Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Σε υψηλά επίπεδα 13 ετών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε υψηλό επίπεδο 13 ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,4%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, έναντι αύξησης 5% τον Μάιο, εν μέσω περιορισμών στην προσφορά και συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών υπηρεσιών που σχετίζονται με τα ταξίδια καθώς ενισχύθηκε η οικονομική ανάκαμψη.

Σε σχέση με τον Μάιο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,9% που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο του 2008.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 4,5% από 3,8% τον Μάιο.

Γιατί αυξάνεται ο πληθωρισμός

Οι εμβολιασμοί για τη COVID-19, τα χαμηλά επιτόκια και τα κρατικά μέτρα στήριξης σχεδόν 6 τρις. δολαρίων μετά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 ενισχύουν τη ζήτηση, πιέζοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες και αυξάνοντας τις τιμές.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει μειώσει την παραγωγή οχημάτων, ωθώντας ανοδικά τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και των φορτηγών, που αποτελούν τον βασικό μοχλό πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Καθώς 160 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμβολιασθεί, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, ξενοδοχεία και διανυκτερεύσεις σε μοτέλ έχει αυξηθεί, πιέζοντας επίσης τις τιμές.

Προσωρινές θεωρεί τις αυξήσεις τιμών η Fed

Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πιθανόν να έχει κορυφωθεί, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και σε ένα διάστημα το 2022, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών σχετικά με τα ταξίδια παραμένουν σε χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα είναι προσωρινός, άποψη που συμμερίζεται και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ