Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Τα 4 σενάρια για την αύξησή του από 1η Απριλίου - Τα νέα ποσά και οι τριετίες

Πάνω από τα 750 ευρώ θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, με στόχο να φτάσει σε προμνημονιακά επίπεδα. Καθώς η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου, φέρνει ένα μήνα νωρίτερα την νέα αύξηση των βασικών αποδοχών, ώστε να... κουμπώσει με τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες, Σάββατο 31/12, για τα νέα μέτρα του 2023 στο Πρωτοχρονιάτικο μύνημά του, ανακοίνωσε πως «την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει αμέσως μετά τα Φώτα και την ολοκλήρωση των εορτών του Δωδεκαημέρου, δηλαδή μετά τις 9 Ιανουαρίου, νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2023. 

Το σενάριο βάσης      

Το σενάριο βάσης είναι τα 751 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η βάση για την προεκλογική αύξηση του 2023, δηλαδή η ελάχιστη αύξηση: 5,5% και 39€. Ο κατώτατος μισθός επιστρέφει στο επίπεδο των 751 ευρώ μεικτά, δηλαδή σε προμνημονιακά επίπεδα, πριν δηλαδή μειωθεί βίαια με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 σε 586 ευρώ μεικτά και 510 για τους νέους έως 25 ετών (ο υποκατώτατος καταργήθηκε με την πρώτη αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019). Αυτό σημαίνει πως απαιτήθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να αντισταθμιστεί η βίαιη μείωση που επήλθε με το δεύτερο μνημόνιο του 2012 μέσα σε... μια μόλις νύχτα. 

Μετριοπαθές σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος μισθός αναμένεται να χτιστεί πάνω από τα 751 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή και στο μετριοπαθές σενάριο θα πρέπει να αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 6% - δηλαδή 43€ - ώστε ο βασικός μισθός να οδηγηθεί στο επίπεδο των 756 ευρώ. Αυτή η αύξηση εκτιμάται από αναλυτές ως μια... σχετικώς εύπεπτη αύξηση από την πλευρά των εργοδοτών, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έτρεξε με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,9% το 2022 και αναμένεται να τρέξει με επιπλεόν 5% το 2023. 

Βασικό σενάριο 

Σε ένα μέτριο σενάριο - που δεν απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην «Η» - ο μισθός θα αυξηθεί κατά 7% - 8% ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να προσεγγίσει την αύξηση των συντάξεων, που έχει κλειδώσει στο 7,75%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50 - 57 ευρώ και θα φτάσει στα 763 - 770 ευρώ.

Η... μπάνκα στον αέρα

Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και κάποια έκπληξη στο μέτωπο του ποσού - δεδομένης της προεκλογικής συγκυρίας - με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ώστε ο μισθός να φτάσει εγγύτερα σε ένα επίπεδο ποσού της τάξης των 780 ευρώ (αύξηση κοντά στο 10% - ποσό 71€) ή ακόμη και στα 800 ευρώ (αύξηση 12,2% - ποσό 87€). Ο κατώτατος μισθός, άλλωστε, είναι και ένα «χαρτί» στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, έτσι όπως έχει δομηθεί το νέο σύστημα καθορισμού του. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, δεδομένων των προκλήσεων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις - και κυρίως οι μικρομεσαίες - εντός του δύσκολου 2023.   

Τι θα γίνει με τις τριετίες

«Ριγμένοι» φαίνεται πως θα παραμείνουν το 2023 οι παλαιότεροι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία, καθώς η αποκλιμάκωση της ανεργίας εμφανίζει σημάδια συγκράτησης, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται πως θα πέσουμε κάτω από φράγμα του 10% το 2023, ώστε να ξεπαγώσουν οι παγωμένες τριετίες και να λάβουν οι μισθωτοί ξανά επιδόματα προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος). Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό και έχουν προϋπηρεσία πάνω από 3 έτη δεν έχουν πολλές ελπίδες για επιδόματα τριετιών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ