Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει θέσει υψηλές προσδοκίες για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή.
Σε σχόλιά του την Πέμπτη, περιέγραψε μια συμφωνία για το TikTok ως σχεδόν ολοκληρωμένη, προσθέτοντας ότι επιδιώκει πρόοδο και σε ευρύτερα ζητήματα όπως οι δασμοί.
Η υπόθεση TikTok στο επίκεντρο
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τις διαπραγματεύσεις γύρω από την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβεβαίωσε ότι η τελική εταιρεία θα ελέγχεται από «Αμερικανούς επενδυτές».
«Η σχέση μου με την Κίνα είναι πολύ καλή», πρόσθεσε στο Fox News. «Και ακούγεται σαν να έχουν εγκρίνει το TikTok».
Συζητήσεις για δασμούς και ρωσικό πετρέλαιο
Ο Τραμπ τόνισε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Σι ζητήματα όπως οι αγορές ρωσικού πετρελαίου και οι δασμοί, εκτιμώντας ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνίες για όλα αυτά».
Η συμφωνία-πλαίσιο για το TikTok
Η τηλεφωνική συνομιλία, προγραμματισμένη για την Παρασκευή στις 9 π.μ. (ET), θεωρείται καθοριστική. Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συμφωνίας-πλαισίου, τονίζοντας τη «συναίνεση» για συνέχιση λειτουργίας κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του TikTok.
Το ζήτημα του αλγορίθμου
Κεντρικό ερώτημα παραμένει το μέλλον του αλγορίθμου που τροφοδοτεί το TikTok και ελέγχεται από την Κίνα, αν η εφαρμογή δημιουργήσει νέα εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.
«Το TikTok έχει τεράστια αξία», δήλωσε ο Τραμπ. «Προτιμώ να καρπωθώ τα οφέλη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια κοινοπραξία υπό την Oracle, την Andreessen Horowitz και τη Silver Lake Management θα αναλάβει την ηγεσία του εγχειρήματος στις ΗΠΑ.
Οι δασμοί στο τραπέζι
Ο Τραμπ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συζητήσει και τους δασμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.
«Μπορεί να κάνουμε μια παράταση με την Κίνα, αλλά με τους ίδιους όρους που ισχύουν τώρα, οι οποίοι είναι αρκετά καλοί», σημείωσε.
Σήμερα, οι δασμοί ανέρχονται σε 30% για κινεζικές εισαγωγές και 10% για αμερικανικά προϊόντα. Εάν λήξει η τρέχουσα παύση 90 ημερών στις αρχές Νοεμβρίου, ενδέχεται να επιστρέψουν υψηλότεροι συντελεστές.
Συζητήσεις υψηλού διακυβεύματος
Η τηλεφωνική κλήση της Παρασκευής θα είναι η πρώτη μεταξύ Τραμπ και Σι από τον Ιούνιο. Προηγήθηκε συνάντηση βοηθών τους στην Ισπανία, που επικεντρώθηκε σε δασμούς και TikTok.
Η τελική συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνομιλία των ηγετών.
Ο ρόλος της Nvidia
Θέμα της συζήτησης αναμένεται να είναι και οι κινεζικές κινήσεις κατά της Nvidia, με κατηγορίες για παραβίαση αντιμονοπωλιακών νόμων.
Ο Τραμπ συνάντησε τον CEO της εταιρείας, Τζένσεν Χουάνγκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζοντας χαριτολογώντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «καταλαμβάνει τον κόσμο».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στην Nvidia να εξάγει ορισμένα τσιπ στην Κίνα, με αντάλλαγμα μερίδιο 15% στις πωλήσεις.