Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Αυστριακός που πήρε το τιμόνι του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος

Γιόζεφ Ασμπάχερ - Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός
Πηγή: Esa.int

Ο Αυστριακός επιστήμονας έχει υπηρετήσει για 30 συνεχή χρόνια το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρώπης περνώντας από όλα τα στάδια της ιεραρχίας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποτελεί την πύλη της ηπείρου μας στο διάστημα. Στον οργανισμό, που ιδρύθηκε το 1975, μετέχουν 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συντονίζοντας τις ενέργειες τους σε οικονομικούς πόρους και επιστημονικό προσωπικό στην κατεύθυνση ανάπτυξης διαστημικών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα του οργανισμού σχεδιάζονται με σκοπό τόσο τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το ηλιακό σύστημα και το σύμπαν όσο και την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών μέσω δορυφόρων καθώς και την προώθηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Έως σήμερα ο Γιόζεφ Ασμπάχερ ήταν διευθυντής του προγράμματος παρατήρησης της Γης. Αμέσως μετά το διδακτορικό του στις φυσικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ εντάχθηκε στο Κέντρο Παρατήρησης της Γης του οργανισμού κοντά στη Ρώμη ξεκινώντας μια λαμπρή καριέρα στην διαστημική.

Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός είναι μία από τις πέντε διαστημικές υπηρεσίες, που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναπτύσσοντας σημαντικές συνεργασίες με την NASA όπως την αποστολή για να φέρουν δείγματα του Άρη πίσω στη Γη χρησιμοποιώντας ρομποτικό διαστημικό σκάφος.

Τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στο Παρίσι έχει όμως επιχειρησιακά και ερευνητικά κέντρα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ διαθέτει γραφεία διασύνδεσης στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και βάση εκτόξευσης στη Γαλλική Γουϊάνα. Το μόνιμο προσωπικό του αριθμεί περισσότερους από 2.000 επιστήμονες, μηχανικούς, ειδικούς πληροφορικής και διοικητικούς προερχόμενους από όλα τα κράτη μέλη.

Τα διαστημικά προγράμματα επιστήμης χρηματοδοτούνται από την οικονομική συμβολή όλων των κρατών μελών, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το ΑΕΠ κάθε χώρας με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία να βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις. Η κατά κεφαλή επένδυση κάθε Ευρωπαίου στο διάστημα έχει υπολογιστεί στην αξία ενός κινηματογραφικού εισιτηρίου τη στιγμή που στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσό είναι σχεδόν τετραπλάσιο.

Το τελευταίο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας είναι η ανάπτυξη και η αποστολή από κοινού με την NASA του δορυφόρου Solar Orbiter για την παρατήρηση του Ηλίου, που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλε στη Γη ο δορυφόρος, που κατασκευάστηκε από την Airbus Defence & Space στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισαν να ξετυλίγουν τα μυστήρια του αστέρα του ηλιακού μας συστήματος αποκαλύπτοντας διάσπαρτες  μικροσκοπικές ηλιακές εκλάμψεις, που ονομάστηκαν «φωτιές κατασκήνωσης».

Τη στιγμή εκείνη το διαστημόπλοιο βρισκόταν μόλις 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο, σχεδόν στη μισή απόσταση μεταξύ της Γης και της επιφάνειας του πιο κοντινού μας άστρου. Η λεπτομερής παρατήρηση για πρώτη φορά του φαινομένου επιβεβαίωσε το τεράστιο τεχνολογικό δυναμικό του Solar Orbiter. Η μοναδικότητα της αποστολής έγκειται στο γεγονός ότι κανένα άλλο διαστημόπλοιο δεν έχει κατορθώσει να τραβήξει φωτογραφίες από την επιφάνεια του Ηλίου από πιο κοντινή απόσταση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ