Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η απάτη με κλήσεις από Λονδίνο (+44) - Κυκλώματα από Αλβανία υπόσχονται επενδύσεις σε Bitcoin

Πηγή: Pexels

Αρκετοί πολίτες καταγγέλουν ότι δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από το εξωτερικό και κυρίως το Λονδίνο (+44) από άγνωστους αριθμούς. Σε περίπτωση απάντησης επιτήδειοι προσπαθούν να πείσουν για επενδύσεις σε δήθεν κερδοφόρα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως σε κρυπτονομίσματα bitcoin, μετοχές κλπ..

Το φαινόμενο έχει αποκτήσει «διαστάσεις επιδημίας», σύμφωνα με μαρτυρίες ολοένα και περισσότερων πολιτών στην Ελλάδα αλλά και αρκετά ακόμη κράτη στην Ευρώπη. 

Κατά βάση, αυτό που υπόσχονται οι επιτήδειοι, μέλη κυκλώματος με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων καταθετών, προκειμένου να δελεάσουν, είναι το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί το θύμα να επενδύσει σε σχέση με τις υποτιθέμενες υπέρογκες αποδόσεις στις τοποθετήσεις.

Πώς λειτουργεί η απάτη

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό «σενάριο» από τηλεφώνημα, κατά την πρώτη προσέγγιση των επιτηδείων:

«Καλησπέρα σας! Καλώ από την επενδυτική εταιρεία “Forex”. Έχουμε για εσάς μια πρόταση, με την οποία θα μπορέσετε με μια πολύ μικρή μόνο επένδυση, να αυξήσετε σημαντικά το κεφάλαιό σας. Μιλάμε για υπεραποδόσεις μέσω BitCoins, που είναι το μέλλον της Οικονομίας, αν δεν το γνωρίζετε. Τι λέτε; Θέλετε να δοκιμάσετε; Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο και χιλιάδες πολίτες είναι ήδη ευνοημένοι!»

Μετά από την ενημέρωση, όπως αναφέρει το ertnews.gr, που γίνεται οι πολίτες που είναι πιο εύπιστοι πέφτουν στην παγίδα, καθώς καλούνται να δώσουν προσωπικά στοιχεία, στα οποία και αποσκοπούν οι επιτήδειοι. Ακολουθούν μεταφορές ποσών σε λογαριασμούς τους, τα οποία και τελικά «κάνουν φτερά».

Οι ανυποψίαστοι πολίτες, πείθονται ότι με ένα ποσό που επένδυσαν, λ.χ. της τάξεως των 500 ευρώ, θα λάβουν σε επόμενο στάδιο το δεκαπλάσιο, κατόπιν της ανάλογης υπόσχεσης. Σαφώς και μετά από λίγες, επόμενες επικοινωνίες, η όποια «ανταπόκριση» χάνεται και χρήματα εξαφανίζονται.

Οι εν λόγω κλήσεις γίνονται τόσο σε κινητά όσο και σε σταθερά ιδιωτών και οι εισερχόμενες κλήσεις φαίνεται να προέρχονται από διάφορες ξένες χώρες, π.χ. Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία και Κύπρο.

Καλούν τελικά από Αλβανία και όχι από Αγγλία

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις επί του ζητήματος, στη γειτονική Αλβανία αλλά και στην Ουκρανία εκτιμάται ότι τελικά βρίσκεται ο «πυρήνας» του κυκλώματος εξαπάτησης.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του βαλκανικού τύπου, αναδημοσιεύουν μια προ ημερών ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας της Αλβανίας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (SPAK), η οποία και ξεκίνησε έλεγχο σε μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο της γείτονος χώρας θέλοντας να εξετάσει κατά πόσο εμπλέκονται στην εξαπάτηση το λιγότερο 1.000 πολίτες σε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος αφορά σε τουλάχιστον 13 call centers στην Αλβανία, ενώ ξεκίνησε μετά από σχετικό αίτημα των αρμόδιων Αρχών της Γερμανίας, που είναι η μία χώρα.

Αφορμή για την έρευνα στη Γερμανία φέρεται να αποτέλεσε καταγγελία γυναίκας, η οποία δέχθηκε τηλεφώνημα από τηλεφωνικό κέντρο στα Τίρανα. Αφού η ίδια πείστηκε να «επενδύσει», οι επιτήδειοι κατάφεραν να της απέσπασαν 9.700 ευρώ, με την υπόσχεση επενδύσεων σε Bitcoin.

Πού βρίσκουν τους τηλεφωνικούς μας αριθμούς

Άλλα, μικρότερα κυκλώματα διακίνησης δεδομένων, καταφέρνουν να αλιεύουν στοιχεία από εταιρείες που πραγματοποιούν προωθητικές ενέργειες και στις οποίες κατά καιρούς μπορεί να έχουμε εκχωρήσει πληροφορίες επικοινωνίας, όπως το κινητό μας τηλέφωνο. Αναφορές των τελευταίων πολλών μηνών κάνουν λόγο ακόμα και για κυκλώματα εμπορίας τηλεφωνικών καταλόγων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ