Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Το πείραμα στη Γερμανία που μπορεί να αλλάξει τον παγκόσμιο εργασιακό χάρτη

Πηγή: Associated Press

Πενήντα εταιρείες στη Γερμανία  ξεκινούν δοκιμαστική εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, με τους υπαλλήλους τους να διατηρούν πλήρως τις μηνιαίες αποδοχές τους. Η πρωτοβουλία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μισό χρόνο, αρχής γενομένης την 1η Φεβρουαρίου, και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα εργασίας της χώρας και στην τόνωση της οικονομίας.

Το πείραμα έχει σχεδιαστεί γύρω από το καινοτόμο μοντέλο 100-80-100, που αποσκοπεί στη διερεύνηση τού κατά πόσον οι εργαζόμενοι μπορούν να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο παραγωγικότητας σε τέσσερις ημέρες εργασίας την εβδομάδα. Το μοντέλο προβλέπει τη διατήρηση του 100% του μισθού, μειώνει την εβδομάδα εργασίας στο 80% της συνήθους διάρκειας και προσδοκά σε 100% απόδοση

Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, τα οποία θα αξιολογηθούν επιστημονικά μετά τη δοκιμή, μπορεί να οδηγήσουν στον επανασχεδιασμό της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.

Αντιμετώπιση της εργασιακής κρίσης και της οικονομικής στασιμότητας της Γερμανίας

Η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης στην εργασίας και την αναζωογόνηση της στάσιμης οικονομίας της. Η χώρα, παλεύει με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την υποτονική οικονομία. Η καθιέρωση μιας μειωμένης εβδομάδας εργασίας θεωρείται δυνητικός καταλύτης για την τόνωση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων και, στη συνέχεια, την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων.

Μια παγκόσμια τάση 

Η δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στη Γερμανία αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη παγκόσμια τάση χωρών και εταιρειών που επανεξετάζουν την παραδοσιακή πενθήμερη εργασία. Η ιδέα μιας μικρότερης εβδομαδιαίας εργασίας, έχει κερδίσει έδαφος παγκοσμίως. 

Εάν η γερμανική δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πειστικό επιχείρημα για την ευρύτερη υιοθέτηση αυτού του μοντέλου σε διάφορους τομείς και περιοχές, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην αντίληψή μας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την παραγωγικότητα, σχολιάζει το bnnbreaking.

Διαφωνεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απέρριψε την ιδέα να γίνει κανόνας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας με πλήρη αμοιβή. 

«Ποτέ στην ιστορία μια κοινωνία δεν αύξησε την ευημερία της δουλεύοντας λιγότερο», είχε δηλώσει, επισημαίνοντας ότι «Το κλειδί για την ευημερία μας παραμένει η σκληρή δουλειά».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ