Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Eurostat: Η Ελλάδα ουραγός στην ΕΕ σε πληροφορικάριους

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των συναλλαγών με το δημόσιο, η Ελλάδα υστερεί συνολικά – ως ιδιωτικός και δημόσιος τομέας – στην ψηφιακή μετάβαση, κάτι που αντανακλάται και στο χαμηλό σχετικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ποσοστό του εργατικού δυναμικού της που έχει ειδίκευση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό αυτό το 2023 ανερχόταν μόλις στο 2,6% των συνολικά απασχολούμενων και ήταν με διαφορά το χαμηλότερο από τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, όπου το μέσο ποσοστό εργαζομένων με ειδικότητα ICT ήταν σχεδόν διπλάσιο (4,8%).

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Ρουμανία (2,6%), ενώ το τρίτο χαμηλότερο στη Σλοβενία και ήταν πολύ υψηλότερο (3,8%).

Από την άλλη πλευρά, τα υψηλότερα ποσοστά είχαν η Σουηδία (8,7%), το Λουξεμβούργο (8%) και η Φινλανδία (7,6%).

Η συμμετοχή των ειδικών στην πληροφορική στην αγορά εργασίας της ΕΕ αυξανόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013 και 0,2 μονάδες σε σχέση με το 2022 (4,6%).

eurostat, πληροφορικάριοι

Λιγότερο από το 20% των εργαζόμενων σε θέσεις ICT στην ΕΕ ήταν γυναίκες (19,4%), αν και έχει αυξηθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013 (16,7%) και 0,5 π.μ. σε σχέση με το 2022 (18,9%).

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ήταν λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.

eurostat, γυναίκες πληροφορικάριοι
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ