Νέα
 • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
 • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πού υπάρχουν σπίτια που πληρούν τα κριτήρια για φτηνό δάνειο

Πηγή: Eurokinissi

Το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» άνοιξε, αλλά το ερώτημα είναι πού μπορούν να βρουν διαθέσιμα διαμερίσματα από 75 έως 150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ οι νέοι για να λάβουν χαμηλότοκο η άτοκο στεγαστικό δάνειο;

Οπως τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα «από το σύνολο των διαθέσιμων σπιτιών σήμερα, αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά υπάρχουν στο  60% των διαθέσιμων σπιτιών στην Αθήνα, στο 74% στα δυτικά προάστια, στο 59% στον Πειραιά, στο 19% στα νότια προάστια, στο 5% στα βόρεια προάστια, και στο 38% στα ανατολικά προάστια. Με το πρόγραμμα αυτό ναι, δεν μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα σε Βουλιαγμένη ή Πανόραμα Θεσσαλονίκης, αλλά υπάρχουν στο Μαρούσι, Πεύκη, Αγία Παρασκευή, Τούμπα Θεσσαλονίκης».

Ακίνητα κάτω των 200.000 ευρώ υπάρχουν κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά. Η διαθεσιμότητα δεν ξεπερνά τα 3-4 στα 10 ακίνητα. Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων, καταγράφεται κυρίως στην επαρχία και ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν διαθέτουν έντονη τουριστική δυναμική και μεγάλο αριθμό ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

►Διαβάστε και: «Σπίτι μου»: Από σήμερα οι αιτήσεις για φθηνά στεγαστικά δάνεια - Τα οφέλη και οι προϋποθέσεις

Στις περιοχές του Κέντρου, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων με τις άνωθεν προδιαγραφές καταγράφεται σε Κυψέλη, Πατήσια, Άγιο Παντελεήμονα, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής, Άγιο Ελευθέριο και Κολωνό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

Διαθεσιμότητα ακινήτων 75-150 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου έως 200.000 ευρώ στην Αττική:

 • Αθήνα Κέντρο 60,1%
 • Δυτικά Προάστια 74,2%
 • Πειραιάς 59,2%
 • Νότια Προάστια 19,4%
 • Βόρεια Προάστια 5,27%
 • Ανατολικά Προάστια 38,7%

Στα Βόρεια Προάστια, εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 66% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών.

Στα Νότια Προάστια, το 75,8% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών. Στα Ανατολικά Προάστια, το 54,3% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, δηλαδή τουλάχιστον 33 ετών.

Στα Δυτικά Προάστια, το 70% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, δηλαδή τουλάχιστον 33 ετών.

Στο κέντρο της Αθήνας το 83,64% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών. Ανάλογα με τη περιοχή του κέντρου, τα ακίνητα μπορεί να είναι ολικώς, μερικώς ή/και μη ανακαινισμένα.

Στις περιοχές του Πειραιά, το 73,9% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, δηλαδή τουλάχιστον 33 ετών.

Διαθεσιμότητα ακινήτων 75-150 τμ άνω του 1ου ορόφου έως 150.000 ευρώ:

 • Αθήνα Κέντρο 36,6%
 • Δυτικά Προάστια 33,2%
 • Πειραιάς 28,5%
 • Νότια Προάστια 5,03%
 • Βόρεια Προάστια 1,2%
 • Ανατολικά Προάστια 13,7%

Στα Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. Συγκεκριμένα στα Βόρεια Προάστια μόλις το 1,2% των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων 75τμ-150τμ άνω του 1 ου ορόφου με έτος κατασκευής έως το 2007, έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ, στα Νότια το 5,03% και στα Ανατολικά το 13,7%.

►Διαβάστε και: «Σπίτι μου»: Οδηγός για τα φτηνά στεγαστικά δάνεια - 24 Ερωτήσεις απαντήσεις - Δικαιολογητικά

Διαθεσιμότητα καταγράφεται κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου το 36,6% των προς πώληση ακινήτων πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από το πρόγραμμα, στα Δυτικά προάστια το 33,2% και στον Πειραιά το 28,5%. Δηλαδή, τις προϋποθέσεις του προγράμματος πληρούν περίπου τρεις στις δέκα κατοικίες στα Δυτικά προάστια, στο κέντρο και στον Πειραιά.

Το 90,8% αυτών των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980 στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, το 80,6% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990 στις περιοχές του των Δυτικών Προαστίων και το 70,9% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980 στις περιοχές του Πειραιά.

Στις περιοχές του Κέντρου, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων με τις άνωθεν προδιαγραφές καταγράφεται σε  Κυψέλη, Πατήσια, Άγιο Παντελεήμονα, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής, Άγιο Ελευθέριο και Κολωνό. Στις περιοχές αυτές, μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων που είναι ολικώς ανακαινισμένα διατίθενται σε τιμές που αγγίζουν τις 2.000€ /τ.μ., ενώ υπάρχουν και λίγες επιλογές νεότερων ηλικιακά ακινήτων κατασκευής μετά το 2.000, σε περιοχές όπως τα Σεπόλια.

Οι «καλές» περιοχές του κέντρου όπως Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Γουδή, Μετς και Ιλίσια, καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα.

Οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών στα Δυτικά Προάστια είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, το Περιστέρι, το Ίλιον και Αχαρνές.

Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι και στη Νέα Ιωνία.

Στον Πειραιά, οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι τα Καμίνια, η Παλαιά Κοκκινιά τα Ταμπούρια και η Αγία Σοφία.

Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές Νέο Φάληρο, Καλλίπολη – Φρεαττύδα, Καστέλλα – Πασαλιμάνι και στο κέντρο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ