Η κυβέρνηση της Κολομβίας υπέβαλε αίτημα ένταξης στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, που εδρεύει στην Κίνα, σε μία ακόμη ένδειξη της ευρύτερης τάσης απομάκρυνσης της Λατινικής Αμερικής από την επιρροή των ΗΠΑ. Οι περικοπές της αμερικανικής βοήθειας, οι εμπορικοί φραγμοί και η σκληρή μεταναστευτική πολιτική της διακυβέρνησης Τραμπ έχουν ωθήσει πολλές χώρες της περιοχής να αναζητήσουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα, τον κύριο γεωπολιτικό αντίπαλο της Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, ολοκλήρωσε πρόσφατα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα με μια στάση στη Σανγκάη, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, την πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.
Η Τράπεζα ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία από τις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική (BRICS) ως εναλλακτική λύση απέναντι σε θεσμούς με κυρίαρχη αμερικανική επιρροή, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη Ρούσεφ, η Τράπεζα έχει μέχρι σήμερα εγκρίνει 122 έργα υποδομής σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και η ύδρευση, με συνολική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Κολομβία επενδύει στον νέο πολυπολικό κόσμο
Ο πρόεδρος Πέτρο δήλωσε ότι η Κολομβία προτίθεται να αγοράσει μετοχές αξίας 512 εκατ. δολαρίων στην Τράπεζα, ενώ ανέδειξε ως προτεραιότητα την εξασφάλιση χρηματοδότησης για ένα μεγάλο έργο διασύνδεσης Ατλαντικού και Ειρηνικού, μέσω καναλιού ή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 120 χιλιομέτρων. Όπως είπε, το έργο αυτό θα τοποθετούσε την Κολομβία στο «επίκεντρο του εμπορίου» μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ασίας.
Η Κολομβία είναι η δεύτερη λατινοαμερικανική χώρα που επιχειρεί να ενταχθεί στην Τράπεζα, μετά την Ουρουγουάη, η οποία υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα το 2021.
Ανησυχία στην Ουάσινγκτον για την κινεζική διείσδυση στη Λατινική Αμερική
Ωστόσο, η παραδοσιακή θέση της Κολομβίας ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και πυλώνας της στρατηγικής της στην περιοχή, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πρόσφατα πως θα «αντιταχθεί σθεναρά» σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road στη Λατινική Αμερική — μια πρωτοβουλία στην οποία η Κολομβία εντάχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Πέτρο με ηγέτες από τη Βραζιλία και την Κίνα.
Ο Πέτρο, πρώην αντάρτης και πολιτικός της Αριστεράς, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε αμερικανικές πιέσεις, τονίζοντας ότι η Κολομβία επιδιώκει ουδετερότητα στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.
«Πήραμε αυτή την απόφαση ελεύθερα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σανγκάη. «Με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούμε να μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο – το ίδιο και με την Κίνα».