Νέα
  • ΓΔ: 1235.92 +1.46%
  • Τζίρος: 73,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αντιγόνη Λυμπεροπούλου (ΕΑΤΕ) στην «Η»: Ερχεται νέα επένδυση από την Mubadala - Αφορά σε ώριμες επιχειρήσεις

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου

Σε νέα επένδυση, την τρίτη κατά σειρά στην χώρα μας, ετοιμάζεται να προχωρήσει το sovereign fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mubadala και όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή της στην «Η» η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, αυτή τη φορά η επένδυση δεν αφορά νεοφυείς αλλά πιο «ώριμες» επιχειρήσεις. Το επενδυτικό fund των ΗΑΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες δυο επενδύσεις στην Ελλάδα σε τεχνολογία, νεοφυείς επιχειρήσεις και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, ετοιμάζεται για την τρίτη, ενώ υπάρχει και μια ροή επενδυτικών προτάσεων που εξετάζονται. 

Η κ. Λυμπεροπούλου, μίλησε στην «Η» στο περιθώριο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που έριξε χθες αυλαία, παρατηρώντας πως όλα τα... συστατικά είναι πλέον στη θέση τους για να αυξηθούν οι επενδύσεις στη χώρα. Η ΕΑΤΕ μοχλεύει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσιους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και τα επενδύει σε καινούργια επενδυτικά κεφάλαια που θα στηθούν προσελκύοντας και ιδιωτικά κεφάλαια για να επενδύσουν σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδους. 

Όπως η ίδια λέει, πλέον υπάρχει και διαθεσιμότητα κεφαλαίων και έμπειροι διαχειριστές και επενδυτές από το εξωτερικό. Αλλά και η επιχειρηματικότητα έχει μπει - παρατηρεί - σε μια από τις καλύτερες φάσεις της. 

Ολόκληρη η συνέντευξη της Αντιγόνης Λυμπεροπούλου

Που βρισκόμαστε στο μέτωπο των επενδύσεων και τι πρέπει να περιμένουμε;

«Γίνονται επενδύσεις και το δείχνουν οι αριθμοί. Υπάρχουν επιτυχίες από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προσελκύουν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει δείξει μια τρομερή ανθεκτικότητα σε όλο αυτό το μακρύ διάστημα της κρίσης», παρατηρεί η κ. Λυμπεροπούλου, τονίζοντας πως τώρα διανύουμε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλα τα συστατικά είναι στη σωστή τους θέση. «Δηλαδή υπάρχει και διαθεσιμότητα κεφαλαίων και έμπειροι διαχειριστές και επενδυτές από το εξωτερικό, αλλά και η επιχειρηματικότητα έχει μπει σε μια από τις καλύτερες φάσεις της».  

Εμείς στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων υλοποιούμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Έχουμε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση προερχόμενα από δημόσιους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και τα επενδύουμε στην αγορά, σε καινούργια επενδυτικά κεφάλαια που θα στηθούν, προσελκύοντας και ιδιωτικά κεφάλαια για να επενδύσουν σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδους».

Είμαστε μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Τι θα δώσει στο κρίσιμο μέτωπο των επενδύσεων;

Ουσιαστικά θα έρθει να αποδείξει να κλειδώσει την επιτυχία που έχει που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στους διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν περισσότερα και στη χώρα μας.

Θα σας δώσω ένα νούμερο που είναι χαρακτηριστικό. Την τελευταία 20ετία οι δημόσιοι πόροι που επενδύθηκαν σε funds ήταν περίπου 300 εκατομμύρια συνολικά στην 20ετία. 

Εμείς έχουμε ήδη δεσμευτεί για επενδύσεις πάνω από 370 εκατομμύρια σε 15 καινούργια επενδυτικά σχήματα. Βλέπετε λοιπόν ότι ολοκληρώνεται λίγο αυτός ο κύκλος και υπάρχει και διάθεση και διαθεσιμότητα αλλά και όρεξη για επενδύσεις.

Να δούμε λίγο το εύρος των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα;

Εμείς στην ΕΑΤΕ έχουμε επενδύσει στην εξωστρέφεια τα προηγούμενα χρόνια περισσότερο για να αντλήσουμε και τις βέλτιστες πρακτικές και τεχνογνωσία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεργασία με sovereign funds από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Mubadala και ADQ. Η Mubadala είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε πριν από 4-5 χρόνια και ήδη έχουν γίνει οι δυο πρώτες επενδύσεις, έχουμε επενδύσει από κοινού σε δυο funds στην Ελλάδα, επίκειται μια τρίτη και υπάρχει και μια ροή επενδυτικών προτάσεων που εξετάζονται και έρχονται και άλλες.   

Το στοίχημα της εξωστρέφειας το κερδίζουμε;

Το κερδίζουμε γιατί όπως σας είπα ήταν δύσκολες αυτές οι συμπράξεις, οι συνεργασίες ειδικά με τις χώρες του κόλπου του Αραβικού Κόλπου, αλλά πλέον έχουμε έχουμε απτά γεγονότα, έχουμε επενδύσεις που έχουν συμβεί. 

Σε ποιους κλάδους; 

Έχουν επενδύσει σε επενδυτικά ταμεία και μάλιστα έχουν κάνει κατά τη γνώμη μου έξυπνες επιλογές, σε τεχνολογία και νεοφυείς επιχειρήσεις - έχουν πιάσει τον παλμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας - σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας και μια τρίτη επένδυση που τώρα εξετάζουν και μπορώ να πω ότι είναι για πιο ώριμες επιχειρήσεις.

Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της ΕΑΤΕ. Τα  προγράμματα που έχουμε ανοικτά αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και όλα τα στάδια ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Ξεκινάμε από πολύ αρχικά και φτάνουμε μέχρι ώριμα στάδια επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους τεχνολογία, ενέργεια, τρόφιμα.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας;

Θα σας πω ότι ωριμάζει, γιατί πλέον υπάρχει μια έντονη επιχειρηματικότητα, υπάρχει και ένα πολύ καλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό που έρχεται από τα δικά μας Πανεπιστήμια και χρειάζεται και περαιτέρω εξειδίκευση. Υπάρχουν πλέον διαχειριστές γιατί ο διαχειριστής έχει ένα κομβικό ρόλο στο να εντοπίσει και να αναγνωρίσει την κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία, ενδεχομένως να βοηθήσει και τους επιχειρηματίες να πάνε παρακάτω. Και από την άλλη υπάρχουν και διαθέσιμα χρήματα και επενδυτές που έχουν τη διάθεση να επενδύσουν στη χώρα.

Άρα αν τα βάλει κανείς όλα αυτά μαζί, συν και το δικό μας, που πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος, γιατί είμαστε ένας πυλώνας σε αυτό το οικοσύστημα που συνδέουμε τα σημεία και βοηθάμε στη δικτύωση, διευκολύνουμε τις συνεργασίες, νομίζω ότι πρέπει να κλειδώσουμε αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.

Καταλήγοντας η κ. Λυμπεροπύλου επισήμανε πως «πριν από λίγα μόλις χρόνια αυτό το οικοσύστημα του venture capital αποτελούνταν από λίγες δεκάδες ανθρώπων. Προχθές κάναμε μια συγκέντρωση ακριβώς για να δούμε πόσο πολλοί είμαστε να δούμε το μέγεθός μας και ήταν πάνω από 120 άτομα. Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση που δείχνει ακριβώς πόσο μεγάλος που έχουμε φτάσει και ότι πλέον».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Αλέξης Χαρίτσης στην «Η»: Η επενδυτική βαθμίδα θα αξιοποιηθεί από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει βιώσιμες και παραγωγικές επενδύσεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει, σε εξαιρετικά δύσβατες συνθήκες, ότι μπορεί να μετατρέψει το κάθε θετικό...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Αλέξης Τσίπρας στην «Η»: Εχουμε αποδείξει τη διαχειριστική μας ικανότητα στα δημοσιονομικά - Μόνο μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει με σχέδιο την επενδυτική βαθμίδα

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ανοίγει τα...