Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπορέλ: Επιτακτική η ανάγκη για ισχυρότερη και πιο λειτουργική ευρωπαϊκή άμυνα

Επανέρχεται στο τραπέζι η συζήτηση για ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας μετά και «την χαοτική και άτακτη αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν» όπως χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα ο ο ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ.

Οι εκκλήσεις εντός της ΕΕ αυξάνονται ώστε το μπλοκ να μπορεί να επέμβει στρατιωτικά σε μια κρίση χωρίς να βασίζεται στα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το μέλλον την Πέμπτη και την Παρασκευή σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Σλοβενία.

«Μερικές φορές υπάρχουν γεγονότα που καταλύουν την ιστορία, που δημιουργούν μια σημαντική ανακάλυψη και νομίζω ότι το Αφγανιστάν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ πριν από τη συγκέντρωση της Σλοβενίας.

Ο κ. Μπόρελ ζήτησε μια ευρωπαϊκή «δύναμη πρώτης εισόδου» 5.000 στρατιωτών για να αντικαταστήσει τις ομάδες μάχης της ΕΕ που δημιουργήθηκαν το 2007 αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

«Πρέπει να αναζητήσουμε κάτι πιο λειτουργικό», είπε σχετικά με μια δύναμη εισόδου. «Η ανάγκη για περισσότερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα είναι πιο εμφανής από ποτέ», είπε στους δημοσιογράφους. Είπε ότι ελπίζει σε ένα σχέδιο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ