Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αξιωματούχοι Fed: Ο "προσωρινός" πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αλλά αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά καθώς η οικονομία θα επανέρχεται στην κανονικότητα, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της Fed.

Οι δηλώσεις του μέλους του Συμβουλίου Διοικητών της Fed, Michelle Bowman, και του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Raphael Bostic, είναι οι τελευταίες σε μία προσπάθεια διαμόρφωσης των πληθωριστικών προσδοκιών μετά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στο 5%, την οποία τα στελέχη της Fed έχουν χαρακτηρίσει εν πολλοίς ως προσωρινή.

Αυτό το σενάριο παραμένει, είπε ο Bostic σε συνέντευξή του, αλλά το «προσωρινά» αναμένεται να διαρκέσει λίγο περισσότερο από ό,τι περιμέναμε αρχικά… Αντί για δύο έως τρεις μήνες μπορεί να διαρκέσει έξι έως εννιά μήνες».

Οι τιμές προϊόντων, όπως των ειδών υπόδησης και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ώθησαν κάποιους δείκτες πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα ετών, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται 5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Αν και ορισμένες τιμές έχουν αρχίσει ήδη να υποχωρούν, ο πληθωρισμός ανάγκασε τη Fed να αρχίσει να εξετάζει πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα κινηθεί πολύ υψηλά ή πολύ γρήγορα.

Η Bowman δήλωσε πως συμφωνεί ότι οι τιμές καθοδηγούνται από τις διαταραγμένες εφοδιαστικές αλυσίδες και την αύξηση της ζήτησης με την επανεκκίνηση της οικονομίας, παράγοντες όμως που αναμένεται να υποχωρήσουν. Η ίδια δεν έκανε πρόβλεψη για πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών, λέγοντας ότι «μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε χθες σε επιτροπή του Κογκρέσου ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού ήταν το αποτέλεσμα μίας «τέλειας καταιγίδας» συνθηκών σχετικών με την επανεκκίνηση της οικονομίας και ότι θα υποχωρήσει. Πόσο σύντομα, ωστόσο, συμβεί αυτό μπορεί να επηρεάσει τις επόμενες αποφάσεις της Fed σχετικά με τον χρόνο μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων της, ύψους 120 δισ. δολαρίων, και της αύξησης των επιτοκίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ