Νέα
  • ΓΔ: 1425.07 +0.52%
  • Τζίρος: 25,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ξεκινούν μελέτες για νέο σύγχρονο λιμάνι στη Σαντορίνη

Το λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη
Το λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη / Πηγή: Intime

Ενα νέο λιμάνι για τη Σαντορίνη, που θα μπορεί να ικανοποιεί την κίνηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το νησί, σκοπεύει να υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το σημερινό λιμάνι στον Αθηνιό, που σχετικά πρόσφατα αναβαθμίστηκε, δεν μπορεί, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να αντεπεξέλθει στην αυξημένη κίνηση.

Η υπόθεση κατασκευής νέου λιμανιού στη Σαντορίνη έχει παρελθόν δεκαετιών, όμως το τελευταίο διάστημα έχει πάρει σάρκα και οστά η εκκίνηση της ωρίμανσής του προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί μελλοντικά.

Με πρόσφατη απόφαση του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, προχωρά ο διαγωνισμός για την εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης, προμελέτης και ΜΠΕ για την κατασκευή νέου λιμένα στη νήσο Θήρα και την ανάθεση εκπόνησης αυτής στη σύμπραξη ΜΑΡΝΕΤ ΑΤΕ – Ρογκάν και Σία ΑΕ – Θύμιος Παπαγιάννης και Σία ΑΕΜ – Βασιλική Τζανετάτου του Γεράσιμου, ύψους 713.000 ευρώ.

Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα που θα φέρει το έργο κοντά σε δημοπράτηση. Αν όλα πάνε καλά, το 2022 η σχετική σύμβαση θα ολοκληρωθεί και τότε θα έχει σχηματιστεί το αντικείμενο του έργου.

Βασικός παράγοντας είναι η επιλογή της θέσης του νέου λιμένα και όπως φαίνεται το νέο λιμάνι θα κατασκευαστεί στη Βλυχάδα (στη νότια πλευρά του νησιού) ή στον Μονόλιθο (στα ανατολικά). Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θήρας έχει από το 2020 εγκρίνει την κατασκευή νέου, σύγχρονου, ασφαλούς και λειτουργικού λιμένα στην Σαντορίνη, θεωρώντας την επιτακτική ανάγκη.

Άλλωστε υποχρέωση του μελετητή είναι να ολοκληρώσει και να παραδώσει πλήρη φάκελο των απαραίτητων τεχνικών μελετών, καθώς και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το νέο λιμάνι της Σαντορίνης, το οποίο θα χωροθετηθεί αφού προηγηθεί η συγκριτική αξιολόγηση όλων των εναλλακτικών θέσεων.

Το λιμάνι στον Αθηνιό

Η Σαντορίνη εξυπηρετείται τόσο επιβατικά όσο και εμπορικά από τον λιμένα του Αθηνιού, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των λιμένων εθνικής σημασίας και είναι η κύρια πύλη εισόδου στο νησί οχημάτων και επισκεπτών που φτάνουν διά θαλάσσης.

Η εκρηκτική αύξηση των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια καθιστά προβληματική τη λειτουργία του λιμένα του Αθηνιού, που παρουσιάζει και σοβαρά προβλήματα πρόσβασης λόγω του στενού δρόμου, ο οποίος δεν μπορεί να βελτιωθεί τόσο για τεχνικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Η κατασκευή νέου λιμένα θα αποσυμφορήσει τον λιμένα του Αθηνιού και θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες ασφαλούς πρόσδεσης και πρόσβασης στους οικισμούς του δημοφιλούς νησιού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ