Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πιο πλούσιες από την Κίνα και τα επόμενα 50 χρόνια

Αμερικανικη οικονομία / Πηγή: AP
Αμερικανικη οικονομία / Πηγή: AP

Οι ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν τα σκήπτρα της πλουσιότερης χώρας στον πλανήτη τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια, παρά το στενό «πρεσάρισμα» που υφίστανται από την Κίνα, τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών. «Νομίζω ότι είναι απίθανο η Κίνα να φτάσει στα κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ - γιατί αυτό είναι το πραγματικό μέτρο του πλούτου - για τουλάχιστον 50 ακόμα χρόνια και ίσως ποτέ», δήλωσε κατηγορηματικά μιλώντας στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος του Economist Intelligence, Σάιμον Μπατίστ.

Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποτελεί κοινό δείκτη ευημερίας, καθώς αντανακλά το μέσο εισόδημα ανά άτομο με βάση το συνολικό ΑΕΠ μιας χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας για το 2020 διαμορφώνεται περί τα 10.582,10 δολάρια, έναντι 63.051,40 δολαρίων στις ΗΠΑ και είναι επί της ουσία έξι φορές μικρότερο από το αμερικανικό.

Οι επισημάνσεις του Μπατίστ γίνονται λίγο μετά την πρώτη επίσημη Συνέντευξη Τύπου του Τζο Μπάιντεν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να γίνει «η κορυφαία χώρα» στον κόσμο.

«Βλέπω σκληρό ανταγωνισμό με την Κίνα. Η Κίνα έχει έναν γενικό στόχο - και δεν τους επικρίνω για τον στόχο. Αλλά έχουν έναν γενικό στόχο να γίνουν η ηγέτιδα χώρα, η πλουσιότερη χώρα και η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι «Αυτό δεν θα συμβεί όσο είμαι εγώ επικεφαλής».

Ντέρμπι για σκληρά νεύρα

Ο Μπατίστ προβλέπει ότι η Κίνα θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος, την «άλλη πολύ μεγάλη δύναμη» παράλληλα με τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. Ποια από τις δύο χώρες θα αποδειχθεί ισχυρότερη, θα εξαρτηθεί από το πώς θα χειριστεί την ισχύ της, προσθέτει ωστόσο.

Ποιο από τα δύο είναι πιο ισχυρό εξαρτάται από το πού ασκούν αυτή τη δύναμη, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι στην Ασία, είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να παραμείνουν η πιο ισχυρή χώρα μέχρι τη δεκαετία του 2030», αναφέρει, τονίζοντας όμως ότι οι δύο χώρες θα είναι «ισόπαλες» για αρκετό ακόμη καιρό. 

Η Ασία αναδεικνύεται σε σημαντικό πεδίο μάχης για την σινοαμερικανική αντιπαράθεση.

Το Πεκίνο επέκτεινε την οικονομική και πολιτική του επιρροή στην περιοχή, στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, οπότε και οι ΗΠΑ  έκαναν πολλά βήματα πίσω στο διεθνές σκηνικό.

Στον αντίποδα, η Ασία φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική Μπάιντεν. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διορίσει ως συμβούλους πολλούς εμπειρογνώμονες και γνώστες της περιοχής, ενώ από την αρχή της θητείας του φρόντισε να αποκτήσει επαφές με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας.

Παράλληλα, δείχνει και ανυποχώρητος στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, διατηρώντας υψηλούς τόνους.

Η επανάληψη των διμερών επαφών την περασμένη εβδομάδα συνοδεύτηκε από ανταλλαγή αμοιβαίων προσβολών, ενώ οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων για  παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σινγιάνγκ.

Η Κίνα μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Σε ονομαστικούς όρους, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2032 και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Κίνα είναι η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που ανέκαμψε και μάλιστα τάχιστα από την πανδημία του κορονοϊού, παρουσιάζοντας θετικό δείκτη ανάπτυξης 2,3% το 2020.

Αντίθετα, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,5% πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές τοποθετούν δε ακόμη νωρίτερα την ανάδειξη της Κίνας σε κορυφαία οικονομία στον κόσμο, περί το 2027-2028. Γεγονός που σε κάθε περίπτωση προκαλεί προβληματισμό στις ΗΠΑ...

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ