Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η «μεγάλη παραίτηση»: Κατά 148,4% αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το α' τρίμηνο του 2022

Πηγή: Eurokinissi

Αύξηση ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το α’ τρίμηνο 2022. Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το α' τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 148,4% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο 2021 (16.603 και 6.685 αντίστοιχα), έναντι μείωσης 30,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Η καταγραφή δεν περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών.

Τα νέα στοιχεία σε συνδυασμό με τις πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό δίνουν μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας η οποία πρέπει σε έναν βαθμό να εξηγηθεί.

5.000 παραιτήθηκαν μέσα σε 8 ημέρες

Ειδικά για τον τουρισμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού - Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου, αποκάλυψε ότι μέσα σε 8 ημέρες στις αρχές Ιουνίου, 5.000 εποχιακοί εργαζόμενοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους λόγω των κακών συνθηκών δουλειάς και διαμονής, των εξαντλητικών ωραρίων χωρίς ρεπό σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές.

«Πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι έφυγαν στο εξωτερικό όπου οι μισθοί είναι καλύτεροι και χιλιάδες άλλοι βρήκαν δουλειά σε άλλους κλάδους της οικονομίας σε δουλειές 12μηνης λειτουργίας», επισημαίνει ο κ. Χότζογλου. «Προσωπικά γνωρίζω πολλούς που δουλεύουν με 8μηνες συμβάσεις σε δήμους. Από σεφ έγιναν κηπουροί. Πολλοί έγιναν ντελιβεράδες, καθώς ο κλάδος έχει ανάπτυξη. Δεν μπορεί να αμείβονται με 700-800 ευρώ εξειδικευμένοι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία και δύο-τρεις γλώσσες. Δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια πάνω από 12 ώρες για 30 ημέρες χωρίς ρεπό. Ολο και περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό, προτιμώντας να μοιράζουν φυλλάδια παρά να δουλεύουν σε ρυθμούς γαλέρας».

Πού οφείλεται το φαινόμενο  

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη, το φαινόμενο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μια σημαντική αιτία είναι η αναντιστοιχία των προσόντων που διαθέτει ο υποψήφιος εργαζόμενος με αυτά που ζητούν οι εργοδότες. «Για παράδειγμα, η θέση του σεφ απαιτεί εκπαίδευση. Δεν μπορεί να την καλύψει ένας ανειδίκευτος», επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης. «Επίσης, δεν είναι διατεθειμένοι οι εποχικοί, όπως παλαιότερα, να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη για να δουλέψουν στην Κω για την τουριστική περίοδο. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι έχει καταγραφεί αποκλιμάκωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κενές θέσεις εργασίας».

Πολλοί κλάδοι «ταρακουνήθηκαν» με τα lockdown και το κλείσιμο - άνοιγμα της οικονομίας τα δύο χρόνια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία των εργαζομένων. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όπου πολλοί οδηγήθηκαν σε αλλαγή επαγγελματικής πλεύσης.

Τι συνέβη διεθνώς με τη «μεγάλη παραίτηση»

Κολοσσοί  στις ΗΠΑ εφαρμόζουν την πολιτική των παροχών προς το προσωπικό, προσπαθώντας να συνέλθουν από τη λεγόμενη «μεγάλη παραίτηση», κατά την οποία πέρυσι τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, με στόχο τη μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

Πώς συνέβη αυτή η μεταστροφή; Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έμειναν σπίτι τους κατά τη διάρκεια των lockdown, σκέφτηκαν, «ψυχαναλύθηκαν» και αποφάσισαν ότι προτιμούν την προσωπική τους ευημερία από τη «στρεσογόνα» καριέρα, ακόμα και αν παρέχει ανταγωνιστικούς μισθούς. Έτσι κι αλλιώς, με τα σημερινά δεδομένα ο πληθωρισμός «ροκανίζει» και τις πιο ελκυστικές αμοιβές.

Το μεταλλαγμένο τοπίο -μετά τον κορονοϊό- ανέδειξε ως κυρίαρχη τάση το «wellbeing», δηλαδή την ανάγκη ευημερίας στην εργασία που συνοδεύεται από το υβριδικό μοντέλο εργασίας και το ευέλικτο ωράριο.

Τι επιζητούν οι εργαζόμενοι 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Manpowergroup, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι λένε ότι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν δουλειά για να πετύχουν την πολυπόθητη ευημερία. Ποια είναι αλήθεια τα συστατικά της με βάση τις απαντήσεις;

  • Ευελιξία στο ωράριο ώστε να ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες.
  • Δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένης βάρδιας (μόνιμο νυχτερινό ωράριο ή απογευματινό), προκειμένου να συνδυάσουν σπουδές ή οικογενειακές υποχρεώσεις.
  • Να παίρνουν τα ρεπό τους μαζί και όχι σπαστά, καθώς και
  • να εκπαιδεύονται στο αντικείμενό τους.

Ιδίως οι άνθρωποι της τεχνολογίας δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να παραμείνουν σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν συνεχώς να μαθαίνουν και να εξελίσσονται από το να μεταβούν σε άλλο εργοδότη, ακόμα και με υψηλότερο μισθό.

Σε γενικές γραμμές στον ιδιωτικό τομέα, στους κλάδους που η τηλεργασία είναι συμβατή (εταιρείες μελετών, τεχνολογίας, εμπορικές, τράπεζες) οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη υιοθετήσει το υβριδικό εργασιακό μοντέλο που επιτρέπει στους απασχολούμενους να εργάζονται κάποιες ημέρες στο γραφείο και κάποιες το σπίτι ή σε έναν εναλλακτικό χώρο (καφετέρια, μισθωμένο χώρο συνεργασίας κ.ά.). Αυτή η τάση φαίνεται να παραμένει ισχυρή με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την πολιτική της κάθε επιχείρησης.

Θέλουν ελεύθερο χρόνο οι νέοι στην Ελλάδα

Ειδικά οι νέοι στην Ελλάδα, παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να βρουν δουλειά, διαπραγματεύονται με το «καλημέρα» τον ελεύθερο χρόνο τους.

«Τους πιτσιρικάδες αλλά και τους μεγαλύτερους έως 35 δεν τους βλέπουμε ποτέ στο γραφείο Δευτέρα και Παρασκευή», μας αναφέρει manager εταιρείας μελετών. «Είτε συμπιέζουν τη δουλειά τις ενδιάμεσες ημέρες της εβδομάδας είτε δουλεύουν με τηλεργασία. Θέλουν ευελιξία και ελεύθερο χρόνο για τα ενδιαφέροντα και τα ταξίδια τους. Ένας εργοδότης με ανοιχτό μυαλό νοιάζεται μόνο να βγει η δουλειά την ώρα που πρέπει. Οι παλιοί ήθελαν να βλέπουν τους υπαλλήλους στο γραφείο 9 με 5 ακόμα και αν έπαιζαν παιχνίδια στο κομπιούτερ. Ο κόσμος αλλάζει. Σίγουρα πολλοί θα επιστρέψουν στα γραφεία, αλλά το υβριδικό μοντέλο θα συνεχιστεί ως κυρίαρχη τάση».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ