Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Έβρο και Ροδόπη - Πάνω από 140 συλλήψεις για εμπρησμό

Αδιάλειπτα θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Σήμερα (23/8), όπως είπε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σε όλη την επικράτεια 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 55 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα - Μέχρι την τελευταία στιγμή ρίψεις με επιβραδυντικό υγρό

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά της Πάρνηθας έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

►Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Πάρνηθα: Τεράστια μάχη για να σωθεί ο Εθνικός Δρυμός

Φωτιά στην Πάρνηθα: Στη μάχη οι δασοκομάντος - Πώς θα επιχειρήσουν τη νύχτα

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας και ελήφθησαν αποφάσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η επιχείρηση κατάσβεσης αυτό το βράδυ.

Από την Πυροσβεστική αποφασίστηκε ότι στο σημείο που έχει εγκλωβιστεί η πυρκαγιά και από τη στιγμή που θα πέσει το σκοτάδι, είναι ο κατάλληλος χρόνος να μπουν μέσα στο μέτωπο οι δασοκομάντος.

Πώς θα επιχειρήσουν οι δασοκομάντος

Οι δασοκομάντος θα μπουν μέσα στη χαράδρα, όπου θα δουλέψουν όλο το βράδυ και θα επιχειρήσουν με στόχο να παραμείνει εκεί η πυρκαγιά. Έπειτα, με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και τα εναέρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN.

Το αισιόδοξο είναι πως δεν αναμένονται ισχυροί άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται πως πλέον το μέτωπο στην Πάρνηθα δεν είναι ενιαίο, αλλά καίει σε πολλές διάσπαρτες εστίες

Τα μέτωπα σε Αλεξανδρούπολη, Δαδιά και Ροδόπη

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν μέχρι το τελευταίο φως 8 ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας 'Αβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι πυρκαγιές σε Χαλκίδα και Βοιωτία

Δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεταξύ τους, στην περιοχή Δοκός, βορειοανατολικά της πόλης της Χαλκίδας. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θήβας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε, Δίστομο, Ταρσό και Πρόδρομο Βοιωτίας καθώς και Σκιόεσσα Αχαΐας.

Παράλληλα, όπως επισήμανε, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες.

Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.

Επιπλέον ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.


«Παραμένουμε σε επιφυλακή και συνεχίζουμε αδιάλειπτα τη μάχη σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε.

Φωτιές στη Ροδόπη: Μήνυμα του 112 για 5 χωριά που απειλούνται από το μέτωπο που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη αργά το απόγευμα της Τετάρτης (23/8), καθώς μαίνονται οι φωτιές που καίνε στη Ροδόπη.

«Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό, Βέλκιο, Μεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η ειδοποίηση, που εστάλη ακριβώς στις 20:00.

Λίγη ώρα αργότερα και ειδικότερα στις 20:07, παρεμφερές μήνυμα έφτασε στους κατοίκους των χωριών Σάππες και Αρσάκειο. Και τα πέντε αυτά χωριά απειλούνται από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη και κατευθύνεται προς τα δυτικά.

 

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Εάν βρίσκεστε στις περιοχές #Χαμηλό #Βέλκιο & #Μεστή απομακρυνθείτε προς #Κομοτηνή

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 23, 2023

Λίγο μετά τις 20:00 αποφασίστηκε εκ νέου διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από Κομοτηνή μέχρι Αλεξανδρούπολη, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

►Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Πάρνηθα: Στη μάχη οι δασοκομάντος - Πώς θα επιχειρήσουν τη νύχτα

Ροδόπη: Μάχη με τις φωτιές σε πολλά μέτωπα


Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ροδόπη, καθώς η φωτιά από την Αλεξανδρούπολη πέρασε τα διοικητικά όρια του νομού Έβρου.

Αυτήν τη στιγμή η φωτιά καίει εκτάσεις στη νοτιοανατολική Ροδόπη, την ώρα που μαίνονται πυρκαγιές από την περασμένη Δευτέρα (21/8) σε άλλες περιοχές βορειοδυτικά της Κομοτηνής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, η φωτιά από τον Έβρο πέρασε στον νομό και καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του Δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η πυρκαγιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα