Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το επίδομα ασθένειας και ατυχήματος

Πηγή: Intime

Το επίδομα ασθένειας και ατυχήματος πλέον θα χορηγείται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ. Η σχετική απόφαση πάρθηκε μετά από συνεργασία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθένειας και ατυχήματος και πλέον καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική αίτηση των ασφαλισμένων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για τη λήψη του επιδόματος.

Αυτό που αλλάζει είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Η διαδικασία αυτοματοποιείται και η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά, καθώς ο γιατρός στέλνει αυτόματα την βεβαίωση ανικανότητας εργασίας, λόγω ασθένειας.

Στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) θα μπαίνει ο ασφαλισμένος και θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας. Την ίδια στιγμή, θα ενημερώνεται, μέσω της υπηρεσίας και ο εργοδότης του ασφαλισμένου, προκειμένου να εισέλθει σε αυτήν και να βεβαιώσει τα στοιχεία και την περίοδο αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ, καθώς αυτό θα δύναται να επαληθεύσει την ορθότητα όλων των στοιχείων, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακολούθως, θα εκδίδεται η εγκριτική απόφαση της ηλεκτρονικής αίτησης και θα πραγματοποιείται η καταβολή των επιδομάτων ασθένειας-ατυχήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αιτούντων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ