Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υπ. Εργασίες: Διευκρινίσεις προς τις πλατφόρμες για τις παροχές στους διανομείς

deivery
Πηγή: Ευρωκίνηση

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση που αφορά τις παροχές που υποχρεούνται να προσφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες στους διανομείς που απασχολούν, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε «ανακριβείς αναφορές σε μέσα ενημέρωσης».

Όπως διευκρινίζει το υπ. Εργασίας επαναλαμβάνει πως «παραμένει ως έχει η υποχρέωση κάθε ψηφιακής πλατφόρμας, να παρέχει στους διανομείς που συνδέονται με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο».

«Αυτό αναφέρεται άλλωστε σαφώς στην Ανακοίνωση Τύπου που βγάλαμε στις 28 Μαρτίου», προσθέτει και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «ο εξοπλισμός αυτός παρέχεται από τις πλατφόρμες πέρα από το προστατευτικό κράνος για το οποίο προβλέπεται εναλλακτικά ότι εφόσον ο διανομέας συμφωνεί να κάνει χρήση του δικού του κράνους, η πλατφόρμα υποχρεούται να του καταβάλει ποσό ύψους 120 ευρώ».

Τι προβλέπει η απόφαση του υπ. Εργασίας

Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική υπουργική απόφαση για τους διανομείς που συνδέονται με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου προβλέπει τις εξής παροχές:

Α) H ψηφιακή πλατφόρμα υποχρεούται να παρέχει προς τον διανομέα-πάροχο υπηρεσιών το προστατευτικό κράνος, που είναι απαραίτητο για την εργασία του. Εναλλακτικά, αν ο διανομέας συμφωνεί να κάνει χρήση δικού του προστατευτικού κράνους, η ψηφιακή πλατφόρμα, αφού διαπιστώσει ότι διαθέτει κατάλληλο κράνος, υποχρεούται να του αποδώσει ποσό ύψους 120 ευρώ. Το ποσό αυτό αποδίδεται τμηματικά σε 12 μηνιαίες δόσεις, δεν υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, αποτυπώνεται διακριτά στα παραστατικά αμοιβής και εξόφλησης και καταβάλλεται στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό, όπως και η αμοιβή του δικαιούχου.

Παραμένει, ως έχει, η υποχρέωση της ψηφιακής πλατφόρμας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, να παρέχει πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσικλέτας, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο.

Β) Όταν οι πάροχοι υπηρεσιών χρησιμοποιούν δικό τους όχημα (μοτοσικλέτα, μοτοποδήλατο κ.λπ.), οι ψηφιακές πλατφόρμες τους αποδίδουν ανά μήνα πρόσθετη αποζημίωση για τη χρήση και συντήρηση του οχήματος. Η αποζημίωση αυτή ανέρχεται σε 15% επί του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, εφόσον ο διανομέας πραγματοποιήσει τουλάχιστον 300 διανομές ή μεταφορές εντός του ίδιου μήνα και για την ίδια ψηφιακή πλατφόρμα. Αν οι διανομές είναι λιγότερες, τότε η πρόσθετη αποζημίωση μειώνεται αναλογικά.

Ομοίως, η πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος δεν υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, αποτυπώνεται διακριτά στα παραστατικά αμοιβής και εξόφλησης, καταβάλλεται στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό, όπως και η αμοιβή του δικαιούχου και δεν περιλαμβάνει τα έξοδα κίνησης του οχήματος».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ