Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας ξεκίνησε και στη Βρετανία - Ποιες ελληνικές εταιρίες θα τo εφαρμόσουν το καλοκαίρι

Τρεις ελληνικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών έχουν ήδη ανακοινώσει επίσημα ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα εφαρμόσουν πιλοτικά την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας προσφέροντας περισσότερα long week ends στους υπαλλήλους τους, ενώ δεκάδες άλλες σχεδιάζουν να ενταχθούν στο «κίνημα» του τετραημέρου που βρίσκεται σε άνθηση.

Πρώτη  έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα εφαρμόσει τετραήμερη εργασία για το μήνα Αύγουστο η  εταιρία  χρηματοοικονομικών συμβούλων Grant Thornton. Πρόκειται για μια παροχή προς τους εργαζόμενους η οποία δε θα έχει καμία επίπτωση στους μισθούς, στο ωράριο (δεν θα απαιτηθεί δηλαδή αύξηση των ωρών εργασίας ) ούτε στις ημέρες της αδείας.

«Η Grant Thornton διατηρεί και ενισχύει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της, αποδεικνύοντας με πράξεις ότι οι άνθρωποί μας παραμένουν το σημαντικότερο κομμάτι του οργανισμού - επισημαίνει ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton - Επιθυμώντας να ευχαριστήσουμε τα στελέχη μας για την στήριξη και τη δέσμευσή τους, μέσα σε μία ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη περίοδο για όλους, υιοθετούμε  τη τετραήμερη εργασία για τον Αύγουστο, μία πρωτοβουλίας που θα συμβάλλει στην καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για εμάς το “Go Beyond” δεν είναι απλά μία υπόσχεση, αλλά ένα όραμα που μετουσιώνεται σε δράσεις και πράξεις».

Ακολούθησε η εταιρία τεχνολογίας Terracom η οποία ήδη εφαρμόζει τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, χωρίς καμία αλλαγή όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τις ημερήσιες ώρες εργασίας και το μηνιαίο εισόδημα των εργαζομένων. Κατά το καλοκαιρινό δίμηνο θα αναλυθούν  τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της πιλοτικής εφαρμογής με στόχο  τη μόνιμη εφαρμογή μιας τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας όλο το χρόνο.

«Η δύναμη της Terracom είναι οι άνθρωποί μας, οι οποίοι αποτελούν τον βασικό παράγοντα ανάπτυξης και ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Δημήτρης Ζαχαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Terracom- Με την υιοθέτηση της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνδυασμό με το υβριδικό μοντέλο εργασίας που έχει υιοθετήσει η εταιρεία μας από την αρχή της πανδημίας, προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και περισσότερες επιλογές  ώστε οι άνθρωποι να αποφασίσουν μόνοι τους τον καλύτερο τρόπο για να είναι ευτυχισμένοι και παραγωγικοί».

H διαφημιστική Choose είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα που προχωρά σε καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας αρχικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, με πλήρεις αποδοχές, προσφέροντας επιπλέον 12 ημέρες άδειας. Παράλληλα προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους της επίδομα βενζίνης για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους.

 «H Choose είναι οι άνθρωποί της, υπάρχει χάρη στην προσπάθεια, το μεράκι, τη δημιουργικότητά τους – τονίζει ο Γιάννης Δέτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Choose - Γι' αυτό και διαρκής μέριμνά μας είναι να δημιουργούμε ένα φιλικό και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον όπου οι ανάγκες τους αναγνωρίζονται και η προσφορά τους ανταμείβεται. Με αυτά ως οδηγό, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να περάσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή του τετραημέρου στις εν λόγω εταιρίες διαφέρει από το νόμο Χατζηδάκη ο οποίος προβλέπει την επέκταση του ωραρίου έως και 10 ώρες. Οι επιπλέον ώρες επιστρέφονται εντός 6 μηνών με τη μορφή ρεπό, άδειας η μειωμένου ωραρίου.

Στην πράξη  το τετραήμερο του νόμου Χατζηδάκη εφαρμόζεται σποραδικά και σε ατομική βάση κυρίως από γονείς μετά από αίτημα του ίδιου του υπαλλήλου ενώ προς το παρόν καμία επιχείρηση δεν έχει εφαρμόσει για το σύνολο η για τμήματα  ου προσωπικού της την τετραήμερη εργασία.

Από τις αρχές Ιουνίου στο κλαμπ της πιλοτικής εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών μπήκε και η Μεγάλη Βρετανία. Στόχος του πειράματος που θα διαρκέσει 6 μήνες είναι να μελετηθούν  από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Cambridge και της Οξφόρδης  οι επιπτώσεις των λιγότερων ωρών εργασίας, στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων  και την ευημερία των εργαζομένων τους, στην κλιματική αλλαγή καθώς και στην ισότητα των φύλων.

Για να εξασφαλίσουν το τετραήμερο, οι Βρετανοί  εργαζόμενοι θα πρέπει να απασχολούνται έως και 9,5 ώρες την ημέρα – από 9 το πρωί έως τις 6:30 μ.μ -ενώ το ωράριο μπορεί να επεκταθεί και ως τις 10 ώρες μετά από συμφωνία με τα συνδικάτα. Οι εργοδότες θα εξακολουθούν να δίνουν στους εργαζομένους το 100% της αμοιβής τους, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρούν τη μέγιστη παραγωγικότητα.

Στην πιλοτική εφαρμογή συμμετέχουν 60 εταιρείες με περίπου 3.000 υπαλλήλους από διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των τουριστικών επιχειρήσεων , της φροντίδας, ακόμη και εταιρείες κινουμένων σχεδίων.  Τα στελέχη των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πείραμα πιστεύουν ότι η μετάβαση σε τετραήμερη εβδομάδα «φαίνεται φυσικό επόμενο βήμα» μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό  4 Day Week Global που έχει στόχο να ενθαρρύνει  επιχειρήσεις σε Ευρώπη και Αμερική να πειραματιστούν με την τετραήμερη εργασία, πιλοτικά προγράμματα 4ήμερης εργασίας  πρόκειται να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ ,την Ιρλανδία,  τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ποιες χώρες έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα την 4ήμερη εργασία

Ας δούμε όμως ποιες χώρες έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα την 4ήμερη εργασία και ποιες πρόκειται να πειραματιστούν στο άμεσο μέλλον.

Βέλγιο: Η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας με αύξηση των ωρών εργασίας την ημέρα έως κατά 1,5 ώρα στο πλαίσιο όμως της 38ωρης εβδομάδας εργασίας που ισχύει στη χώρα. Στόχος είναι να αυξηθεί η απασχόληση από το 71% που είναι σήμερα στο 80% έως το 2023.  Ωστόσο τα συνδικάτα ζητούν 7ωρη εργασία και μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας στις 35 ώρες.

Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα εφαρμόσει  για 3 χρόνια ως καλή πρακτική  πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας στο πλαίσιο  εβδομαδιαίας εργασίας 32 ωρών.  Περίπου 6.000 εργαζόμενοι σε 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να παρατείνουν το Σαββατοκύριακο τους κατά μία ημέρα, με πλήρεις αποδοχές. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση των επιχειρήσεων με  250.000 ευρώ κατά μέσο όρο από το ταμείο ανάκαμψης   προκειμένου να μειωθεί  το ρίσκο των  επιχειρήσεων. Η δοκιμαστική φάση πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ξεκινήσει.

Ισλανδία: Μια από τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, με τα υψηλοτέρα κατά κεφαλήν εισοδήματα και μόλις 200.000 εργαζόμενους ( ποσοστό απασχόλησης 87%) υιοθέτησε το τετραήμερο από το 2014 έως το 2021 με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας του δημοσίου τομέα. Το πείραμα  που συμπεριέλαβε 2.500  εργαζομένους προέβλεπε τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών  εργασίας σε 36 ή 35 χωρίς μείωση των αποδοχών  με την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιώνί. Με δυο λόγια την αύξηση της παραγωγικότητας θα καρπώνονταν οι εργαζόμενοι  όχι ως πρόσθετη αμοιβή, αλλά ως μείωση χρόνου εργασίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στρες και η εξουθένωση των εργαζομένων μειώθηκαν και υπήρξε βελτίωση στην ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας.

Ιαπωνία: Μια χώρα εκτός ΕΕ η Ιαπωνία που ξεχωρίζει για τους εξαντλητικούς όρους εργασίας εφαρμόζει πειραματικά  4ήμερη εργασία σε συνεργασία με την Microsoft Japan. To προσωπικό της εταιρίας  δουλεύει με μειωμένο ωράριο με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δηλαδή το ζητούμενο είναι οι Ιάπωνες να μην είναι μόνο παραγωγικοί αλλά και ευτυχισμένοι.

Σουηδία: Η τετραήμερη εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές δοκιμάστηκε το 2015 με αντιφατικά  αποτελέσματα. Ακόμη και τα αριστερά κόμματα θεώρησαν ότι θα ήταν πολύ ακριβό να εφαρμοστεί  σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, επέλεξαν να διατηρήσουν μειωμένο ωράριο για τους εργαζομένους τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ