Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ε. Σκοτό-Akuo Energy στην «Η»: Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει με ΑΠΕ τις ενεργειακές της ανάγκες

Scotto
Πηγή: Twitter

Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο δυναμικό στις ΑΠΕ που μπορεί να καλύψει το 100% των αναγκών της χώρας, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Η» ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Akuo Energy, Ερίκ Σκοτό, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας έχει κάνει άλματα στο συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στην απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη υποδομών παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Ο κ. Σκοτό που βρίσκεται στην Ελλάδα για το 17ο Συνέδριο Ενέργειας που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, δηλώνει παράλληλα πως οι ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση στην ενεργειακή κρίση καθώς δίνουν τη δυνατότητα για παραγωγή φθηνού ρεύματος και να συμβάλλουν στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η ενεργειακή αλληλεγγύη που σύμφωνα με τον ίδιο αποτέλεσε το βασικό εφόδιο στο οποίο στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βγει όρθια από την κρίση της πανδημίας, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και στην ενεργειακή κρίση δίνοντας μάλιστα το πρόσφατο παράδειγμα της στήριξης της Ελλάδας προς την Βόρεια Μακεδονία. 

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου και συνιδρυτή της Akuo Energy, Ερίκ Σκοτό, στην «Η».

Ποιο είναι το δυναμικό της Ελλάδας στις ΑΠΕ;  

Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο δυναμικό στις ΑΠΕ. Έχει πράγματι τους πόρους για να γίνει το ευρωπαϊκό «εργαστήριο» ενός ενεργειακού μείγματος 100% από ΑΠΕ και να παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Δεν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Χρειαζόμαστε απλώς πολιτική βούληση και την εφαρμογή αυτή της βούλησης στο πλαίσιο και τους κανονισμούς για μια ομαλότερη και ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε την ανάπτυξη ΑΠΕ και αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από αυτές τις τεχνολογίες και να εργαστούμε για το σχεδιασμό της αγοράς, ώστε «παίκτες» όπως η Akuo να μπορούν να τρέξουν έργα που έχουν έτοιμα προς υλοποιήση, ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους. 

Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο δυναμικό στις ΑΠΕ. Έχει πράγματι τους πόρους για να γίνει το ευρωπαϊκό «εργαστήριο» ενός ενεργειακού μείγματος 100% από ΑΠΕ και να παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Θεωρείτε πως ο φοβος των ελλείψεων θα βάλει στον «πάγο» τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ;

Αντιμετωπίσαμε δύο μεγάλες κρίσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια: την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντεπεξήλθε με αλληλεγγύη και οι δράσεις μας ήταν κοινές και αποφασιστικές. Πλέον αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βρίσκεται στο επίκεντρο της ασφάλειας του ενεργειακού μας συστήματος. Καμία χώρα δεν το αρνείται αυτό και δεν βλέπω λόγο γιατί θα έπρεπε να το κάνει.

Συνοπτικά οι τιμές ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μια ιστορική συνάντηση μεταξύ δύο πρωθυπουργών, της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, με την ενέργεια να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την ενεργειακή συνεργασία. Η Ελλάδα στηρίζει την Βόρεια Μακεδονία που πρόσφατα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή επάρκεια. 

Οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται και ως συνέπεια του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων εισαγωγής, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 300% το 2022, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ. Συνοπτικά οι τιμές ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. 

«Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη θα είναι δυνατή εάν απλοποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα εργαλεία», τονίζει στην «Η» ο Ε. Σκοτό

Ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε και μακροπρόθεσμα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε μαζικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι φθηνότερες λόγω του ήλιου και του ανέμου που δεν έχουν κόστος και βρίσκονται σε αφθονία.

Η Ευρωπαίκή Ένωση επί του παρόντος ξοδέυει πάνω από 300 δισ. ευρώ το χρόνο εισάγοντας ορυκτά καύσιμα για το 60% της ενέργειάς της, ενώ με τον άνεμο θα μπορούσε να παράξει 4 φορές περισσότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή και με τον ήλιο τουλάχιστον 30 φορές περισσότερη.

Ο ήλιος και ο άνεμος είναι ήδη οι φθηνότερες τεχνολογίες για την ηλεκτροπαραγωγή σχεδόν σε όλες της χώρες της Ευρώπης. Η Ευρωπαίκή Ένωση επί του παρόντος ξοδέυει πάνω από 300 δισ. ευρώ το χρόνο εισάγοντας ορυκτά καύσιμα για το 60% της ενέργειάς της, ενώ με τον άνεμο θα μπορούσε να παράξει 4 φορές περισσότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή και με τον ήλιο τουλάχιστον 30 φορές περισσότερη.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να παράξουν σημαντικά φθηνότερη ενέργεια, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας και δίνοντας στις οικονομίες ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα. 

Για αυτό πρέπει να εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό μοντέλο, παρέχοντας πραγματική ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη θα είναι δυνατή εάν απλοποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα εργαλεία.

Που βρισκόμαστε σήμερα; Ποιοι είναι οι στόχοι της Akuo Energy στην ελληνική αγορά; 

Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες στην ενεργειακή αγορά των ΑΠΕ. Αλλάζει γρήγορα τη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο για να μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο είδος αγοράς, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να προσελκύσουν επενδυτές επάνω σε αυτό το κομμάτι. Το αποτέλεσμα; Υπάρχουν περισσότερα από 5.500 αδειοδοτημένα έργα συνολικής ισχύος 95 GW.

Μέχρι το 2030, οι ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσουν το 61% στο ενεργειακό μείμα της χώρα ξεπερνώντας τους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με το τελευταίο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP).

Η Akuo είναι ένας εμφυτευμένος ηθοποιός στην περιοχή. Το πρώτο μας έργο στην Ελλάδα, η Θεσσαλία είναι ένα ηλιακό πάρκο 4MW που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Οι φιλοδοξίες μας για την Ελλάδα είναι μεγάλες.

Μέχρι το 2030, οι ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσουν το 61% στο ενεργειακό μείμα της χώρα ξεπερνώντας τους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με το τελευταίο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP).

Τα διασφαλισμένα έργα ΑΠΕ που έχουμε στη χώρα είναι 1.1GW. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτύξουμε στην Ελλάδα σχεδόν όσα έργα κάναμε σε 15 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, έχουμε 18 έργα υπό ανάπτυξη (TBC) και από τον περασμένο μήνα, έχουμε 4MW στο δίκτυο. 1,6GW διασφαλισμένα + 500MWh αποθήκευση.

Και δεν είμαστε ο μόνος παίκτης στη χώρα. Φανταστείτε πόσο γρήγορα θα μπορούσε να προχωρήσει η πλήρης στροφή στις ΑΠΕ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS