Νέα
  • ΓΔ: 929.64 +1.75%
  • Τζίρος: 31,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: «Πού είναι τα 128 δισ. δολάρια;» - Οι αφίσες που εξοργίζουν τον Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP Images

Αφίσες του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, οι οποίες αναρτήθηκαν χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας, κατέβασε σήμερα η τουρκική αστυνομία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αφίσες είχαν τοποθετηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, διαχειρίστηκε στο παρελθόν τη νομισματική πολιτική της χώρας.

«Πού είναι τα 128 δισ. δολάρια;» έγραφαν οι αφίσες, οι οποίες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αφαιρέθηκαν με τη χρήση γερανών από την πρόσοψη των γραφείων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον Νοέμβριο, ότι χρησιμοποίησε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την τουρκική λίρα εν μέσω μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η πολιτική για τα αποθεματικά εκτελέστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας με ισχυρή υποστήριξη από το υπουργείο του Αλμπαϊράκ, καθώς προσπαθούσε μάταια να σταθεροποιήσει τις αγορές χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια -σε συνδυασμό με την «απέχθεια» του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια.

Όπως έχει υπολογίσει η Goldman Sachs, η «ανορθόδοξη» νομισματική πολιτική που ακολούθησε ο Αλμπαϊράκ κόστισε στην τουρκική οικονομία πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, έχει επανειλημμένα στηρίξει τον γαμπρό του όσον αφορά στους χειρισμούς του περί τη νομισματική πολιτική της χώρας, ενώ δεν πιστεύει ότι έχει κάνει κάτι μη σύννομο. «Αυτά τα χρήματα βρίσκονται στα δημόσια ταμεία», είχε πει ο Ερντογάν τον Μάρτιο. «Δεν έχει χαθεί τίποτα. Δόξα τω Θεώ, τα αποθέματά μας σε ξένο νόμισμα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ