Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γρ. Δημητριάδης στην «Η»: Πώς το Υπερταμείο θα ενεργοποιήσει τον επενδυτικό του ρόλο - Οι συνέργειες με άλλες χώρες - Τι θα γίνει με την Αττική Οδό

Πηγή: Eurokinissi

Τον επενδυτικό του ρόλο ενεργοποιεί το Υπερταμείο σε συνεργασία με την BlackRock, με στόχο να επανεπενδύσει τα έσοδα από τα assets του μεγάλου χαρτοφυλακίου του. Ο στόχος, όπως εξηγεί στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, στο περιθώριο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είναι διπλός. Αφενός να προχωρήσει το ίδιο το υπερταμείο σε επενδύσεις και αφετέρου να προσελκύσει στην Ελλάδα επενδύσεις από άλλα δημόσια υπερταμεία άλλων χωρών.

Ο κ. Δημητριάδας αναφέρει πως τα υψηλά επιτόκια δεν μειώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Αναφορικά με τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις και την Αττική Οδό, επιβεβαιώνει πως θα υπάρξει παράταση στην διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών, ενώ το 30% του Ελ. Βενιζέλος που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα μπει στο Χρηματιστήριο στο δεύτερο 6μηνο του έτους.  

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γρηγόρη Δημητριάδη

Αρχικά, ο κύριος Γρηγόρης Δημητριάδης υπογραμμίζει πως «το Υπερταμείο είναι νέος φορέας που μετρά περίπου 6 χρόνια ζωής αλλά σε κάθε περίπτωση διαθέτει ένα πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες». 

«Όλο αυτό το χαρτοφυλάκιο εμείς πρέπει να το αναπτύξουμε, αυτή είναι η υποχρέωση μας», σημείωσε ο κύριος Δημητριάδης στην «Η», προσθέτοντας πως «θέλουμε να κρατήσουμε αυτό το χαρτοφυλάκιο και να βελτιώσουμε την αξία που έχει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική και την περιβαλλοντική». 

Όπως τονίζει, τα έσοδα που έχει το Υπερταμείο πρέπει να επανεπενδυθούν. «Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς πάμε να ενεργοποιήσουμε τις επενδύσεις από τα έσοδά μας. Τώρα ξεκινάμε. Έχουμε συνεργασία με την Black Rock, η ομάδα της οποίας ειδικεύεται σε δημόσια επενδυτικά Ταμεία άλλων χωρών. Μας βοηθούν να αποκτήσουμε τη δομή και τις διαδικασίες που πρέπει αλλά και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για να κάνουμε τις επενδύσεις, αλλά να προσελκύουμε και άλλα δημόσια Ταμεία και άλλα Υπερταμεία άλλων χωρών να επενδύσουν στην χώρα μας και στην ιδιωτική οικονομία».

Συνεπώς, ο στόχος του Υπερταμείου είναι πλέον διπλός, εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης:

  1. «Αφενός πρέπει να αξιοποιήσουμε και να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο που ήδη έχουμε
  2. αλλά και να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία».

Το στοίχημα του ESG

Το ESG είναι πολύ βασικό για το Υπερταμείο και όχι κάτι δευτερεύον επειδή είναι μόδα, σημειώνει ο κ. Δημητριάδας, λέγοντας μάλιστα πως το ESG είναι ο λόγος που το Υπερταμείο υπάρχει. Για να υπηρετήσουμε μια 

Αναφορικά με το περιβαλλοντικό κομμάτι, σημείωσε ότι είναι στόχος να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για όλες τις εταιρείες του Υπερταμείου ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε βάλει όλες τις εταιρείες μας, που είναι δημόσιες εταιρείες να μετρήσουνε το scope 1 και το scope 2» ώστε να έχουν εικόνα για το πως πάνε τα πράγματα περιβαλλοντικά.

Το social του ESG - επισημαίνει - πως εξυπακούεται για το Υπερταμείο, καθώς είναι ένα Δημόσιο επενδυτικό Ταμείο και δεν κοιτάει μόνο οικονομικές αποδόσεις. «Συνεπώς μας ενδιαφέρει πολύ αυτό που κάνουμε να έχει θετικό αντίκτυπο κοινωνικό και μάλιστα γίνονται μετρήσεις συγκεκριμένων KPIs για να αξιολογείται η εμπιστοσύνη του κόσμου. 

Όσον αφορά στο Governance και την εταιρική διακυβέρνηση είναι βασικό, καθώς «όλοι έχουμε στο μυαλό μας μια εικόνα δημοσίων εταιρειών, οι οποίες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, οι διαδικασίες τους είναι γραφειοκρατικές κλπ. «Για εμάς η σωστή εταιρική διακυβέρνηση είναι πολύ κρίσιμη για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες των δημοσίων εταιρειών τις οποίες έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας προς τους πολίτες». Με αυτόν τον τρόπο και αν λειτουργούν σωστά οι δομές, οι εταιρείες του Υπερταμείου θα αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Δεν πρόκειται ένας επενδυτής να έρθει να επενδύσει σε κάτι που δεν έχει την σωστή εταιρική διακυβέρνηση», υπογράμμισε.

Τα υψηλά επιτόκια και οι επενδύσεις

Ο κ. Δημητριάδης ήταν καθησυχαστικός σχετικά με το ενδεχόμενο τα υψηλά επιτόκια να επιβραδύνουν τις επενδύσεις. «Παρά τα υψηλά επιτόκια παρατηρούμε πως το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο ακόμη και τώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, από την μία πλευρά οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν πως δεν πιστεύουν ότι η περίοδος των πολύ υψηλών επιτοκίων θα είναι ένα μόνιμο φαινόμενο ενώ την ίδια στιγμή οι επενδύσεις που ενδιαφέρουν το Υπερταμείο είναι μακροπρόθεσμες «και αυτού του είδους τους επενδυτές θέλουμε».

Ο κ. Δημητριάδας μιλά και για τη συνεργασία με άλλα Υπερταμεία άλλων χωρών τα οποία ενδιαφέρονται επίσης για μακροπρόθεσμους επενδυτές. «Άλλωστε, η Ελλάδα έχει μία σημαντική δυναμική, έχει συμπιεστεί πολύ το ελατήριο τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε συνεχίζει να έχει ελκυστικότητα στους επενδυτές, ως μια καλή και πιο αξιόπιστη επιλογή».

Η Αττική Οδός, η Εγνατία και το Ελ. Βενιζέλος

Ο κ. Δημητριάδας τοποθετήθηκε και για τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις σε Αττική Οδό, Εγνατία και Ελ. Βενιζέλος. Για την Εγνατία, λέει ο επικεφαλής του Υπερταμείου, πως τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς υπάρχει ανάδοχος. Όσον αφορά στην Αττική Οδό, αφήνει «παράθυρο» για μια μικρή παράταση - όπως λέει - στην ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, που τυπικά πρέπει να κατατεθούν έως τις 29 Μαίου. Σε κάθε περίπτωση εντός του 2023 θα έχουμε εξελίξεις και για την Αττική Οδό και για την Εγνατία.

Για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, «εμείς ως Υπερταμείο έχουμε απευθείας το 25%, το κρατάμε και μας ενδιαφέρει να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο». Το 30% του ΤΑΙΠΕΔ αποκρατικοποιείται και γι αυτό «σκεφτήκαμε κάτι έξω από το κουτί» και έτσι θα μπει το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ στο Χρηματιστήριο, ώστε να μπουν και περισσότεροι επενδυτές στην επιχείρηση που πηγαίνει εξαιρετικά.

«Είμαστε σε μια φάση που οι μέτοχοι συνεργαζόμαστε για το πως θα προχωρήσει. Πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες, στο δεύτερο μισό του έτους θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα