Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αλέξης Τσίπρας στην «Η»: Εχουμε αποδείξει τη διαχειριστική μας ικανότητα στα δημοσιονομικά - Μόνο μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει με σχέδιο την επενδυτική βαθμίδα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Κολεσίδης

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα, διότι «η επεξεργασία και η κοστολόγηση του έχει γίνει με βάση τις δεδομένες δημοσιονομικές δυνατότητες και τους μέχρι σήμερα γνωστούς περιορισμούς», διαμηνύει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξη του στο «Έθνος» και την «Ημερησία». Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρώην πρωθυπουργός, ανοίγει τα χαρτιά του σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για την οικονομία, τις δυνατότητες συνεργασιών για μια προοδευτική διακυβέρνηση, τους αναποφάσιστους, τους μισθούς, το... τρίτο πρόσωπο που θέλει το ΠΑΣΟΚ στην πρωθυπουργία, το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας, το πακέτο - μέτρων για το ιδιωτικό χρέος, τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, στο οποίο έχει διεξαχθεί μια από τις «μητέρες των μαχών» της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας λέει πως το έργο της κυβέρνησής του «τα έχει πει όλα» για τη διαχειριστική ικανότητα και τη γνώση των δημοσιονομικών ισορροπιών. «Βγήκαμε από τα μνημόνια με ασφάλεια, ρυθμίσαμε το χρέος, αφήσαμε 37 δις στα ταμεία». Κατηγορεί μάλιστα τη ΝΔ πως απέχει από τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς σε αντίθεση με τις προοδευτικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε βήμα από το μονομπλόκ των ευρωπαίων συντηρητικών που ακόμα παραμένουν πιστοί στα δόγματα της λιτότητας και της σιδηράς πειθαρχίας».

Με προοδευτική κυβέρνηση, προσθέτει ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα θα μπει στη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και «θα πάψει αυτή την τακτική του καλού μαθητή της λιτότητας που πάντα βγάζει ζημιωμένη τόσο την κοινωνία όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας». 

Με το ίδιο επιχείρημα - «ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δεν αλλάζει, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το δημόσιο χρέος, πράγμα που έχει δημιουργήσει έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας για τη χώρα και άφησε ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων ύψους 37 δισ» - λέει πως η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να αξιοποιηθεί με ασφάλεια, σύνεση και σχέδιο «και αυτά είναι πράγματα που μόνο μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση σήμερα μπορεί να τα βάλει στο τραπέζι», καθώς η ΝΔ «βαρύνεται, ιστορικά, από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην χρεοκοπία της χώρας και συνεπαγόμενα στην κατάρρευση της πιστοληπτικής της ικανότητας». Μάλιστα υποστηρίζει πως η ΝΔ δεν έχει διδαχτεί τίποτα «αν κρίνουμε από όσα έκανε αυτή την τετραετία, με τη σπατάλη μέσα από τις προκλητικές απευθείας αναθέσεις και την επιδότηση της κερδοσκοπίας, ενώ την ίδια στιγμή το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος εκτινάχθηκαν». 

Στο θέμα του ιδιωτικού χρέους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ιδιαίτερη σημασία, λέγοντας μάλιστα πως «το ζήτημα της απειλής της πρώτης κατοικίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιδιώκουμε από αυτή την κάλπη να προκύψει μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής». Ο ίδιος μάλιστα λέει πως σήμερα «και οι πρώτες κατοικίες λαικων και μεσαίων στρωμάτων πλειστηριαζονται και τα business plans των funds βρίσκονται εντελως εκτός στόχων με κίνδυνο και την κατάπτωση των εγγυήσεων» του ελληνικού Δημοσίου. Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «εξασφαλίζει ότι θα προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και ταυτόχρονα τα funds θα αποπληρώνονται και θα έχουν ένα εύλογο κέρδος», ώστε να μην καταρρεύσουν τα business plans και μαζί τους και οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά στους μισθούς, λέει πως η ΝΔ μείωσε τους πραγματικούς μισθούς και εξηγεί το σχέδιο της αντιπολίτευσης για κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή του με βάση τον πληθωρισμό, και άμεσο «ξεπάγωμα» των επιδομάτων προϋπηρεσίας ώστε να αυξηθούν οι μισθοί σε όλα τα κλιμάκια. Αναφορικά με το αν αντέχουν οι μικρομεσαίοι μια άμεση αύξηση στα 880 ευρώ, ο κ. Τσίπρας λέει πως τους μικρομεσαίους δεν τους φοβίζει η αύξηση του ελάχιστου μισθού, αλλά τα χρέη, ο λογαριασμός του ρεύματος, «το γεγονός ότι δεν μπορούν να περάσουν έξω από τα τραπεζικά ιδρύματα, διότι το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

Αδάμος Ζαχαριάδης: Έχετε επαναλάβει αρκετές φορές μέσα στην προεκλογική εκστρατεία ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι «απλής αναλογικής και απλής λογικής». Δεν είναι, λοιπόν, λογικό να αναρωτιέται κανείς γιατί επιμένετε τόσο πολύ στο ότι κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί μόνο με τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος από τη στιγμή που η απλή αναλογική -που εσείς στηρίξατε-  μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς το πρώτο κόμμα; Ειδικά, μάλιστα, αν ως δεύτεροι είστε αρκετά κοντά σε ποσοστό με τον πρώτο.

Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι απότοκο του πανικού του κ. Μητσοτάκη σε όλη την προεκλογική περίοδο, ο οποίος πλέον κατανοεί ότι η φούσκα της επικοινωνιακής προστασίας έσπασε και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές συνέπειες των πράξεων του εδώ και τέσσερα χρόνια. Τι προσπαθεί να κάνει λοιπόν; Μόνο να φοβίσει. Αυτοδυναμία σημαίνει σταθερότητα έλεγε. Σιγά σιγά κατάλαβε πόσο ανεδαφικό είναι και το γύρισε απειλώντας ότι και πρώτος να είναι, θα του τη φέρουμε εγώ και ο κ. Ανδρουλάκης και θα κάνουμε συγκυβέρνηση «ηττημένων».

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Εγώ λέω κάτι πάρα πολύ απλό. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην αλλαγή. Σημαίνει μια ξεκάθαρη ήττα και αποδοκιμασία της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και εντολή να σχηματιστεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής. Επομένως, το πολιτικό μήνυμα είναι το πρώτιστο και αυτό που εν συνεχεία καθορίζει και τις εξελίξεις. Έτσι για μας, αυτό είναι το μοναδικό ενεργό σενάριο. Να είμαστε πρώτοι και να τιμήσουμε την ευθύνη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός.

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην αλλαγή 

Η κοστολόγηση του προγράμματος

Γιάννης Φώσκολος: Στο «Συμβόλαιο Αλλαγής» που παρουσιάσατε υπάρχουν μέτρα με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, όπως η άμεση αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, η άμεση επαναφορά της 13ης σύνταξης και η πληρωμή των αναδρομικών, η αύξηση 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους ήδη από φέτος, η αύξηση του αφορολόγητου για όλους και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση ή κατάργηση ΦΠΑ και ΕΦΚ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε τις προάλλες πως ακόμα και τα μισά αν κάνετε από όσα έχετε υποσχεθεί η χώρα θα χρεοκοπήσει σε ένα μήνα. Η απόσταση, μάλιστα, της δικής σας κοστολόγησης του προγράμματός σας από αυτήν που κάνει η ΝΔ απέχει «έτη φωτός». Μπορείτε τελικά να υλοποιήσετε όλα όσα έχετε υποσχεθεί και πώς θα γίνει αυτό σε περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας και Συμφώνου Σταθερότητας, διότι η ρήτρα διαφυγής θα αποτελεί πλέον παρελθόν από του χρόνου;

Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά πρέπει να γνωρίζετε και εσείς και οι αναγνώστες σας ότι η σημερινή κυβέρνηση απέχει από αυτή τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα την ώρα που οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πίεζαν για μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική και εντέλει απέσπασαν σημαντικές νίκες, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε βήμα από το μονομπλόκ των ευρωπαίων συντηρητικών που ακόμα παραμένουν πιστοί στα δόγματα της λιτότητας και της σιδηράς πειθαρχίας.

Η Ελλάδα θα μπει στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα καταθέσει προτάσεις, θα διεκδικήσει και θα πάψει αυτή την τακτική του καλού μαθητή της λιτότητας που πάντα βγάζει ζημιωμένη τόσο την κοινωνία όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας

Στο δια ταύτα τώρα, νομίζω ότι όσον αφορά στη διαχειριστική ικανότητα και τη γνώση των δημοσιονομικών ισορροπιών, το έργο μας τα έχει πει όλα. Βγήκαμε από τα μνημόνια με ασφάλεια, ρυθμίσαμε το χρέος, αφήσαμε 37 δις στα ταμεία. Επομένως, θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας διότι η επεξεργασία και η κοστολόγηση του έχει γίνει με βάση τις δεδομένες δημοσιονομικές δυνατότητες και τους μέχρι σήμερα γνωστούς περιορισμούς. Παράλληλα όμως, η Ελλάδα θα μπει στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα καταθέσει προτάσεις, θα διεκδικήσει και θα πάψει αυτή την τακτική του καλού μαθητή της λιτότητας που πάντα βγάζει ζημιωμένη τόσο την κοινωνία όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

«Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας διότι η επεξεργασία και η κοστολόγηση του έχει γίνει με βάση τις δεδομένες δημοσιονομικές δυνατότητες και τους μέχρι σήμερα γνωστούς περιορισμούς», διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Κολεσίδης

Το «τρίτο» πρόσωπο 

Αδάμος Ζαχαριάδης: Έχετε χαρακτηρίσει την παρούσα κυβέρνηση ως μια από τις χειρότερες της μεταπολίτευσης και υποστηρίζετε ότι πιθανή επανεκλογή του κ. Μητσοτάκη ισοδυναμεί με καταστροφή για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Αν η ανάγκη για αλλαγή είναι τόσο μεγάλη όσο περιγράφετε, για ποιον λόγο δεν συζητάτε την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Μόνο με εσάς στην πρωθυπουργία μπορεί να επέλθει η αλλαγή;

Θέλω να επανέλθουμε στο περιβάλλον της απλής λογικής, όπως σημειώσατε και στην πρώτη ερώτηση. Η κάλπη της Κυριακής θα αποτυπώσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που εκτιμώ θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Στη βάση αυτών λοιπόν των δεδομένων και όχι σε σχέδια επί χάρτου, θα συγκροτηθεί πιστεύω η νέα προοδευτική κυβέρνηση του τόπου με σεβασμό στην επιθυμία του ελληνικού λαού.

Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι ψηφίζουν για κυβέρνηση και πρωθυπουργό και η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε δύο πρόσωπα - Επομένως είναι εκτός συζήτησης να εμφανιστεί ξαφνικά ένας τρίτος στο τιμόνι της χώρας

Δεν μπορεί επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα να δεχτεί μια πρόταση με την οποία δομικά διαφωνεί και στην τελική, δεν ψηφίστηκε γι’ αυτό. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι ψηφίζουν για κυβέρνηση και πρωθυπουργό στις εκλογές. Και η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, επομένως είναι εκτός συζήτησης να εμφανιστεί ξαφνικά ένας τρίτος στο τιμόνι της χώρας επειδή το τρίτο σε δύναμη κόμμα το επιθυμεί. Σε τελική ανάλυση, αν επιθυμεί τόσο πολύ κάτι τέτοιο αναλαμβάνει και την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές.

Το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας 

Γιάννης Φώσκολος: Η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν πως η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μόνο με σταθερή κυβέρνηση ΝΔ, ενώ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει αντιεπενδυτική ατζέντα και «αλλεργία» στις επενδύσεις. Είναι έτσι; Κάνετε λόγο για αναδιαπραγμάτευση του ΤΑΑ. Πώς θα το πετύχετε; Κι αν σχηματίσετε κυβέρνηση τι θα κάνετε για να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα;

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προφανώς είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος. Αλλά ξέρετε, ο κ. Μητσοτάκης ήδη πριν τις εκλογές του 2019 υποσχόταν την επενδυτική βαθμίδα ως, υποτίθεται, επιβράβευση της πολιτικής του από τις αγορές, αλλά όπως γνωρίζετε αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά είναι όχι το πότε θα έρθει η αναβάθμιση αλλά τι θα κάνουμε, τι σχέδιο έχουμε για όταν αυτό συμβεί.

Θέλω να πω δηλαδή, ότι η Νέα Δημοκρατία βαρύνεται, ιστορικά, από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην χρεοκοπία της χώρας και συνεπαγόμενα στην κατάρρευση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Αν κρίνουμε μάλιστα από όσα έκανε αυτή την τετραετία, με τη σπατάλη μέσα από τις προκλητικές απευθείας αναθέσεις και την επιδότηση της κερδοσκοπίας, ενώ την ίδια στιγμή το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε, δεν έχει διδαχτεί τίποτα.

Μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πρέπει να αξιοποιηθεί με ασφάλεια, σύνεση και σχέδιο και αυτά είναι πράγματα που μόνο μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση σήμερα μπορεί να τα βάλει στο τραπέζι

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δεν αλλάζει, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το δημόσιο χρέος, πράγμα που έχει δημιουργήσει έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας για τη χώρα και άφησε ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων ύψους 37 δισ. Με λίγα λόγια, μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πρέπει να αξιοποιηθεί με ασφάλεια, σύνεση και σχέδιο και αυτά είναι πράγματα που μόνο μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση σήμερα μπορεί να τα βάλει στο τραπέζι.

Η ανθρωπογεωγραφία

Αδάμος Ζαχαριάδης: Απευθύνετε κάλεσμα για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συμμαχίας και έχετε ήδη θέσει στον διάλογο τις δικές σας προγραμματικές προτάσεις. Εντούτοις, επειδή και τα πρόσωπα έχουν τη δική τους σημασία, έχετε σκεφτεί πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτή την κυβέρνηση; Με ποιους, δηλαδή, θα κυβερνήσετε; Υπάρχουν πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που είναι για εσάς «κόκκινη γραμμή» και δεν μπορείτε να αποδεχτείτε;

Έχω επιλέξει να μην βάζω το κάρο μπροστά από το άλογο. Προέχει η νίκη, η συμφωνία επί του προγράμματος και έπειτα τα πρόσωπα. Νομίζω ότι κάθε στάδιο από αυτά τα τρία που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό της προοδευτικής κυβέρνησης έχει τη δική του δυναμική. Άρα είναι πολύ πρώιμο να μπούμε σε μια τόσο επιμέρους συζήτηση όταν προέχουν άλλα.

Αυτό όμως για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι άνθρωποι που θα κληθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μας θα είναι άνθρωποι που το πιστεύουν βαθιά και θα έχουν τη γνώση και την εμπειρία να το εφαρμόσουν. Δε νομίζω δηλαδή για παράδειγμα ότι κάποιος φανατικός νεοφιλελεύθερος θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα πολιτικό σχέδιο που στηρίζει το κοινωνικό κράτος, αποκαθιστά τη νομιμότητα στην εργασία και επιβάλει κανόνες στην αγορά.

Οι άνθρωποι που θα κληθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μας θα είναι άνθρωποι που το πιστεύουν βαθιά και θα έχουν τη γνώση και την εμπειρία να το εφαρμόσουν

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ικανότατα έντιμα και άξια στελέχη τόσο στο κόμμα μας όσο και στην ευρύτερη προοδευτική οικογένεια που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι σε μια τέτοια διαδικασία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δεν αλλάζει, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το δημόσιο χρέος, πράγμα που έχει δημιουργήσει έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας για τη χώρα και άφησε ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων ύψους 37 δισ», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Κολεσίδης

Το «μέτωπο» του ιδιωτικού χρέους  

Γιάννης Φώσκολος: Στην καρδιά της προεκλογικής σας εκστρατείας τοποθετείτε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους. Στο πρόγραμμα των 50 ημέρων που παρουσιάσατε προτείνετε αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο για τα τραπεζικά χρέη. Σε μια γενική αναστολή ποιες δικλείδες ασφαλείας θα υπάρχουν, ώστε να μην ωφεληθούν τελικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Και δεδομένου ότι οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων του «Ηρακλή» που βρίσκονται στα χέρια των funds έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ανησυχείτε για την πορεία του χρέους στο σενάριο κατάπτωσης των εγγυήσεων αυτών;

Το ζήτημα της απειλής της πρώτης κατοικίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιδιώκουμε από αυτή την κάλπη να προκύψει μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής. Διότι στο συγκεκριμένο θέμα, δίνουμε μάχη με το χρόνο. Μπορεί σε ένα - δύο μήνες, κόσμος να έχει χάσει το σπίτι του όσο η χώρα βρίσκεται σε μια ατέρμονη προεκλογική περίοδο. Άρα, τι λέμε εμείς; Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου άμεσα για να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και έπειτα θα τεθεί σε εφαρμογή το ολιστικό μας πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του πλαισίου είναι: 

  • η ρύθμιση των οφειλών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες ή funds),
  • η παραγωγή βιώσιμων ρυθμίσεων με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 3/10 του εισοδήματος του οφειλέτη και χαμηλό σταθερό επιτόκιο 2%,
  • η νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας - επαγγελματικής στέγης - αγροτικής γης για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα που ρυθμίζουν την οφειλή τους και
  • η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής σε περιπτώσεις μη ρύθμισης από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και για συγκεκριμένους λόγους.

Το ζήτημα της απειλής της πρώτης κατοικίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιδιώκουμε από αυτή την κάλπη να προκύψει μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής

Όσον αφορά στο θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, η πρόταση μας είναι πολύ απλή και ξεκάθαρη. Η υπαγωγή στη ρύθμιση προϋποθέτει μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής, που αποδεικνύεται με άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και απουσία καταδολιευτικής συμπεριφοράς. Έτσι θα «φανούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που προφανώς δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Και το λέω αυτό διότι σήμερα το κράτος τους αντιμετωπίζει συλλήβδην ως στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους τιμωρεί, την ώρα που κάποιοι ελάχιστοι, πολιτικά πρόσωπα, ή επιχειρηματίες που έχουν προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ μπορούν να ξεμπερδεύουν από τα χρέη τους εν μία νυκτί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας για την επίπτωση στο δημόσιο χρέος, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια lose-lose κατάσταση. Και οι πρώτες κατοικίες λαικων και μεσαίων στρωμάτων πλειστηριαζονται και τα business plans των funds βρίσκονται εντελως εκτός στόχων με κίνδυνο και την κατάπτωση των εγγυήσεων. 

Σήμερα το κράτος αντιμετωπίζει τους «κόκκινους» δανειολήπτες συλλήβδην ως στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους τιμωρεί, την ώρα που κάποιοι ελάχιστοι, πολιτικά πρόσωπα, ή επιχειρηματίες που έχουν προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ μπορούν να ξεμπερδεύουν από τα χρέη τους εν μία νυκτί

Το δικό μας σχέδιο εξασφαλίζει ότι θα προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και ταυτόχρονα τα funds θα αποπληρώνονται και θα έχουν ένα εύλογο κέρδος, χωρίς βέβαια να κερδοσκοπούν στις πλάτες της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, η πρώτη εναλλακτική του σχεδίου μας, επιτρέπει στα funds να αποπληρωθούν με εύλογο περιθώριο κέρδους εντός σύντομου χρονικού διαστήματος (5-10 ετών) δηλαδή εμπροσθοβαρως. Ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο του κουρεμένο (από 40-60%) σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι το fund που κατά κανόνα έχει αγοράσει τα κόκκινα στεγαστικά σε ποσοστό 30% της αξίας τους θα αποπληρώνεται γρήγορα και θα έχει εξασφαλισμένο εύλογο κέρδος.

Το δικό μας σχέδιο εξασφαλίζει ότι θα προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και ταυτόχρονα τα funds θα αποπληρώνονται και θα έχουν ένα εύλογο κέρδος, χωρίς βέβαια να κερδοσκοπούν στις πλάτες της κοινωνίας.

Τα Τέμπη

Αδάμος Ζαχαριάδης: Ασκήσατε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, καταλογίζοντάς της κακοδιαχείριση αλλά και ρουσφέτια. Μέχρι το 2019 ήταν όλα καλά σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο; Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν ούτε επί της δικής σας διακυβέρνησης τα έργα; Έχετε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση του δικτύου; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο το αναλάβατε;

Στα Τέμπη έγινε έγκλημα. Και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Περιγράφονται και στα πορίσματα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και στις καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Είχαμε μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Και αυτή την τραγωδία την είχαμε επειδή δεν άκουσαν ούτε στιγμή τους εργαζόμενους που προειδοποιούσαν ακόμη και με εξώδικα, ενώ ο κ. Καραμανλής έλεγε στη Βουλή, δέκα ημέρες πριν την τραγωδία, ότι είναι ντροπή να θέτει η αντιπολίτευση ζητήματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο.

Είχαμε αυτή την τραγωδία επειδή τοποθετήθηκε παρανόμως και προφανώς ρουσφετολογικά ένας παντελώς ακατάλληλος για τη θέση του σταθμάρχη. Και ο κ. Καραμανλής ήρθε εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει την παράνομη αυτή μετάταξη. Την είχαμε επειδή δεν μπορούσαν να δουν εν έτει 2023 ότι δύο τρένα βρίσκονταν στην ίδια γραμμή χωρίς να το γνωρίζουν οι μηχανοδηγοί. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή.

Δική μας δέσμευση είναι ότι κανείς και τίποτα δεν θα ξεχαστεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην ξεχάσουμε για να μην ξαναζήσουμε μια τραγωδία σαν κι αυτή

Την είχαμε επειδή από τον Ιούλιο του 2019 μετά από μια πυρκαγιά σταμάτησε η λειτουργία της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και επί τέσσερα χρόνια ο πολιτικός υπεύθυνος κ. Καραμανλής δεν έκανε τίποτα για να την αποκαταστήσει. Έχουν μοιράσει 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους αυτά τα χρόνια, αλλά δεν φρόντισαν ούτε για τα βασικά που έχουν να κάνουν με την στοιχειώδη ασφάλεια των πολιτών.

Και μετά το δυστύχημα, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά επί δύο μήνες κορόιδευαν τον κόσμο ότι δήθεν υπήρχε τηλεδιοίκηση. Έφτασε ο κ. Μητσοτάκης προχθές στο σημείο να επιτεθεί με ιταμό ύφος ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων και τους υπαλλήλους του ΟΣΕ ότι δήθεν "εργαλειοποιούν" την τραγωδία. Και δεν ντρέπεται. Την ίδια ώρα, ο υπουργός των Τεμπών ο κ. Καραμανλής θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Δική μας δέσμευση είναι ότι κανείς και τίποτα δεν θα ξεχαστεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην ξεχάσουμε για να μην ξαναζήσουμε μια τραγωδία σαν κι αυτή.

«Το δικό μας σχέδιο εξασφαλίζει ότι θα προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και ταυτόχρονα τα funds θα αποπληρώνονται και θα έχουν ένα εύλογο κέρδος, χωρίς βέβαια να κερδοσκοπούν στις πλάτες της κοινωνίας», λέει ο κ. Τσίπρας / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Κολεσίδης

Οι αναποφάσιστοι

Αδάμος Ζαχαριάδης: Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου και ένα μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δηλώνει αναποφάσιστο περίπου 15%. Με δεδομένο ότι στις ίδιες δημοσκοπήσεις αρκετοί είναι αυτοί που αξιολογούν θετικά το πρόγραμμα των 11 σημείων που έχετε καταθέσει, δείχνουν όμως μια δυσπιστία ως προς το αν είναι υλοποιήσιμο, τι θα κάνετε στην τελική στροφή, προκειμένου να πείσετε αυτό τον κόσμο που δεν έχει ακόμη πειστεί;

Αλέξης Τσίπρας: Νομίζω ότι δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα να έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, οι οποίοι αποφασίζουν επάνω από την κάλπη.

Έχω την εκτίμηση ότι αυτοί οι ψηφοφόροι είναι καταρχάς επικριτικοί τούτη την ώρα απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Άρα λοιπόν, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν απομακρυνθεί από την πιθανότητα να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, ακριβώς διότι έχουν ζήσει τέσσερα χρόνια απαξίωσης και στοχοποίησης, τέσσερα χρόνια φθοράς και θα επιλέξουν στην κάλπη, αν θα πάνε και ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, πάνω στην κάλπη. 

Εγώ πιστεύω ότι κατ αρχάς η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα. Αν πάνε στην κάλπη, κυρίως οι νέοι ψηφοφόροι, αλλά και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ μεγάλο βαθμό. Διότι οι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση ψηφοφόροι είναι προφανές ότι θα επιλέξουν το κόμμα εκείνο που θα δώσει, αν νικήσει, την ήττα στον κύριο Μητσοτάκη και στην πολιτική που έχει εφαρμόσει αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα - Αν πάνε στην κάλπη οι νέοι ψηφοφόροι και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς βεβαίως δεν θα κινηθούμε, περιμένοντας να πέσει σαν ώριμο φρούτο από το δέντρο αυτή η προοπτική. Όλες αυτές τις μέρες κάνουμε ένα «ντεμαράζ», εξηγώντας στους πολίτες τη μεγάλη διαφορά που θα έχει η προοδευτική διακυβέρνηση από αυτό το οποίο ζουν σήμερα στη ζωή τους, διαφορά που έχει να κάνει με τα 11 άρθρα του «Συμβολαίου Αλλαγής» που καταθέσαμε στην κρίση των Ελλήνων πολιτών και σε τέσσερις άξονες, πολύ επιγραμματικά, συνοψίζονται στα εξής: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, ισχυρό κοινωνικό κράτος δίπλα στον πολίτη.

Η ΝΔ μείωσε τους μισθούς - Το δικό μας σχέδιο

Γιάννης Φώσκολος: Οι μισθοί, λοιπόν, κ. Πρόεδρε, βρίσκονται στην καρδιά της προεκλογικής αντιπαράθεσης, τόσο στο δικό σας πρόγραμμα όσο και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία λέει για κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και 1.500 ευρώ μέσο μισθό. Εσείς μιλάτε για κατώτατο μισθό 880 ευρώ ήδη από τώρα. Και θέλω να σας ρωτήσω με ποιο πλέγμα μέτρων θα ενισχύσετε το εισόδημα των μισθωτών, που είναι και ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, όχι μόνο των χαμηλόμισθων, αλλά και όσων εισπράττουν μεσαίους μισθούς; Και αν τελικά αυτό το πρόγραμμα είναι υλοποιήσιμο και αν οι μικρομεσαίοι αντέχουν μια τόσο ραγδαία και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού;

Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα απ όλα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι λίγο οξύμωρο η κυβέρνηση που τέσσερα χρόνια μείωσε το μέσο μισθό να υπόσχεται ότι θα το φτάσει σε τέσσερα χρόνια, σχεδόν σε διπλάσιο νούμερο απ ότι είναι σήμερα. Ας δούμε τι έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια, διότι υποτίθεται ότι εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και τελικά μείωσε το μέσο μισθό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία την τριετία 2019 –  2021 είχαμε μείωση του ονομαστικού μέσου μισθού και μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης που το 2022 είχαν μείωση του πραγματικού μέσου μισθού κατά 7,5%.

Η ΝΔ υποτίθεται ότι εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και τελικά μείωσε το μέσο μισθό

Εμείς λοιπόν τι λέμε; Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα η δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και η θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ώστε κάθε χρόνο να προσαρμόζεται ο μισθός ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Και λέμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να ξεπαγώσουν και οι τριετίες, ούτως ώστε αυτή η αύξηση να συμπαρασύρει και άλλα κλιμάκια. 

Είμαι σχεδόν καθημερινά σε επαφή με την αγορά όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Έχω κυκλοφορήσει και συζητήσει πάρα πολύ με μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ξέρετε κάτι; Οι μικρομεσαίοι δεν έχουν κατώτατο μισθό. Πληρώνουν καλύτερους μισθούς και το πρόβλημά τους δεν είναι ο μισθός. Ξέρουν ότι η αύξηση του μισθού θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, θα τους αυξήσει τον τζίρο, θα υπάρξει τόνωση της ενεργού ζήτησης στην οικονομία.

Δεν τους φοβίζει λοιπόν μια αύξηση του μισθού. Άλλα πράγματα τους φοβίζουν: τα χρέη τους φοβίζουν, τους φοβίζει ο λογαριασμός του ρεύματος που έχει πάει στα ύψη, το γεγονός ότι δεν μπορούν να περάσουν έξω από τα τραπεζικά ιδρύματα, διότι το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό. Αυτά τους φοβίζουν τους μικρομεσαίους.

Η αύξηση του μισθού φοβίζει κάποιους άλλους. Μεγάλες επιχειρήσεις με πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, κάποιους σαν κι αυτούς που είδαμε σ ένα βιντεάκι να τρομοκρατούν τους εργαζόμενούς τους δίπλα στον υπουργό Ανάπτυξης, λέγοντας ότι αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν ακόμα και με απόλυση.

Αυτό που φοβίζει τους μικρομεσαίους δεν είναι η αύξηση του μισθού - Τα χρέη τους φοβίζουν, τους φοβίζει ο λογαριασμός του ρεύματος που έχει πάει στα ύψη, το γεγονός ότι δεν μπορούν να περάσουν έξω από τα τραπεζικά ιδρύματα, διότι το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό.

«Η ΝΔ υποτίθεται ότι εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και τελικά μείωσε το μέσο μισθό» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Τα... τηλεφωνήματα

Αδάμος Ζαχαριάδης: Πρόεδρε, αν είστε πρώτος το βράδυ των εκλογών σε ποιον θα κάνετε το πρώτο τηλέφωνο και σε ποιον θα κάνετε το πρώτο τηλεφώνημα αν είστε δεύτερος;

Αλέξης Τσίπρας: Το λογικό είναι ότι όποιος κερδίσει πρέπει να δεχθεί τηλεφωνήματα συγχαρητηρίων. Δεν ξέρω για το βράδυ των εκλογών, αλλά το βέβαιο είναι ότι μόλις πάρω την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απευθυνθώ στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, προκειμένου να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε από την πρώτη ημέρα του 3ημέρου, εντός του οποίου θα έχω τη δυνατότητα να διερευνήσω το σχηματισμό κυβέρνησης. Να συζητήσουμε την προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα συγκροτηθεί μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής και σταθερότητας.

Αδάμος Ζαχαριάδης: Αν είστε δεύτερος;

Αλέξης Τσίπρας: Αν είμαι δεύτερος, φαντάζομαι ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο πρώτος, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει το ρόλο να δει αν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα πράγματα είναι απλά.

Αδάμος Ζαχαριάδης - Γιάννης Φώσκολος: Κύριε πρόεδρε ευχαριστούμε πολύ γι αυτή τη συζήτηση 

Αλέξης Τσίπρας: Εγώ ευχαριστώ!

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα