Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αρ. Καρυτινός (Prodea) στην «Η»: Αν θέλουμε να πάμε σε άλλη πίστα τη χώρα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις υποδομές

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός

Ναι, τα ακίνητα μπορούν να παίξουν ξανά τον ρόλο της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να δοθεί βάρος στις δημόσιες υποδομές, παρατηρεί ο Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, μιλώντας στην «Η» στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit, του 1ου Συνεδρίου του Υπερταμείου, που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Ο κ. Καρυτινός χτυπά «καμπανάκι» σχετικά με τις υποδομές της χώρας - ένα μέτωπο στο οποίο υστερούμε, όπως λέει - περιγράφοντας την σπουδαιότητα της αναβάθμισης και επέκτασης τους σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η ενέργεια και τα logistics, ώστε η οικονομία να περάσει στην επόμενη μέρα σε κομβικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα data center«Αν θέλουμε να πάμε σε άλλη πίστα την χώρα, πρέπει ωποσδήποτε να δώσουμε μεγάλο βάρος στις υποδομές», ξεκαθαρίζει ο ίδιος χωρίς περιστροφές.

Ενδιαφέρον για data center

Όπως εξηγεί το πολύπειρο στέλεχος της μεγάλης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, ο κλάδος των ακινήτων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, ωστόσο επενδύσεις σε ακίνητα, real estate αλλά και τουρισμό δεν νοούνται χωρίς υποδομές. Στο περιβάλλον αυτό, στόχος της Prodea είναι να αλλάξει και τη σύνθεση και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε πράσινα κτίρια και επεκτείνοντας τη δραστηριότητα της στον τουρισμό - με ξενοδοχεία - στα logistics αλλά και στα data center. «Αυτές οι κινήσεις είναι καθοριστικές για εμάς τα επόμενα χρόνια, διότι θέλουμε να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό χαρτοφυλάκιο από πλευράς ποιότητας με κατεύθυνση στην πράσινη ανάπτυξη», εξηγεί ο κ. Καρυτινός. 

Το στοίχημα για το αποτύπωμα των πράσινων κτιρίων

Τα πράσινα κτίρια είναι ο νέος σημαντικός παραγών στην ανάπτυξη του real estate, παρατηρεί ο κ. Καρυτινός κι εξηγεί γιατί οι υποδομές έχουν κρίσιμο ρόλο στο περαιτέρω «πρασίνισμα» των πράσινων κτιρίων. «Οι υποδομές ενεργειακών δικτύων είναι καθοριστικές αν θέλουμε να μηδενίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα των πράσινων κτιρίων. Αν δεν υπάρχουν δίκτυα, ώστε να μεταφέρουμε καθαρή ενέργεια - την οποία μπορούμε να παράξουμε ενδεχομένως και μακριά από το σημείο όπου βρίσκονται τα κτίρια - θα έχουμε πρόβλημα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να... καθαρίσουμε αυτά τα κτίρια, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Αν τα κτίρια είναι πράσινα και τροφοδοτούνται και με καθαρή ενέργεια, αμέσως το απότυπώμά τους θα μηδενιστεί. Αυτό θα είναι τεράστια επιτυχία για τον στόχο που έχουμε». 

Ακόμη και όσα φαίνονται προφανή, δεν είναι, αν δεν υπάρχουν υποδομές για να τα υποστηρίξουν, σχολιάζει ο κ. Καρυτινός, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Ελληνικό: «Για να καταστεί λειτουργικό πρέπει να γίνουν υποδομές». Πάντως, το Ελληνικό θα παίξει τεράστιο ρόλο - όπως λέει - στον μετασχηματισμό του real estate. «Πρέπει να μιλάμε για ένα εντελώς άλλο real estate από αυτό που ξέραμε. Γίνονται καινούρια πράγματα και στο residential και στο εμπορικό real estate. Πάμε σε τελείως άλλη ποιότητα κτιρίων, σε πράσινα ακίνητα, μια μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες γενιές κτιρίων». Η ζήτηση, που τόσα χρόνια ήταν λανθάνουσα λόγω και της κρίσης, βγαίνει τώρα στην επιφάνεια - ισχυρή και από το εξωτερικό - και αλλάζει το παιχνίδι.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός μιλάει στην «Η»

Τα data center δεν νοούνται χωρίς κρίσιμες επενδύσεις στις υποδομές

«Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας και τη σύνθεση του, σε κατευθύνσεις πολύ πιο ευνοϊκές για τους μετόχους μας και δευτερευόντως για τη χώρα», λέει ο κ. Καρυτινός κι εξηγεί: «Είμαστε οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες πράσινων κτιρίων. Είμαστε πρωτοπόροι και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Θα συνεχίσουμε να παράγουμε πράσινα κτίρια και θα προσθέσουμε τομείς, στους οποίους θέλουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή του χαρτοφυλακίου μας, όπως ο τουρισμός (με ξενοδοχεία και άλλα projects) και τα logistics». Μέσα στο πλαίσιο των logistics η Prodea κοιτάει και προς τα data center, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Καρυτινός. 

«Κι επειδή μιλάμε για υποδομές, οι υποδομές - όσον αφορά στις επενδύσεις στα data center - δεν είναι απλά σημαντικές, είναι και κρίσιμες. Χωρίς υποδομές μεγάλης παροχής ενέργειας δεν είναι νοητά τα data center. Άρα σε αυτό το πεδίο θέλουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις και προσοχή στο που θα χωροθετήσουμε. Διότι δεν είναι απλό logistics. Τα data center είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας. Δεν νοούνται χωρίς κρίσιμες υποδομές». 

Όλα αυτά είναι καθοριστικά για την Prodea τα επόμενα χρόνια, «διότι θέλουμε να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό χαρτοφυλάκιο από πλευράς ποιότητας με κατεύθυνση στην πράσινη ανάπτυξη. Και ευτυχώς η Ελλάδα πρωτοπορεί στην παραγωγή πράσινης ενέργειας». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα