Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ) στην «Η»: Απολύτως κρίσιμα τα επόμενα τρία χρόνια για την ελληνική οικονομία

Ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ

Τους λόγους για τους οποίους η επόμενη 3ετία είναι απολύτως κρίσιμη - όπως χαρακτηριστικά λέει - για την ελληνική οικονομία εξηγεί, μιλώντας στην «Η», ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit, που διοργάνωσε πριν μερικά 24ωρα το Υπερταμείο.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αν και τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας υπερβαίνει τον μέσο όρο ανάπτυξης της Ευρώπης «και έτσι καλύπτουμε μέρος των απωλειών της κρίσης», οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά είναι πολλές.

«Είμαστε μια χώρα με μεγάλο δημόσιο χρέος», παρατηρεί ο κ. Βέττας, μιλώντας για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία την περίοδο 2024-2027. «Οι πληρωμές που κάνουμε σήμερα δεν είναι υψηλές, αλλά δυνητικά μπορεί να γίνουν υψηλές και γι αυτό πρέπει να έχουμε μια εύρωστη οικονομία που να μην επηρεάζεται». 

Δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι το αρνητικό ισοζύγιο στο δημογραφικό. Όχι μόνο το φυσικό ισοζύγιο αλλά ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι μεταναστευτικές ροές, εισερχόμενες αλλά και εξερχόμενες. 

Και όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς η Ελλάδα προσδοκά να προσελκύσει επενδύσεις και ξένα κεφάλαια. «Κι εδώ η σχέση είναι ανταγωνιστική. Όσο θέλουμε εμείς αυτά τα κεφάλαια, άλλο τόσο τα κυνηγούν κι άλλες οικονομίες.  Άρα εμείς πρέπει να γίνουμε περισσότερο ελκυστικοί ως οικονομία, διότι χωρίς αυτά τα κεφάλαια η παραγωγικότητα δεν θα είναι υψηλή και τελικά οι μισθοί των Ελλήνων - που τελικά αυτό είναι που μας ενδιαφέρει - δεν θα είναι υψηλοί». 

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγει ο κ. Βέττας, «τα επόμενα 2 - 3 χρόνια είναι απολύτως κρίσιμα. Αν δηλαδή θα μπορέσουμε, όχι απλώς να διατηρήσουμε, αλλά να ενισχύσουμε τους ρυθμούς μεγέθυνσης που έχουμε σήμερα». 

Στην επίθεση το Υπερταμείο

Σχολιάζοντας την ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα λειτουργεί ως θυγατρική του Υπερταμείου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ υπογραμμίζει πως το Υπερταμείο, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, «έπαιξε ένα ρόλο αμυντικό», όπως άλλωστε όλη η χώρα έπαιζε άμυνα λόγω της κρίσης. 

Όμως, «από εδώ και πέρα πρέπει να περάσει στην επίθεση. Πρέπει να βοηθήσει, ώστε οι σημαντικοί δημόσιοι πόροι που διαχειρίζεται να γίνουν καταλύτης και να φέρουν το κύριο καύσιμο, δηλαδή τις ιδιωτικές επενδύσεις εγχώριες ή ξένες που χρειαζόμαστε». 

Άλλωστε το Υπερταμείο δραστηριοποιείται σε κομβικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία, όπως η ενέργεια, και ο ρόλος του στον εκσυγχρονισμό αυτών των κλάδων μπορεί να είναι πράγματι καταλυτικός. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα