Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δώρο Πάσχα: Τι δικαιούνται να πάρουν οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης - Πόσο χάνουν

Οσα ημερομίσθια λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση δικαιούνται να λάβουν και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ως Δώρο Πάσχα, έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 1/1 έως 30/4. Με άλλα λογια, αν έχουν εργαστεί ολόκληρη την χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου, δικαιούνται μισό μισθό με βάση τις μειωμένες αποδοχές τους.

Αν η εργασιακά σχέση δεν έχει διαρκέσει ολόκληρο το 4μηνο Ιανουάριος - Απρίλιος, τότε ο μισθωτός δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.  

Παραδείγματα

  • Μισθωτός με 5ήμερη 4ωρη απασχόληση και μισθό 350 ευρώ - Δικαιούται Δώρο Πάσχα: 182 ευρώ
  • Μισθωτός με 4ήμερη 8ωρη απασχόληση με μισθό 580 ευρώ - Δικαιούται Δώρο Πάσχα: 302 ευρώ
  • Μισθωτός με 5ήμερη 4ωρη απασχόληση και μισθό 450 ευρώ - Δικαιούται Δώρο Πάσχα: 234 ευρώ

Το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Τι προβλέπει ο νόμος

Το άρθρο 38 παρ. 9 και 17 του Ν. 1892/1990, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του αντίστοιχου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίες της μερικής απασχόλησης. Επομένως, εφαρμόζονται και για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Με βάση τα παραπάνω. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα