Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Ελπίς: Τι είναι η χιονοκαταιγίδα που έπληξε την Αττική

Πηγή: Eurokinissi

Επιστημονικά λογικό αλλά πολύ σπάνιο για τη χώρα μας, όσον αφορά τις συνέπειες που βρέθηκε αντιμέτωπη η Αττική, είναι το φαινόμενο της χιονοκαταιγίδας με αστραπές, βροντές και κεραυνούς που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς». Η πτώση των κεραυνών το χειμώνα στο πλαίσιο του εν λόγω φαινομένου, το οποίο επιστημονικά ονομάζεται φαινόμενο της Θερμής Λίμνης, είναι το ίδιο επικίνδυνη για τους πολίτες με μία καλοκαιρινή καταιγίδα και πρέπει να σημειωθεί ότι δε σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στο κλίμα και το περιβάλλον.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καρακώστας, ο οποίος σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο αντιμετώπισε η Αττική και τον Ιανουάριο του 2002, χωρίς να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αυτήν τη στιγμή ότι έπεσαν τόσοι πολλοί κεραυνοί.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι το φαινόμενο της Θερμής Λίμνης είναι πολύ σύνηθες το χειμώνα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο που χτύπησε την Αττική, δηλαδή με τη πτώση κεραυνών και τις βροντές που ακολούθησαν. Στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή του αεροδρομίου με τη μορφή ομίχλης.

«Αυτό που αντιμετώπισε η Αττική, είναι ένα φαινόμενο πραγματικά πολύ σπάνιο και πολύ έντονο για τη χώρα μας, ωστόσο, είναι επιστημονικά λογικό. Ονομάζεται φαινόμενο Θερμής Λίμνης, διότι παρουσιάζεται κυρίως στα σύνορα ΗΠΑ και Καναδά, όπου βρίσκονται οι μεγάλες λίμνες. Ουσιαστικά προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με μία καλοκαιρινή καταιγίδα και από τους κεραυνούς κινδυνεύουν στον ίδιο βαθμό οι πολίτες. Μάλιστα, επειδή οι αέριες μάζες κινούνται πιο αργά το χειμώνα, έχει συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια σε σύγκριση με το καλοκαίρι», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Καρακώστας.

Ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ υπογραμμίζει ακόμα ότι ο ίδιος σε καμία περίπτωση δε θα συνέδεε το συγκεκριμένο φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει με νόημα, «υπάρχουν κάποιοι που συνδέουν τα πάντα με την κλιματική αλλαγή, γιατί η τελευταία… φοριέται παντού, γιατί πουλάει. Είναι σαν κάποιο γιατρό που δεν μπορεί να βγάλει πόρισμα για έναν ασθενή και του λέει ότι έχει γρίπη».

Πώς δημιουργείται το φαινόμενο στην Ελλάδα

Κατά τον κ. Καρακώστα, στη χώρα μας σπάνια μεταφέρονται πολικές αέριες μάζες σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συγκεκριμένες αέριες μάζες, όταν καταφτάνουν στην Ελλάδα, είναι πολύ ψυχρές και ξηρές κι έτσι δεν μπορεί να προκληθεί μεγάλη υγρασία. Αυτό συμβαίνει, κυρίως όταν περνούν από ηπειρωτικά μέρη της Ελλάδας, όπου λείπει η υγρασία κι έτσι δε σχηματίζονται νεφοσταγονίδια και παγοκρυστάλλια.

«Όταν περνάει πάνω από τη θάλασσα, η υγρασία εμπλουτίζει τις αέριες μάζες κι έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νεφοσταγονιδίων και παγοκρυσταλλίων. Εκλύεται λανθάνουσα θερμότητα, η οποία μετατρέπεται σε δυνητική και κινητική ενέργεια. Η δυνητική ενέργεια κάνει την αέρια μάζα να ανέβει προς τα πάνω και να σχηματίζεται η χιονοκαταιγίδα με μπουμπουνητά, αστραπές και κεραυνούς. Το φαινόμενο σε αυτήν τη φάση έχει τελειώσει για την Αττική. Το καλοκαίρι οι αέριες μάζες κινούνται πιο γρήγορα και οι καταιγίδες σταματούν νωρίτερα, ενώ το χειμώνα πιο αργά και το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Οι μετεωρολόγοι λειτούργησαν σωστά, σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική. Το ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα, δεν είναι επιστημονικό θέμα...», αναφέρει ο κ. Καρακώστας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν τέτοια καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα στο μέλλον.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα