οφείλει να ασφαλιστεί ως μισθωτός με βάση τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τίτλο κτήσης, για την απασχόλησή του αυτή.

Τίθεται ανώτατο όριο στα 210 ευρώ στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς. Δηλαδή, η εισφορά αντιστοιχεί στην πρώτη μηνιαία ασφαλιστική κατηγορία των μη-μισθωτών και είναι 155 ευρώ για την κύρια ασφάλισης και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη ανά ΠΠΥ, ρύθμιση που στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης.

Η ρύθμιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των αμειβομένων με ΠΠΥ εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, δημιουργώντας αναδρομικές οφειλές. Δηλαδή, η επεξεργασία θα ξεκινήσει από τα παραστατικά που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2020 προκειμένου να εναρμονιστεί η παρακράτηση εισφορών μέσω παραστατικών με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

Επιπλέον, η εκκαθάριση των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 θα πραγματοποιηθεί με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόστηκε.

Σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (ΠΠΥ), καθορίζεται για την κύρια σύνταξη στα 13,33% και για υγειονομική περίθαλψη στο 6,95%.

Υπενθυμίζουμε ότι το πλαφόν για την απόδειξη δαπάνης είναι έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως.

https://www.imerisia.gr/syntaxeis/32128_psalidi-stis-syntaxeis-hireias-prosorino-pagoma-tis-apofasis-sygkentrosi

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα