Νέα
  • ΓΔ: 910.34 +0.25%
  • Τζίρος: 41,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τζορτζ Σόρος: Αγόρασε μετοχές που συνδέονται με την κατάρρευση της Archegos

Ο Τζορτζ Σόρος
Ο Τζορτζ Σόρος / Πηγή: AP

Σε μαζική αγορά μετοχών των εταιρειών ViacomCBS, Discovery και Baidu προχώρησε η εταιρεία επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. Αλλά δεν πρόκειται για «τυχαίες» εταιρείες, καθώς όλες τους υπέστησαν σημαντικές απώλειες από τη στάση πληρωμών του αμερικανικού family office Archegos Capital Management, το οποίο κατέρρευσε τον Μάρτιο προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Wall Street.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Soros Fund Management αγόρασε μετοχές αξίας 194 εκατ. δολ. της ViacomCBS Inc., μετοχές αξίας 77 εκατ. δολαρίων της Baidu και μετοχές αξίας 46 εκατ. δολ. της Vipshop Holdings Ltd. Η εταιρεία του Σόρος, όπως ανέφερε πηγή, δεν κατείχε τις μετοχές πριν από την κατάρρευση του Archegos, αλλά Σόρος είδε ως επενδυτική ευκαιρία τη συναλλαγή, καθώς η αξία των μετοχών των εν λόγω εταιρειών έχει μειωθεί σημαντικά

Ζημιά άνω των 10 δισ. δολ.

Το Archegos, family office του πρώην hedge fund manager Μπιλ Χουάνγκ, κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls στα τέλη Μαρτίου, πυροδοτώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων άνω των 30 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ και Κίνα. Η ζημιά μόνο στις τράπεζες εκτιμάται ότι θα είναι, τελικά, πάνω από τα 10 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 5 δισ. δολάρια αφορούν την ελβετική Credit Suisse.

Στην τριμηνιαία έκθεση του hedge fund που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναφέρονται λεπτομέρειες της συναλλαγής, παρέχοντας ένα από τα πρώτα παραδείγματα για το πώς ένα hedge fund προσπάθησε να εκμεταλλευτεί επενδυτικά τα «απομεινάρια» του σκανδάλου.

Επένδυση σε προβληματικές αγορές 

Επικεφαλής της εταιρείας τού Σόρος είναι η Ντον Φιτζπάτρικ, η οποία τον Μάρτιο είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι ήταν πρόθυμη να επενδύσει σε προβληματικές αγορές, «ρίχνοντας» 4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς στεγαστικών δανείων.

«Όταν υπάρχει ανωμαλία στην αγορά, είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να διπλασιάσουμε αλλά και να τριπλασιάσουμε τις επενδύσεις μας, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές», είπε η 51χρονη Φιτζπάτρικ σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ