Νέα
  • ΓΔ: 1429.1 +0.44%
  • Τζίρος: 6,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΦΚΑ: Ερχονται οι νέοι managers με 7.000 ευρώ το μήνα - Τι αλλάζει στη διαχείριση ακινήτων

Στον τομέα της αξιοποίησης των ακινήτων και του εκσυγχρονισμού των προμηθειών θα δώσει έμφαση ο ΕΦΚΑ από τις αρχές του χρόνου, μετά την τοποθέτηση των νέων managers που θα προέλθουν από τον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη του 60%-70% των θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών του νέου οργανογράμματος του ΕΦΚΑ που προβλέπει 13 γενικές διευθύνσεις, 63 διευθύνσεις,12 υποδιευθύνσεις και 291 τμήματα.

Παράλληλα, προωθείται ο νέος κανονισμός για τις προμήθειες καθώς και η σύσταση της εταιρίας ειδικού σκοπού που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα.

Εκτός από τον τομέα των ακινήτων και των προμηθειών, οι νέοι γενικοί διευθυντές θα καλύψουν σίγουρα τον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, των οικονομικών υπηρεσιών, των εισφορών, των ελέγχων, των τεχνικών υπηρεσιών και στέγασης και τον τομέα στρατηγικής και ανάπτυξης.

Έξι αυτοτελείς διευθύνσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου και η  Διεύθυνση οργάνωσης απλούστευσης ψηφιακού μετασχηματισμού διαδικασιών, θα υπάγονται απευθείας στο Διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή. Επίσης θα συσταθεί μονάδα εσωτερικών ερευνών η οποία θα υπάγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ.

Τα στελέχη της αγοράς που θα αναλάβουν θέσεις γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ θα αμείβονται με 7.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως, ποσό που προκαλεί αντιδράσεις, καθώς ο μισθός των γενικών διευθυντών του Δημοσίου σε γενικές γραμμές δεν ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ μεικτά.

Διαβάστε επίσης - ΕΦΚΑ: Προκηρύσσονται οι θέσεις για 24 νέους managers από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Πηγές του ΕΦΚΑ, ωστόσο, σχολιάζουν ότι οι αμοιβές αυτές είναι χαμηλές σε σχέση με το τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για διευθυντές σε οικονομικά τμήματα ή σε τμήματα πληροφορικής μεγάλων εταιρειών.

Ας δούμε ποιες αλλαγές προβλέπονται για δύο κομβικούς τομείς του ΕΦΚΑ, την αξιοποίηση των ακινήτων και τον τομέα των προμηθειών, που υποφέρουν από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας.

Αξιοποίηση ακινήτων

Ο τομέας της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ που θα αναλάβει ο νέος γενικός διευθυντής προβλέπεται να αναβαθμιστεί μέσω σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ.

Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού θα εκπονήσει αρχικά μελέτες για τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο τα μέγιστα έσοδα. Ο ΕΦΚΑ διαθέτει σήμερα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένει εντελώς αναξιοποίητο.

Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με πλήρη διαφάνεια που θα συνδυαστεί με την αξιοποίηση των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα.

Αλλαγή στο σύστημα προμηθειών

Θα υιοθετηθεί ένα περισσότερο ευέλικτο σύστημα προμηθειών προκειμένου να δοθεί τέλος στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ όχι μόνο χωρίς υπολογιστές και κλιματιστικά, αλλά ακόμη και χωρίς στυλό και χαρτί υγείας!

Σήμερα, όταν η δαπάνη ξεπερνά τα 30.000 ευρώ το έτος απαιτούνται 17 διαφορετικά στάδια έως ότου πληρωθεί ο προμηθευτής.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για την προμήθεια υλικού και εξοπλισμού από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής απαιτούνται επτά μήνες, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να μην καθυστερήσουν τις προθεσμίες για την έκδοση των συντάξεων.

Μία ακόμα δραματική εικόνα είναι ότι πέρυσι είχε τελειώσει η βενζίνη, με αποτέλεσμα διευθυντές και οδηγοί των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) να βάζουν από την τσέπη τους για καύσιμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά γιατρών σε σπίτι κατάκοιτων. Κι αυτό γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για προμήθεια καυσίμων.

Το νέο νομικό πλαίσιο  για τον εκσυγχρονισμό του φορέα προβλέπει το σχεδιασμό των προμηθειών του e-ΕΦΚΑ σε βάθος πενταετίας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι αναθέσεις του e-ΕΦΚΑ άνω και κάτω των ενωσιακών ορίων θα διενεργούνται σύμφωνα με έναν νέο κανονισμό προμηθειών ο οποίος θα εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα και θα συμμορφώνεται με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες στις περιπτώσεις που τα ποσά είναι άνω των ενωσιακών ορίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα