Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΥΠΑ-Προγράμματα: Γυναίκες το 75% των καταρτιζόμενων ανέργων - Τι μαθήματα προτιμούν

Την άνοιξη θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης των 125.000 ανέργων που είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες 30-45 ετών οι οποίες δούλευαν ως υπάλληλοι γραφείου, στις υπηρεσίες η στο εμπόριο.

Στόχος τους είναι να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες προκειμένου να «κυνηγήσουν» μια  καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας που προτιμά ένα γνώστη του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ψηφιακό μάρκετινγκ από τον απλό υπάλληλο.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία  αιτήσεων για το πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που επίσης έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης πριν το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα για τους ανέργους είναι 1000 ευρώ και για τους εργαζόμενους 400.

►Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ: Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στη 13η «Ημέρα Καριέρας» στις Σέρρες

Τα στατιστικά των καταρτιζόμενων

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των καταρτιζόμενων ανέργων το 75% των καταρτιζόμενων είναι γυναίκες και το 25% άνδρες ενώ σχεδόν οι μισοί (47%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών.

Το επίπεδο εκπαίδευσης διανέμεται σε ποσοστό 61% έως απόφοιτοι Λυκείου και 38% μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή, το 44% είναι κάτοικοι Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί η Θεσσαλία με 12% και η Δυτική Ελλάδα επίσης με 12%.

Πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι είναι επαγγελματίες και υπάλληλοι γραφείου (26% και 25% αντίστοιχα), ενώ 22% προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών και τις πωλήσεις.  

►Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ - Κοινωφελής Εργασία: Τετράμηνη παράταση για 19.148 εργαζόμενους

Τι επιλέγουν οι άνεργοι

Μέχρι στιγμής, το 80% των ανέργων έχει επιλέξει μαθήματα στις ψηφιακές δεξιότητες και το 20% στις πράσινες δεξιότητες.

Η υψηλότερη συμμετοχή καταγράφεται στα μαθήματα σχετικά με τις «Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες και Εφαρμογές Γραφείου» ενώ δεύτερη επιλογή αποτελούν τα μαθήματα σχετικά με το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ψηφιακό Μάρκετινγκ» και ακολουθούν τα μαθήματα στην «Κυκλική Οικονομία», «Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας» και «Επιχειρηματικές Δεξιότητες για Εκμετάλλευση των Πράσινων Ευκαιριών».

Στα άτομα υποχρεωτικής εκπαίδευσης παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης για κατάρτιση σε «Πράσινες δεξιότητες», ενώ οι προτιμήσεις ανά ηλικιακή ομάδα είναι ταυτόσημες για τα δύο φύλα και το ενδιαφέρον για τις «πράσινες δεξιότητες» αυξάνεται με την ηλικία.

►Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ: Εγκρίθηκε η ανακαίνιση και αναβάθμιση των 116 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης

Εχουν καταρτιστεί μισό εκατομμύριο

Σύμφωνα με το διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη «Η κατάρτιση είναι σημαντικό εργαλείο για την ελληνική αγορά εργασίας αλλά δεν είναι πανάκεια. Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας για τη μείωση της ανεργίας και το 2023, ιστορική χρονιά για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, καθώς θα υλοποιηθούν εμβληματικές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ταυτόχρονα  θα εφαρμοστούν πλήρως όλες οι μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά». Η ΔΥΠΑ έχει εξασφαλίσει περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο μέχρι το 2025 να έχουν καταρτιστεί συνολικά 500.000 συμπολίτες μας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης που έχει γίνει ποτέ, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας. Συνεπώς, φυσικά και θα «τρέξουν» νέες δράσεις και νέοι κύκλοι προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων.»

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ