Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

«Μαύρο» σημάδι από τις ΗΠΑ: Η αγορά εργασίας κάνει... στροφή προς το χειρότερο

Πηγή: AP

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ προχώρησαν σε περικοπές 35.000 προσωρινών θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση θέσεων εργασίας από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve του St.Louis. Οι τελευταίες μειώσεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των περικοπών από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο σε περισσότερες από 110.000, με αποτέλεσμα πολλοί οικονομολόγοι να φοβούνται ότι η αγορά εργασίας κάνει... στροφή προς το χειρότερο.

«Για μένα, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι», δήλωσε ο Τζέιμς Νάιτλι, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, στην Wall Street Journal την Τρίτη. «Η αγορά εργασίας μπορεί να μην είναι άτρωτη στο πλαίσιο ύφεσης», υπογράμμισε.

Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 223.000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε μόλις 3,5% τον Δεκέμβριο, η ιστορία έχει δείξει ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι συχνά σημάδι αδυναμίας της αγοράς εργασίας. Όταν η οικονομία των ΗΠΑ γνώρισε ύφεση το 1990-91, το 2001 και το 2007-09, οι μειώσεις στις προσωρινές θέσεις εργασίας «προηγήθηκαν αυτών στη συνολική αγορά εργασίας κατά 6 έως 12 μήνες», σύμφωνα με στοιχεία ερευνητών της Federal Reserve.

Διαβάστε επίσης - ΗΠΑ: Σε υφεσιακή τροχιά παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα

«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται, οι ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις (σ.σ. αναφορικά με την προσωρινή εργασία) επιτρέπουν στις εταιρείες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους εύκολα και χωρίς το πρόσθετο κόστος των αποζημιώσεων ή να χρειαστεί να αφήσουν τους καλύτερους εργαζομένους τους», εξηγούν.

Οι Big Tech δείχνουν τον δρόμο

Οι οικονομολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους, βλέποντας τους γίγαντες της τεχνολογίας, να προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού. Amazon, Google, Meta και Microsoft έχουν προχωρήσει σε περικοπές 50.000 θέσεων εργασίας από τον Νοέμβριο. Ο Gene Munster, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία επενδύσεων και επιχειρηματικών κεφαλαίων Deepwater Asset Management δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εταιρείες τεχνολογίας ενδέχεται να περικόψουν άλλο 15% έως 20% του εργατικού τους δυναμικού.

Οι απολύσεις θα είναι ένα «μείζον θέμα», δήλωσε ο τεχνολογικός αναλυτής της Wedbush, Dan Ives, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εισέρχονται σε «λειτουργία περικοπής κόστους» για να αντιμετωπίσουν τα υψηλότερα επιτόκια και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης - ΗΠΑ: Μαζικές απολύσεις στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης

Ο Huw Roberts, επικεφαλής αναλύσεων στην εταιρεία ερευνών αγοράς Quant Insight, δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει «αύξηση των απολύσεων» εκτός τεχνολογίας τους επόμενους μήνες, λόγω της πτώσης των εταιρικών κερδών. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 61% των στελεχών δήλωσε σε έρευνα του Resume-builder.com ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2023 και περίπου μία στις τρεις αμερικανικές εταιρείες αναμένει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά τουλάχιστον 30% φέτος.

Οι απολύσεις έχουν ήδη αρχίσει να εξαπλώνονται - εκτός Big Tech - και αυτή την εβδομάδα, με τη Ford να αναφέρει τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να περικόψει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας και την Washington Post να προσθέτει την Τρίτη σε ένα κύμα απολύσεων στα μέσα ενημέρωσης, επιπλέον 20 περικοπές. 

Με πληροφορίες από Fortune

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα