Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χάρης Λαμπρόπουλος (ΕΑΤΕ) στην «Η»: Θα διπλασιάσουμε το χαρτοφυλάκιό μας με 40 fund για όλα τα asset classes έως το 2026

Ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων

Τον διπλασιασμό του οικοσυστήματος των επενδυτικών fund που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) θέτει ως στόχο για την επόμενη 2ετία ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στην «Η», στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit, του 1ου δηλαδή συνεδρίου του Υπερταμείου, που διοργανώθηκε τις προάλλες στο μικρό Χρηματιστήριο.

Οπως ο ίδιος εξηγεί, σήμερα η ΕΑΤΕ έχει ένα χαρτοφυλάκιο με 22 fund και ο στόχος είναι στα τέλη του 2026 στο χαρτοφυλάκιο της ΕΑΤΕ να έχουν ενταχθεί πάνω από 40 fund, είτε venture capital είτε private equity fund.

Προς επένδυση 1,6 δισ. ευρώ

«Διαχειριζόμαστε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και τα 22 fund που έχουν ιδρυθεί, έχουν ήδη σχηματίσει άλλα fund που διαχειρίζονται 1,3 δισ. ευρώ. Εμείς έχουμε υπόλοιπο προς επένδυση 1,6 δισ. ευρώ. Επειδή το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, η δυναμική είναι να μεγεθυνθεί περαιτέρω το οικοσύστημα», εξηγεί ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ο ίδιος μιλά για την δυναμική που δίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις συνεχείς προσπάθειες για εξωστρέφεια. Παράλληλα έκανε λόγο για νέες επενδυτικές εκπλήξεις το 2024, λόγω των ισχυρών συμφωνιών και συνεργασιών με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. 

Sovereign Fund of funds της Ελλάδας

«Συμμετέχουμε στην αναπτυξιακή δυναμική, όντας ο επενδυτικός βραχίονας και το Sovereign Fund of funds της Ελλάδας, το κρατικό υπερταμείο σε επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών.  

Ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε το οικοσύστημα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα, δηλαδή των επενδυτικών Fund, που ιδρύονται, τα venture capital private equity fund, για να υποστηρίξουν επενδύοντας στην καινοτομία, στην τεχνολογία και σε δυναμικά αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις της πατρίδας μας σε όλους τους τομείς να αναδείξουν στην ουσία τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και το ελληνικό ταλέντο, είτε είναι το νεοφυές, είτε το επιχειρηματικό.

Τα τελευταία 4 χρόνια από την ίδρυσή μας έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι έχουμε ήδη ενα χαρτοφυλάκιο 22 νέων Fund, από τίποτα δηλαδή έχουμε πλέον μια ισχυρή δύναμη επενδυτικών fund. Έχουμε επενδύσει σε αυτά, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, περίπου 530 εκατ. ευρώ και οι διαχειριστές έχουν αντλήσει περίπου 800 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, θεσμικούς ή φυσικά πρόσωπα».

«Οι επενδύσεις καλύπτουν όλους τους τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας, είτε είναι η τεχνολογία είτε είναι η πράσινη οικονομία, είτε ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αγροδιατροφή, τα logistics, όλοι οι δυναμικοί τομείς που κανείς μπορεί να σκεφτεί ότι έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν».

Νέες επενδυτικές εκπλήξεις το 2024

«Το 2024 περιμένουμε νέες εκπλήξεις γιατί πέρα από τα δημόσια κεφάλαια που διαχειριζόμαστε έχουμε συνάψει ισχυρές συμφωνίες και συνεργασίες με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Συμμετέχουμε ως ιδρυτικά μέλη στο «Skale Up Europe Initiative» με ευρωπαϊκούς ομοειδείς κολοσσούς, όπως είναι η γαλλική Bpifrance, η γερμανική KfW Capital, η φινλανδική Tesi, η AOF από τη Δανία και η ιταλική CDP που μπήκε πρόσφατα στο άρμα. Εχουμε και τις στρατηγικές συμφωνίες με την Mubadala από το Abu Dhabi  και την ADQ . 

Προσελκύουμε και ξένα επενδυτικά κεφάλαια από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, με στόχο να μπει στο ραντάρ το ελληνικό επιχειρείν και το ελληνικό ταλέντο. Ο στόχος αυτός δίνει μια μεγαλύτερη έκθεση σε ευρωπαϊκό καταρχάς επίπεδο και μια πιο διεθνή ταυτότητα και εικόνα στις ελληνικές επιχειρήσεις».

Στόχος ο 2πλασιασμός των μεγεθών την επόμενη 2ετία

«Αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και τα 22 Fund που έχουν ιδρυθεί έχουν ήδη σχηματίσει άλλα fund που  διαχειρίζονται 1,3 δισ. ευρώ. Άρα εμείς έχουμε υπόλοιπο προς επένδυση άλλο 1,6 δισ. ευρώ. Επειδή το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, η δυναμική είναι να μεγεθυνθεί περαιτέρω το οικοσύστημα αυτό.

Ο στόχος το 2024 είναι να το πολλαπλασιάσουμε και για την επόμενη διετία να διπλασιάσουμε τα μεγέθη μας, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο να πάει στα 40+ Fund, το οποίο να απευθύνεται σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα asset classes. 

Αυτό ενισχύεται από την τεκμηρίωση της ελκυστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την ανάκτηση  της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και με τις συνεχείς προσπάθειες για εξωστρέφεια και αναβαθμίσεις που γίνονται, για να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό, ο οποίος να έχει εμπεδωθεί και στο μυαλό και των ξένων και των Ελλήνων επενδυτών».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα