Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Πτώση της λίρας μετά τη δήλωση Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων

H τουρκική λίρα υποχώρησε 1% σήμερα λόγω φόβων των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διολίσθησε στις 8,54 λίρες ανά δολάριο, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων επτά εβδομάδων, μετά τη δήλωση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι τα επιτόκια θα μειωθούν, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός άγγιξε τον Ιούλιο το βασικό επιτόκιο 19%.

«Η λίρα μπορεί να υποφέρει, αν η πολιτική επιτοκίων χαλάρωνε επιθετικά σε πραγματικούς όρους, καθώς ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας είχε δεσμευθεί προηγουμένως να διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τον αναμενόμενο και τον πραγματικό πληθωρισμό», δήλωσε στέλεχος της Scope Ratings.

Υποχώρηση 13% της λίρας φέτος 

Η αντίθεση του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια έχει οδηγήσει σε υποτίμηση 13% της λίρας από την αρχή του έτους, που είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, με την «καρατόμηση» του προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη φέτος τον Μάρτιο, επειδή ήταν υπέρ της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, να έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα.

Η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με την παρέμβαση του Ερντογάν να προκαλεί αβεβαιότητα, αν και η αγορά αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ