Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπουργείο Μετανάστευσης: Έρχονται οι νέες TalentVisa και TechVisa – Οι προϋποθέσεις και ποιους αφορούν

Σχέδιο νόμου προωθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Μετανάστευσης που θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την μετάκληση εργατών από τρίτες χώρες αλλά και την προσέλκυση λαμπρών μυαλών από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση εισάγεται η Talent Visa και η Tech Visa, δύο νέου τύπου βίζες με τις οποίες δίνεται πρόσβαση στη μερική απασχόληση στους ξένους φοιτητές και η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους. Επίσης διευκολύνεται η διδασκαλία ξένων επισκεπτών – καθηγητών καθώς και η ενδοεταιρική μετάθεση από το εξωτερικό, δημιουργείται νέα άδεια διαμονής ειδικού σκοπού για εταιρείες με μεγάλο όγκο αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ η διάρκεια της ανανέωσης των αδειών διαμονής αυξάνεται σε 5 έτη από 3 σήμερα  και της επί μακρόν διαμονής σε 7 έτη.

Στόχος να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένας πόλος καινοτομίας για την αναβάθμιση της χώρας αλλά και την κάλυψη των κενών θέσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για να γίνει η Αθήνα και η Ελλάδα διεθνής κόμβος και προορισμός καινοτομίας, το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα πρέπει να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές, συνδεδεμένο και φιλόδοξο. Η προσέλκυση διεθνών ταλέντων, ο επαναπατρισμός της διασποράς με υψηλή εξειδίκευση και η παροχή κινήτρων στους ιδρυτές να ξεκινήσουν το επόμενο υποκατάστημά τους στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να αναπτυχθεί το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και η Ελλάδα να αποτελέσει ένα νέο κόμβο.

►Διαβάστε επίσης: Δόμνα Μιχαηλίδου: Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την επάνοδο ομάδων πληθυσμού στην αγορά εργασίας

Τι είναι η  TalentVisa και η TechVisa

Η Greek Tech Visa είναι ένα απλουστευμένο, ταχύρρυθμο πρόγραμμα για εργαζόμενους, ιδρυτές και επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων εκτός ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα Greek Tech Visa for Outstanding Talent, είναι μια ταχεία διαδικασία για ιδρυτές και υπαλλήλους με υψηλού επιπέδου τεχνικό ή επιχειρηματικό υπόβαθρο για να εργαστούν στην Ελλάδα. Η βίζα ισχύει για ένα έτος, επιτρέποντας στα ταλέντα να εργαστούν, να αλλάξουν εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω αδειοδότησης.

Η ελληνική βίζα τεχνολογίας μπορεί να επεκταθεί σε άμεσα μέλη της οικογένειας και μετά την αρχική περίοδο της βίζας, μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση είτε για παράταση είτε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. με τις οποίες δίνεται πρόσβαση στην απασχόληση σε αποφοίτους που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν φοιτήσει σε κορυφαία πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο αλλά και σε εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης ή υψηλού επιχειρηματικού υπόβαθρου.

►Διαβάστε επίσης: Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές

Η διάρκεια

Η «Greek Tech Visa for Outstanding Talent»,  θα ισχύει για ένα έτος, επιτρέποντας στα ταλέντα να εργαστούν, να αλλάξουν εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω αδειοδότησης.

Παράλληλα, θα μπορεί να επεκταθεί σε άμεσα μέλη της οικογένειας, ενώ μετά την αρχική περίοδο της βίζας, μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση είτε για παράταση είτε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Η Talent Visa είναι μία νέα ετήσια θεώρηση εισόδου για αποφοίτους πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους της αλλοδαπής και αφορά ταλαντούχους αποφοίτους πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

  • Επιτρέπει στους φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από ένα κορυφαίο παγκόσμιο πανεπιστήμιο να εισέλθουν στην Ελλάδα για ένα έτος.
  • Για να λάβει ένας ενδιαφερόμενος τη σχετική Visa δεν χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει προσφορά εργασίας. Μπορεί να αναζητήσει εργασία ενώ βρίσκεται υπό το καθεστώς της Talent Visa.
  • Η Talent Visa είναι ανοικτή σε αποφοίτους πανεπιστημίων όλων των χωρών που δεν είναι πολίτες της ΕΕ.
  • Προορίζεται για μετανάστες υψηλής ειδίκευσης που είναι έτοιμοι να ευδοκιμήσουν στον τομέα τους και θέλουν να συμβάλουν στην ελληνική οικονομία.
  • Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της δεξαμενής ταλέντων για τους καθιερωμένους Έλληνες εργοδότες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ