Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ν. Χρυσανθόπουλος (EOS Capital Partners) στην «Η»: Σχεδιάζουμε 5 exits και 3 νέες επενδύσεις

Ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Senior Partner του EOS Capital Partners

Τουλάχιστον 5 exits από το πρώτο fund με εκτιμώμενο IRR άνω του 20% και 3 νέες επενδύσεις με όχημα το δεύτερο fund προαναγγέλλει για τους επόμενους μήνες ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Senior Partner του EOS Capital Partners με συνέντευξή του στην «Η». Ο κ. Χρυσανθόπουλος, ο οποίος θα συμμετέχει στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 10 Απριλίου στους Δελφούς, αποκαλύπτει στην «Η» πως οι πρώτες 3 επενδύσεις του δεύτερου fund «θα είναι σε μεγαλύτερες εταιρίες και σε μεγάλο βαθμό σε πλειοψηφικά πακέτα».

Στόχος είναι «και στο δεύτερο fund να επενδύσουμε άνω του 50% στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων», τονίζει ο κ. Χρυσανθόπουλος, ενώ ερωτώμενος αν απασχολεί την EOS Capital Partners ο κλάδος των υποδομών-κατασκευών-πράσινης ενέργειας απαντά ότι αν και «ο κλάδος αυτός δεν εμπίπτει στην βασική στρατηγική του δεύτερου fund μας, εντούτοις υπάρχουν ευκαιρίες στο ευρύτερο οικοσύστημα που σκοπεύουμε να δούμε σε βάθος. Το σίγουρο είναι ότι βρίσκεται στο επενδυτικό μας ορίζοντα και τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η ελληνική οικονομία, μετά και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, βρίσκεται σε περίοδο ακμής. Έχουμε πράγματι μπει στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών και που βλέπετε εσείς να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα; Στον αντίποδα ποιες είναι οι προκλήσεις και τα «αγκάθια» στον δρόμο της ανάπτυξης;

Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ένα δρόμο σύγκλισης με τις Ευρωπαικές οικονομίες είναι δεδομένο. Αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τις σωστές πολιτικές που ακολουθούνται, την εγγενή δυναμική της χώρας μας αλλά και με το χαμηλό σημείο εκκίνησης μετά την δημοσιονομική κρίση.

Φευγουμε σταδιακά από τους επενδυτές που αναζητούν τις πιο υψηλού κινδύνου ευκαιρίες και πλέον προσελκύουμε πιο στρατηγικά και μακροπρόθεσμα κεφάλαια τα οποία βλέπουν την προοπτική της Ελλάδας. Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή αυτού του ενάρετου κύκλου.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα ποτέ δεν βγήκε από το ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Αυτό που αλλάζει, καθώς η οικονομία κάνει βήματα προόδου, είναι η φύση των επενδυτών αυτών. Φευγουμε σταδιακά από τους επενδυτές που αναζητούν τις πιο υψηλού κινδύνου ευκαιρίες και πλέον προσελκύουμε πιο στρατηγικά και μακροπρόθεσμα κεφάλαια τα οποία βλέπουν την προοπτική της Ελλάδας.

Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή αυτού του ενάρετου κύκλου. Απαιτείται πολύ δουλειά για να πείσουμε τους επενδυτές αυτούς, είτε θεσμικούς, είτε στρατηγικούς, να επιλέξουν τη χώρα μας έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Υπάρχουν πολλές περιοχές ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων: καλή ποιότητα προιόντων και υπηρεσιών ειδικά σε κλαδους όπως τα τρόφιμα, ο τουρισμός, η τεχνολογία, λογικό εργατικό κόστος, υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλές συνθήκες διαβίωσης.

Από την άλλη, πρέπει να προσέξουμε να διατηρήσουμε τη σωστή και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική που μέχρι σήμερα πείθει τις αγορές, να εστιάσουμε στην συστηματική αύξηση του ΑΕΠ από επενδύσεις και όχι από κατανάλωση και φυσικά να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Απαιτείται πολύ δουλειά για να πείσουμε τους επενδυτές αυτούς, είτε θεσμικούς, είτε στρατηγικούς, να επιλέξουν τη χώρα μας έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Το fund EOS Capital Partners έχει εστιάσει από την ίδρυσή του στις μικρομεσαίες, κυρίως μεσαίες, επιχειρήσεις. Στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης η πληθώρα των ΜμΕ αντιμετωπίστηκε και ως διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Τελικά οι ΜμΕ είναι πρόβλημα ή ευκαιρία;

Οι μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν πάνω από το 95% του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αναγκαστικά λοιπόν μιλάμε για εταιρίες που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ. Ελληνική οικονομία και ΜμΕ είναι έννοιες συνυφασμένες και απολύτως αλληλένδετες. Το ότι πολλές ΜμΕ επλήγησαν από την κρίση είναι προφανές. Αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι αρκετές εταιρίες βγήκαν σώες από την κρίση και σε ορισμένες περιπτώσεις έχοντας εκμεταλλευθεί ευκαιρίες για μεγέθυνση. 

Εχουμε ήδη επιλέξει και αξιολογήσει περίπου 700 ΜμΕ εταιρίες

Οι εταιρίες που βλέπουμε εμείς έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ιδανικές για επένδυση. Πρόκειται για εταιρίες με καλές διοικητικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αμυντικούς σε συνθήκες οικονομικών αναταράξεων, συνήθως εξωστρεφείς, με πολύ καλά οικονομικά στοιχεία και εξαιρετικές προοπτικές. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τέτοιες εταιρίες υπάρχουν αρκετές και τις βρίσκει κανείς σε όλη την Ελλάδα. Εμείς έχουμε ήδη επιλέξει και αξιολογήσει περίπου 700 εταιρίες αυτού του επιπέδου. Και είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον ότι πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί την αξία της συνεργασίας μαζί μας και μας έχουν προσεγγίσει για να συνεργασθούμε στην ταχύτερη και πιο στρατηγική ανάπτυξη των εταιριών τους.

Το fund EOS Capital Partners έχει προβεί σε αρκετές επενδύσεις στον κλάδο του τροφίμου. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια; Διακρίνετε νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο

Η EOS Capital Partners, δηλαδή η διαχειρίστρια εταιρία των funds EOS Hellenic Renaissance Fund 1 & 2, έχει ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία στον κλάδο των τροφίμων και των μη-οινοπνευματωδών ποτών. Μας αρέσει πολύ ο συγκεκριμένος κλάδος και πλέον μπορούμε να θεωρούμαστε ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στον χώρο αυτό με πάνω από 5 επενδύσεις, εκ των οποίων 2 με στρατηγικό επενδυτή και συνολικό κύκλο εργασιών στις εταιρίες επένδυσής μας περίπου €300 εκ. με αντίστοιχο EBITDA της τάξης των €35 εκ. Στόχος μας είναι και στο δεύτερο fund να επενδύσουμε άνω του 50% στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων.

Βασικό στοιχείο του κλάδου είναι ότι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός/αμυντικός στις πρόσφατες εγχώριες και διεθνείς κρίσεις με αποτέλεσμα να έχει αρκετά προβλέψιμο προφίλ οικονομικής δραστηριότητας. Στον χώρο του τροφίμου λειτουργούν ήδη πολλές μικρομεσαίες εταιρείες με ποιοτικά προϊόντα οι οποίες έχουν σημαντικές προοπτικές, ειδικά εάν επενδύσουν περαιτέρω στην εξαγωγική τους δυναμική.

Στόχος μας είναι και στο δεύτερο fund να επενδύσουμε άνω του 50% στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων.

Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα τα οποία μπορούν να επιτύχουν υψηλότερη λειτουργική μόχλευση και κατά συνέπεια να ανταγωνισθούν ευκολότερα τις διεθνείς εταιρίες του κλάδου. Τέλος, είναι κλάδος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, τόσο από τη Δ.Ευρώπη όσο και από τη Μέση Ανατολή.

Στο τρόφιμο υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα τα οποία μπορούν να επιτύχουν υψηλότερη λειτουργική μόχλευση και κατά συνέπεια να ανταγωνισθούν ευκολότερα τις διεθνείς εταιρίες του κλάδου.

Στην εποχή του Ταμείου Ανάκαμψης, σημαντική ώθηση δίνεται – και θα δοθεί ακόμη περισσότερο – στον κλάδο των κατασκευών και των υποδομών. Είναι ένας κλάδος που σας απασχολεί επενδυτικά;

Ο τομέας των κατασκευών, υποδομών και πράσινης ενέργειας είναι έκδηλο ότι θα έχει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι τόσο Έλληνικές όσο και ξένες επιχειρήσεις επενδύουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ο κλάδος πλέον να έχει ανακάμψει σε επίπεδο εργασιών, οικονομικών αποτελεσμάτων και προοπτικών.

Μολονότι ο κλάδος αυτός δεν εμπίπτει στην βασική στρατηγική του δεύτερου fund μας, εντούτοις υπάρχουν ευκαιρίες στο ευρύτερο οικοσύστημα που σκοπεύουμε να δούμε σε βάθος. Το σίγουρο είναι ότι βρίσκεται στο επενδυτικό μας στόχαστρο και τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Το σίγουρο είναι ότι ο τομέας των κατασκευών, υποδομών και πράσινης ενέργειας βρίσκεται στο επενδυτικό μας στόχαστρο και τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Το EOS Capital Partners συμπληρώνει αισίως 5 χρόνια ζωής. Ποια είναι τα milestones και οι στόχοι για την από εδώ και πέρα πορεία του fund; Να περιμένουμε επενδυτικές εκπλήξεις; Προγραμματίζονται κάποια exits στο αμέσως επόμενο διάστημα;

Η EOS Capital Partners έχει πλέον μπει στη δεύτερη φάση ανάπτυξής της. Εχοντας πλέον τη γνώση και την εμπειρία των πρώτων ετών, ενισχύσαμε και συμπληρώσαμε την ομάδα για να είμαστε σε θέση να διαχειρισθούμε με επιτυχία το νέο μας fund ύψους περίπου €250 εκ., να εκμεταλλευθούμε τη θετική συγκυρία για την Ελλάδα προσελκύοντας και διεθνείς επενδυτές και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου επενδύσεών μας.

Στους επόμενους 12-18 μήνες εκτιμούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τουλάχιστον 5 exits από το πρώτο μας fund

Εξάλλου, βλέπουμε μεγάλη προοπτική στον κλάδο μας, με τα υπο διαχείριση κεφάλαια να αναμένεται να τριπλασιασθούν μέσα στα επόμενα 3 έτη.

Στο δεύτερο μας fund προετοιμάζουμε τις πρώτες μας 3 επενδύσεις, οι οποίες θα είναι σε μεγαλύτερες εταιρίες και σε μεγάλο βαθμό σε πλειοψηφικά πακέτα.

Στους επόμενους 12-18 μήνες εκτιμούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τουλάχιστον 5 exits από το πρώτο μας fund και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, εκτιμούμε ότι οι αποδόσεις μας θα κινηθούν σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, με IRR άνω του 20%. Παράλληλα, στο δεύτερο μας fund προετοιμάζουμε τις πρώτες μας 3 επενδύσεις, οι οποίες θα είναι σε μεγαλύτερες εταιρίες και σε μεγάλο βαθμό σε πλειοψηφικά πακέτα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα