Νέα
  • ΓΔ: 1480.47 +0.03%
  • Τζίρος: 17,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Τσακίρης στην «Η»: Εχουμε υγιή διασπορά ξένων επενδύσεων - 1 δισ. από ΕΣΠΑ για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης

Υπάρχει υγιής διασπορά των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα υποστηρίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Η», στο περιθώριο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις. 

Όπως λέει ο ίδιος, αυτή τη στιγμή υπάρχει από το ΕΣΠΑ ανοικτή πρόσκληση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να συγχρηματοδοτήσει επενδύσεις που αφορούν στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ. 

«Το βασικό συστατικό για επιτυχημένες και μακροχρόνιες επενδύσεις είναι η πολιτική σταθερότητα, την οποία πιστεύω η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί η χώρα να την έχει. Το δεύτερο συστατικό είναι οι προϋποθέσεις, το νομικό πλαίσιο και γενικά το landscape για να αναπτυχθούν οι επενδύσεις. Κι σε αυτό έχει γίνει μεγάλη δουλειά για να αναπτυχθεί το νομοθετικό κομμάτι προσέλκυσης επενδύσεων.

Και το τρίτο κομμάτι είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων και αυτό γίνεται μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, συνεπικουρούν κι αυτοί για να μεγαλώσει η πίτα των επενδύσεων και ειδικά η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, που είναι το μεγάλο ζητούμενο»

Εχουμε υγιή διασπορά των ξένων επενδύσεων

Ερωτώμενος για το αν είναι ικανοποιημένος από το εύρος των ξένων επενδύσεων και πού στοχεύουμε και απαντώντας στην κριτική που αναπτύχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την ποιότητα των επενδύσεων, ο κ. Τσακίρης σημειώνει πως «οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και όλοι οι κλάδοι συμβάλλουν στο ΑΕΠ. Πολύ μεγάλο κομμάτι αφορά επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία, τη βιοτεχνολογία. Υπάρχει μια υγιής διασπορά των ξένων επενδύσεων.

Το πλάνο για την επόμενη τετραετία είναι το ποσοστό των επενδύσεων να αυξηθεί εξίσου, όπως αυξήθηκε κι αυτή την τετραετία, έτσι ώστε να φτάσουμε πλέον στο επιθυμητό επίπεδο, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει για το ΑΕΠ».

ΕΣΠΑ: 1 δισ. ευρώ στις ΜμΕ για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό

Ένα μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων αφορά στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, παρατηρεί ο κ. Τσακίρης. Είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του προγράμματος στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι ζωτικής σημασίας αυτή η μετάβαση, προκειμένου η ελληνική οικονομία να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική. Γιατί όπως ξέρετε το περιβάλλον είναι πολύ σκληρό σε παγκόσμιο επίπεδο, και σε αυτό έχουμε αρωγούς σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει από το ΕΣΠΑ ανοικτή πρόσκληση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να συγχρηματοδοτήσει επενδύσεις που αφορούν στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ, 300 εκατ. για τον ψηφιακό και 700 εκατ. για τον πράσινο μετασχηματισμό.

Αυτό θα δώσει ένα άλμα όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και λειαίνει και το έδαφος για άλλες ξένες επενδύσεις, γιατί δημιουργείται ένα πολύ καλό οικοσύστημα στην ελληνική αγορά και είναι πιο εύκολο ένας ξένος επενδυτής όταν βλέπει ένα ολοκληρωμένο και προχωρημένο οικοσύστημα να μπει και πιο εύκολα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα