Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Β. Κικίλιας στην «Η»: Τεράστιο και παγκόσμιο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό

«Ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα παράγει το 25% του ΑΕΠ, ένα στα τέσσερα ευρώ στην ελληνική οικονομία έρχεται από τον τουρισμό», σύμφωνα με τον Β. Κικίλια

Για τεράστιο και παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού στη χώρα μας έκανε λόγο μιλώντας στην «Η» ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού, στο πλαίσιο της 5ης Συνόδους της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 2022, υπογράμμισε ότι «όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον τουρισμό είναι πλέον στην Ελλάδα και κατασκευάζουν, η ανασκευάζουν-αναβαθμίζουν ξενοδοχεία, καταλύματα, κυρίως για πολύ υψηλού επιπέδου τουρισμό, που φέρνει και πολύ μεγαλύτερα έσοδα στην ελληνική οικονομία», ενώ επισήμανε ότι «πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε αντίστοιχες επενδύσεις και από τη Σαουδική Αραβία».

«Ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα παράγει το 25% του ΑΕΠ, ένα στα τέσσερα ευρώ στην ελληνική οικονομία έρχεται από τον τουρισμό», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν κλάδοι που «αφορά εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «το επενδυτικό ενδιαφέρον για "μπρανταρισμένους" προορισμούς και μη -εναλλακτικούς, δηλαδή- είναι τεράστιο και παγκόσμιο. Ολες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον τουρισμό είναι πλέον στην Ελλάδα και κατασκευάζουν, η ανασκευάζουν-αναβαθμίζουν ξενοδοχεία, καταλύματα, κυρίως για πολύ υψηλού επιπέδου τουρισμό, που φέρνει και πολύ μεγαλύτερα έσοδα στην ελληνική οικονομία».

«Παράλληλα, σημείωσε, «όλες ή οι πιο πολλές επενδύσεις σε υποδομές στη χώρα γίνονται προς χάριν ή λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον τουριστικό προϊόν. Και οι Σαουδάραβες επιχειρηματίες (...) ήδη έχουν αρχίσει και επενδύουν στη χώρα. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν και  ισόρροπη ανάπτυξη, με προστασία στο περιβάλλον και το παραδοσιακό μας τουριστικό προϊόν -από το ταβερνάκι με την ψάθινη καρέκλα που είναι στα τρία μέτρα από τη θάλασσα, μέχρι τη μοναδική εμπειρία που προσφέρουμε και μας κάνει να διαφέρουμε από τις υπόλοιπες χώρες».

«Πετυχημένη συνταγή»

«Παράλληλα», συνέχισε ο κ. Κικίλιας, «μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάπτυξη στον τουρισμό, με σημαντικές επενδύσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα να φωτιστούν περισσότεροι προορισμοί κι έτσι να έχουμε και περισσότερους τουρίστες και μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από το συνάλλαγμα που φέρνουν. Νομίζω ότι το 2022 αυτό αποδεικνύεται μια πετυχημένη συνταγή. Στο τέλος του 2021 είχαμε πολλούς ταξιδιώτες και τουρίστες μέχρι και το Δεκέμβριο στη χώρα μας και πολλαπλές επενδύσεις και περισσότερες το 2022».

«Είναι η βαριά μας βιομηχανία», επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, «την περιφρουρούμε και προσελκύουμε κι άλλους επενδυτές κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Οι εν δυνάμει επενδυτές βλέπου ότι οι πληρότητες στις χριστουγεννιάτικες διακοπές και στο χειμερινό τουρισμό -που δεν ήταν το φόρτε μας-, στις διακοπές του Πάσχα και τις πρωτομαγιάς να είναι πάνω από 80% και 90% και πάμε πλέον στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, που είναι και το βαρύ μας πυροβολικό, με πληρότητες στο 100%», γεγονός που «προσελκύει πολύ σημαντικούς επενδυτές».

Τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον

Αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες, σημείωσε ότι «σαφώς υπάρχουν ευκαιρίες, στα μεγάλα νησιά μας, στους πιο μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, στη Βόρεια Ελλάδα ή στην Πελοπόννησο. Να πω ότι η κρουαζιέρα έχει αυξηθεί 180% στη Βόρεια Ελλάδα και 130% στον Πειραιά. Ξεκινήσαμε τις πτήσεις από την Αμερική στις 7 Μαρτίου φέτος, προχτές είχαμε, μάλιστα, την πρώτη πτήση από τη Βοστώνη μετά από 25 χρόνια. Μιλάμε για 500.00 ταξιδιώτες απευθείας από τις ΗΠΑ… Όλα αυτά δείχνουν τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον».

«Οπότε, καταλύματα 4άστερα, 5άστερα, 6άστερα, VIP, πολύ υψηλού επιπέδου τουρισμός, επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές, είτε είναι ξενοδοχεία, είτε είναι μαρίνες ή παροχή υπηρεσιών, σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου σέρβις και βιώσιμο τουριστικό μοντέλο», είναι ο στόχος κατά τον κ. Κικίλια, «γιατί», όπως σημείωσε, «από την επόμενη χρονιά το προαπαιτούμενο για να ταξιδέψει κάποιος θα είναι οι χαμηλές εκπομπές άνθρακα, επενδύσεις που θα είναι συμβατές με την οικολογία και την προστασία του πλανήτη», είπε.

Στην ερώτηση αν θα δούμε άμεσα επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία, απάντησε ότι «είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν επενδύσεις ήδη από πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα του τουρισμού σε πολλαπλούς προορισμούς». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αθήνα και «σε περιοχές που ήταν μέχρι πρότινος υποβαθμισμένες», όπου υπογράμμισε τις «επενδύσεις, από τους Ισραηλινούς, για παράδειγμα, στο κομμάτι κάτω από την Ομόνοια, αλλά και από άλλες πολυεθνικές εταιρείες», χαρακτηρίζοντάς τες «πολύ σημαντικές».

«Νομίζω», κατέληξε, «ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε αντίστοιχες επενδύσεις και από τη Σαουδική Αραβία».
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα