Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράμματα για 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας - Το χρονοδιάγραμμα

Mε στόχο την καθοδική πορεία της ανεργίας ώστε να πέσει κάτω του 10% το 2024, το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν προγράμματα με 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.

Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας» τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, οι 68.000 θέσεις θα καλυφθούν από Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη οι 30.000 έχουν ανοίξει από τον Δεκέμβριο  και αφορούν νεότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.

►Διαβάστε επίσης:ΔΥΠΑ: Ερχονται νέες επιδοτήσεις για 200.000 θέσεις εργασίας - Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για ανεργία και μισθούς

Τι αφορούν 

Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 7 έως 18 μήνες, ενώ ο μισθός των ωφελούμενων ξεκινά από τα 713 ευρώ και φτάνει ακόμη και στα 951 ευρώ (για άνεργους που έχουν συμπληρώσει το 12μηνο επιδοτούμενης ανεργίας).

Οι 10.000 (από τις 30.000) αφορούν νέους άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ, με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου και επιχειρήσεις ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Οι άλλες 10.000 αφορούν ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας των οποίων η επί μακρόν απομάκρυνση από την αγορά εργασίας δυσκολεύει την επανένταξή τους. Εχει προϋπολογισμό 119,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων.

Το τρίτο πακέτο των 10.000 θέσεων αφορά ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας

Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 112,3 εκατ ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος θα ωφελήσει 7.000 άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους
  • μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών
  • άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών
  • άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά

►Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: 100.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τη συμβολή της ΔΥΠΑ

Μέχρι το Μάιο άλλες 38.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Οι 38.000 νέες θέσεις που θα δρομολογηθούν μέχρι το Μάιο θα αφορούν σε προγράμματα με έμφαση σε γυναίκες και  πράσινη οικονομία. Θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε πόλεις με υψηλά ποσοστά ανεργίας και οικονομίες σε μετάβαση.

Έτσι, για παράδειγμα σχεδιάζεται πρόγραμμα για ανέργους 25-45 ετών στο πλαίσιο του οποίου η  επιδότηση θα είναι πάνω από 60-65% και για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια θα φτάνει και το 80% .

Παράλληλα η ΔΥΠΑ σχεδιάζει προγράμματα για 111.000 θέσεις εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει νέες δράσεις, συμβουλευτική και κατάρτιση και θα απευθύνεται σε  γυναίκες, νέους και  μακροχρόνια ανέργους.

Θα ξεκινήσουν σταδιακά μετά την άνοιξη και θα δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην πράσινη και γαλάζια (ναυτιλία ναυπηγεία) οικονομία καθώς και στην ψηφιακή οικονομία.

Παράλληλα, άλλες 22.000 θέσεις τρέχουν ή θα τρέξουν άμεσα με άλλα προγράμματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ