Νέα
  • ΓΔ: 1407.74 -0.30%
  • Τζίρος: 88,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αδωνις Γεωργιάδης στην «Η»: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Φλόριντα της Ε.Ε. - Επενδυτική βαθμίδα και ανάπτυξη πολύ πάνω από 2,4% με κυβέρνηση ΝΔ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης

Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης υπέρ της μεσαίας τάξης αναφέρεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Βόρειου Τομέα της Αθήνας, Άδωνις Γεωργιάδης, με συνέντευξη του στην «Η», λίγη ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της ερχόμενης Κυριακής. «Δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση τόσο υπέρ της μεσαίας τάξης όσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», λέει και επιτίθεται στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε το κρυφό τους σχέδιο αν κερδίσουν τις εκλογές». 

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει ο ίδιος, απαντώντας στην κριτική του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για την ποιότητα των ξένων επενδύσεων στη χώρα και υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει παραγωγικές επενδύσεις καθώς «έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές από το 2019 σχεδόν 100%». Αναφέρεται μάλιστα στην μεγάλη άνοδο της μεταποιητικής δραστηριότητας, των αγροτικών προϊόντων, των ποιοτικών βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και στα ναυπηγεία. Και τελικώς λέει πως η οικοδομή και το real estate είναι παραγωγική επένδυση, καθώς «θρέφει πολλά επαγγέλματα αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για το μέλλον».

Για το καλάθι του νοικοκυριού

Το «Kαλάθι του Nοικοκυριού» είναι ένα «μικρό οικονομικό θαύμα» υποστηρίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως «έχει κρατήσει σταθερές τις τιμές στα περισσότερα προϊόντα, έχει αρκετές μειώσεις και αρκετές αυξήσεις. Με μια διαφορά όμως, οι μειώσεις είναι μεγάλες και οι αυξήσεις μικρές». Απορρίπτει, μάλιστα, τα περί αισχροκέρδειας, λέγοντας πως «η αγορά μας είναι επαρκώς ανταγωνιστική».   

Για επενδυτική βαθμίδα και ανάπτυξη

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εκτιμά πως η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει «το αργότερο σε τρεις μήνες» από την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία με αυτοδυναμία, ενώ λέει πως στην ίδια περίπτωση η ανάπτυξη θα πάει πολύ πάνω από το 2,4%.     

Το... ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη

Τη δική τους σημασία έχουν όσα λέει ο κ. Γεωργιάδης για την πιθανότητα συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός, λέει ο ίδιος, «δεν έχει κλείσει κανένα παράθυρο συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ. Έχει κλείσει το παράθυρο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη». 

«Εμείς το ΠΑΣΟΚ το σεβόμαστε», συνεχίζει ο ίδιος για να προσθέσει πως: «Έχουμε συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, έχουμε φίλους στο ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες από το ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Ανδρουλάκης δεν θέλει να βλέπει τον κύριο Μητσοτάκη, τι να κάνουμε τώρα»;

«Δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση τόσο υπέρ της μεσαίας τάξης όσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης και επιτίθεται στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε το κρυφό τους σχέδιο αν κερδίσουν τις εκλογές». 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αδώνιδος Γεωργιάδη:

Παρά την πτώση του πληθωρισμού η ακρίβεια και κυρίως η συνεχιζόμενη ακρίβεια σε βασικά είδη όπως τα τρόφιμα συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι πριμοδοτείτε την «αισχροκέρδεια» σε ένα περιβάλλον εισαγόμενης ακρίβειας. Είναι σήμερα επαρκής ο έλεγχος της αγοράς;

Η αντιπολίτευση ως συνήθως δεν ξέρει τι της γίνεται. Εάν το πρόβλημά μας ήταν η εσωτερική αγορά δεν θα είχαμε μικρότερο πληθωρισμό από τους άλλους αλλά μεγαλύτερο, δηλαδή τον πληθωρισμό των άλλων συν κάτι. Εμείς πλέον έχουμε πολλές μονάδες χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα από ότι έχουν οι άλλοι, δηλαδή εισάγουμε ακριβότερα και πουλάμε φτηνότερα.  Άρα, η αγορά μας είναι επαρκώς ανταγωνιστική.

Η αγορά μας είναι επαρκώς ανταγωνιστική

Στοιχεία της NielsenIQ που παρουσιάστηκαν τέλη Μαρτίου έδειξαν πως το 48,7% των κατηγοριών προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» διατήρησαν σταθερή ή μείωσαν την τιμή τους. Από την άλλη στο 51,3% των κατηγοριών επήλθε αύξηση τιμών. Ήταν αρκετό το καλάθι για την ανάσχεση του πληθωρισμού και της ακρίβειας στα τρόφιμα ή έπρεπε τελικά να μειώσετε τον ΦΠΑ όπως επιμένει η αντιπολίτευση;  

Το «Kαλάθι του Nοικοκυριού» έχει κρατήσει σταθερές τις τιμές στα περισσότερα προϊόντα, έχει αρκετές μειώσεις και αρκετές αυξήσεις. Με μια διαφορά όμως, οι μειώσεις είναι μεγάλες και οι αυξήσεις μικρές.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Και σίγουρα έχει λειτουργήσει πολύ επωφελέστερα από ότι η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία

Στη συνολική του αξία το καλάθι συνεχώς μειώνεται από την 1η Νοεμβρίου. Βασικά είδη διατροφής όπως μακαρόνια, γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, κρέας ή κοτόπουλο τα αγοράζεις σήμερα στην ίδια τιμή που τα αγόραζες την 1η Νοεμβρίου του 2022. Είναι ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Και σίγουρα έχει λειτουργήσει πολύ επωφελέστερα από ότι η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία.

Η κυβέρνηση προσδιορίζει την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως «εθνικό στόχο». Εκτιμάτε πως θα κατακτήσουμε τον στόχο αυτό εντός του 2023 και τι θα φέρει για το μέσο νοικοκυριό και τον μικρό ή τον μεσαίο επιχειρηματία;

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεκλεγεί αυτοδύναμος Πρωθυπουργός, το αργότερο σε τρεις μήνες από την επανεκλογή του η Ελλάδα θα έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Σε κάθε περίπτωση, εντός του 2023.

Η επενδυτική βαθμίδα θα έχει μικρότερα επιτόκια δανεισμού για το κράτος αλλά και μικρότερα επιτόκια δανεισμού για τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία σε πάρα πολλά επενδυτικά fund τα οποία εκ του καταστατικού τους απαγορεύεται να επενδύσουν σε χώρους που δεν έχουν “AΑΑ” αξιολόγηση, να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Άρα, θα φέρει ένα νέο μεγάλο κύκλο επενδύσεων.

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεκλεγεί αυτοδύναμος Πρωθυπουργός, το αργότερο σε τρεις μήνες από την επανεκλογή του η Ελλάδα θα έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα.

Στο μέτωπο των επενδύσεων δεχτήκατε πρόσφατα κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την ποιότητα των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είστε ικανοποιημένος από το εύρος και την ποιότητα των ξένων επενδύσεων και πώς θα πετύχετε τον στόχο για αύξηση 70% των επενδύσεων έως το 2027;

Σέβομαι απόλυτα τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όμως το άρθρο του είναι λανθασμένο. Εάν είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του θα του εξηγούσα που κάνει λάθος.

Δεν μπορεί να μην έχουν γίνει παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές από το 2019 σχεδόν 100%. Κάποιος κάνει την μεγάλη άνοδο της μεταποιητικής δραστηριότητας, κάποιος κάνει τη μεγάλη άνοδο των αγροτικών προϊόντων, κάποιος κάνει τη μεγάλη άνοδο των ποιοτικών βιομηχανικών προϊόντων. Όλα αυτά είναι παραγωγικές επενδύσεις. Τα ναυπηγεία είναι παραγωγικές επενδύσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν πούμε ότι η Φλόριντα είναι φτωχή πολιτεία ή μη παραγωγική 

Τώρα, η βασική μας διαφωνία με τον Κώστα Σημίτη είναι αν το real estate είναι παραγωγική επένδυση. Εκείνος λέει ότι δεν είναι, εγώ λέω είναι. Μια χαρά παραγωγική επένδυση είναι η οικοδομή, θρέφει πολλά επαγγέλματα και για την Ελλάδα αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για το μέλλον. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν πούμε ότι η Φλόριντα είναι φτωχή πολιτεία ή μη παραγωγική. 

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη  η «μάχη» της μεσαίας τάξης. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για «σχέδιο αφανισμού της μεσαίας τάξης προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων». Ποιο είναι το σχέδιο σας για τη μεσαία τάξη;

Δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση τόσο υπέρ της μεσαίας τάξης όσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τη μεσαία τάξη μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, για τη μεσαία τάξη μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, για τη μεσαία τάξη αυξήσαμε το αφορολόγητο, για τη μεσαία τάξη μειώσαμε το φόρο εισοδήματος, για τη μεσαία τάξη μειώσαμε μία σειρά από φόρους.

Είναι σχεδόν κωμικό η κυβέρνηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος με θάρρος αποκάλυψε το κρυφό τους σχέδιο αν κερδίσουν τις εκλογές, που έβαλε φόρους σε οτιδήποτε μπορούσε και «έγδαρε» τη μεσαία τάξη να κατηγορεί για το αντίθετο την κυβέρνηση Μητσοτάκη που μόνο μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Είμαι υπερήφανος για την κυβέρνησή μου και ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας πρέπει δε να σας πω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχα λάβει τόση υποστήριξη από μία κυβέρνηση.

Για τη μεσαία τάξη μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, για τη μεσαία τάξη μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, για τη μεσαία τάξη αυξήσαμε το αφορολόγητο, για τη μεσαία τάξη μειώσαμε το φόρο εισοδήματος, για τη μεσαία τάξη μειώσαμε μία σειρά από φόρους.

Τις τελευταίες ημέρες οι εκατέρωθεν βολές ανάμεσα στον πρόεδρό σας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έκλεισε πρόσφατα το παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Όμως αν η ΝΔ δεν καταφέρει να πιάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας με ποιον θα συγκυβερνήσει αν όχι με το ΠΑΣΟΚ;   

Δεν έχει κλείσει κανένα παράθυρο συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ. Έχει κλείσει το παράθυρο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη.

Όταν λέει πρώτον, ότι δεν δέχεται τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, δηλαδή τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, και δεύτερον, ότι θέλει να κάνει εξεταστική επιτροπή για να πάει φυλακή ανθρώπους για τις υποκλοπές, υπονοώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με συγχωρείτε τι είδους συνεργασία μπορούμε να κάνουμε με τον κύριο Ανδρουλάκη;

Εμείς το ΠΑΣΟΚ το σεβόμαστε. Έχουμε συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, έχουμε φίλους στο ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες από το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς το ΠΑΣΟΚ το σεβόμαστε. Έχουμε συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, έχουμε φίλους στο ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες από το ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Ανδρουλάκης δεν θέλει να βλέπει τον κύριο Μητσοτάκη, τι να κάνουμε τώρα; Έχει κολλήσει στην δεκαετία του ’80. Κρίμα, είναι ένας νέος άνθρωπος που ζει στο ’80. Η Ελλάδα όμως είναι στο 2023.

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 2,4%. Είναι αυτός ένας στόχος εφικτός φέτος για την Ελλάδα και τι θα σημαίνει αν επιβεβαιωθεί για το μέσο νοικοκυριό και την μικρή και μεσαία επιχείρηση;  

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι εάν εξέλθουμε των εκλογών με πολιτική σταθερότητα και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2,4% θα είναι μικρό στο τέλος του έτους. Θα πάμε πολύ καλύτερα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα