Στη Μόσχα έφτασε την Τετάρτη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης η οποία εξόργισε το Κίεβο, που εξαπέλυσε επίθεση με drones στη ρωσική πρωτεύουσα λίγο πριν από την άφιξη του Κινέζου ηγέτη.
Ο Σι, του οποίου η χώρα αγοράζει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη, και έχει προσφέρει οικονομική σανίδα σωτηρίας στη Μόσχα βοηθώντας την να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Vnukovo-2 της Μόσχας λίγο αφότου οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την κατάρριψη ακόμη ενός ουκρανικού drone έξω από την πρωτεύουσα.
Επιθέσεις και εντάσεις πριν την άφιξη Σι
Επρόκειτο, όπως μεταδίδει το Reuters, για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που η Ουκρανία στοχοποίησε τη Μόσχα με drones, ενώ ένα από τα βασικά αεροδρόμια της πόλης αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την άφιξη του Σι.
Όταν ζητήθηκε από εκπρόσωπο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών να σχολιάσει τις αεροπορικές επιθέσεις αμφότερων των πλευρών στις αντίπαλες πρωτεύουσες, εκείνος απέφυγε να αναφερθεί στην επίσκεψη Σι, δηλώνοντας μόνο ότι η «υπέρτατη προτεραιότητα» είναι η αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του χαρακτήρισε τις ουκρανικές επιθέσεις «τρομοκρατικές ενέργειες» και τόνισε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επερχόμενων εκδηλώσεων για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, στις οποίες θα παραστεί ο Σι.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Τετάρτη ότι η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας μια μητέρα και τον γιο της. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι χτυπά αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους.
Σι στο πλευρό του Πούτιν για την 9η Μαΐου
Ο Σι είναι ο ισχυρότερος ηγέτης που αναμένεται να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία την Παρασκευή, με αφορμή την 80ή επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Η επίσκεψή του προσφέρει στον Πούτιν σημαντική διπλωματική ώθηση, τη στιγμή που ο Ρώσος ηγέτης προσπαθεί να δείξει ότι η χώρα του δεν είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή. Το Κρεμλίνο έχει προβάλει την παρουσία του Σι –καθώς και 28 άλλων ηγετών κρατών– ως ένδειξη ενίσχυσης της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας.
Ωστόσο, το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με δηλώσεις που φαίνεται να απευθύνονται προς το Πεκίνο (καθώς κινεζικά στρατεύματα θα συμμετάσχουν στην παρέλαση), παρότρυνε τις χώρες να μην στείλουν στρατιωτικές μονάδες στην παρέλαση της 9ης Μαΐου, λέγοντας ότι τέτοια συμμετοχή αναιρεί τη δηλωμένη ουδετερότητά τους στον πόλεμο.
Μπαράζ επιθέσεων με drones στη Μόσχα
Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε ότι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τουλάχιστον 14 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα, ενώ αργότερα ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο ακόμη καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο Σι έχει επανειλημμένως καλέσει σε διπλωματικές συνομιλίες με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τον πόλεμο παρέχοντας οπλισμό στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατά καιρούς παροτρύνει τον Σι να ασκήσει επιρροή στον Πούτιν για να βάλει τέλος στον πόλεμο.
Ο Σι αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πούτιν την Πέμπτη και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Παρασκευής.
Η επίσκεψη έρχεται ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να πιέσει Μόσχα και Κίεβο να βρουν έναν δρόμο για τον τερματισμό της σύρραξης, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την απουσία προόδου.
Κοινό μέτωπο κατά της Δύσης και αναφορές στην παγκόσμια τάξη
Εγκλωβισμένος σε έναν δασμολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο Σι αναμένεται να υπογράψει πλήθος συμφωνιών για την ενίσχυση της ήδη στενής στρατηγικής συνεργασίας με τη Μόσχα, η οποία εδώ και χρόνια θεωρεί την Κίνα τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.
Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες υπό τον Τραμπ για επαναπροσέγγιση ΗΠΑ–Ρωσίας, ο Πούτιν αναμένεται να προτάξει ενιαίο μέτωπο με τον Σι απέναντι στην Ουάσιγκτον, την οποία και οι δύο χώρες κατηγορούν για «μονομέρεια» και διεθνή ηγεμονία, υποστηρίζοντας ένα πολυπολικό μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στα ρωσικά ΜΜΕ, ο Σι ανέφερε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να «υπερασπιστούν σταθερά τη μεταπολεμική διεθνή τάξη».
«Οι δύο πλευρές πρέπει να αντιταχθούν από κοινού σε κάθε προσπάθεια να υπονομευθεί η φιλία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη Κίνας–Ρωσίας», ανέφερε το άρθρο, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την επίσκεψη Σι «μία από τις κεντρικές στιγμές στις ρωσοκινεζικές σχέσεις για το 2025».
Όπως σχολίασε η αναλύτρια Yun Sun από το Stimson Center στην Ουάσιγκτον, «η εστίαση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αφορά την παγκόσμια μεταπολεμική τάξη. Τώρα, οι ΗΠΑ την αποδομούν ή την αποδυναμώνουν. Έτσι, Κίνα και Ρωσία προβάλλονται ως οι υπερασπιστές του διεθνούς συστήματος και του ΟΗΕ, αντιτιθέμενες στην αμερικανική μονομέρεια και ηγεμονία».
Τέλος, σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσάκοφ, ανώτατο σύμβουλο του Κρεμλίνου, στις συνομιλίες Πούτιν–Σι θα τεθούν τα «πιο ευαίσθητα ζητήματα», μεταξύ των οποίων η ενεργειακή συνεργασία και ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia 2, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί για να τροφοδοτήσει την Κίνα.
Με πληροφορίες από Reuters