Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Κλειδώνει η νέα αύξηση - Η εισήγηση για τα 50€ και το σενάριο «έκπληξη»

Το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει τον τελικό λόγο για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024, η οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να κλειδώσει πάνω από 5,5% εως 6,5%, δηλαδή από τα 823€ εως τα 830€ από 780 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων τα σφιχτά δημοσιονομικά περιθώρια που δεν αφήνουν «παράθυρο» για νέες παροχές, θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κίνηση – έκπληξη σε σχέση με τον κατώτατο μισθό με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα πρέπει να παραδώσει στον πρωθυπουργό την εισήγησή της η οποία θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Μαρτίου.

Τι προτείνει το ΚΕΠΕ

Σημειώνουμε ότι το τελικό υπόμνημα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ για το νέο κατώτατο μισθό που αποτελεί σύνθεση των επιμέρους πορισμάτων των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται αυξήσεις 4%-5%.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση την προτεινόμενη αύξηση 4%-5% ο νέος κατώτατος μισθός για το 2024 θα κυμανθεί από την 1η Απριλίου από 811.2 έως 819 ευρώ ενώ με τις τριετίες και το επίδομα γάμου μπορεί ένας παλαιότερος υπάλληλος να φτάσει να αμείβεται με 1146.6 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δε θα αρκεστεί σ΄αυτό το ποσοστό αλλά θα επιλέξει ένα πιο γενναιόδωρο αφήγημα που να καλύπτει τις ανάγκες των χαμηλόμισθων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

►Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός: Στις 27/3 το υπουργικό για την νέα αύξηση - Τι προτείνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών - Τι σκέφτεται η κυβέρνηση

Το βασικό σενάριο

Ετσι, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αυξήσεις 5.5% έως 6.5 %, δηλαδή ο νέος μισθός θα κυμαίνεται από 822.9 έως 830.7 ευρώ. Το «κλειδί» σ΄αυτό το σενάριο είναι η αύξηση να προσεγγίζει τα 50 ευρώ μικτά ,που θεωρείται ένα αξιοσημείωτο ποσό για τους χαμηλόμισθους.

Για την ακρίβεια η αύξηση με βάση τα ποσοστά θα κυμαίνεται από 42.9 έως 50.7 ευρώ μικτά. Ωστόσο δεν αποκλείεται να επιλεγεί και το σενάριο - έκπληξη, που θα προβλέπει καθαρή αύξηση στην τσέπη ύψους 50 ευρώ. Σ΄αυτήν την περίπτωση ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 840 ευρώ ( καθαρά 718) από 780 σήμερα ( καθαρά 667).

►Διαβάστε επίσης: Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Υποβλήθηκαν ήδη 42.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα  

Ο στόχος

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθών ενώ από την άλλη πλευρά θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία.

Στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ είχε προτείνει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που να μην απέχει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023 ( 3.5%) καθώς θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός φορέας περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω των  υψηλών ιδιωτικών εγχωρίων και ξένων άμεσων επενδύσεων, της ανάκαμψης της κατανάλωσης και του τουρισμού, που οδηγούν στην εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ το 2024 άνω του 2% (ΚΕΠΕ, ΤτΕ, ΕΕ) σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θέτουν τις βάσεις για μια αύξηση των κατώτατων αμοιβών, κυρίως λόγω διάβρωσής τους από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και λόγω δυσκολίας ανεύρεσης εργαζομένων.

Εντούτοις, η όποια αύξηση θα πρέπει να είναι λελογισμένη, καθώς το 2024 προβλέπεται να είναι έτος χαμηλής ανάπτυξης, ενώ το ενδεχόμενο οι αυξημένοι μισθοί να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών δεν πρέπει να υποτιμάται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ