Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι τιμές στη Γερμανία

Σε επίπεδο - ρεκόρ αυξήθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, εν μέσω αύξησης των τιμών των καυσίων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, πλήττοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε σήμερα 1,2% στα 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας European Energy Exchange AG. Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 170% φέτος, ενώ οι τιμές δικαιωμάτων χρήσης άνθρακα (carbon futures) σχεδόν διπλασιάστηκαν στο Χρηματιστήριο ICE Endex.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας μετά την πανδημία σε συνδυασμό με την κρίση προσφοράς φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά την τιμή του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος.  

τιμή ρεύματος, Γερμανία

BofA: Το ράλι των τιμών δεν θα τελειώσει σύντομα

Αναλυτές, περιλαμβανομένων αυτών της Bank of America, δεν βλέπουν το ράλι των τιμών τελειώνει σύντομα. Με τη Γερμανία να ηγείται της «πράσινης» μετάβασης της Ευρώπης, μειώνονται πλέον οι ποσότητες ρεύματος από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούσαν ορυκτά καύσιμα.

Παραγωγική δυναμικότητα 9.000 μεγαβάτ, που αντιστοιχεί στην παραγωγή εννιά πυρηνικών εργοστασίων, θα τεθούν εκτός λειτουργίας έως το 2023, ανέφερε η BofA σε σημερινό σημείωμά της.  

Οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες αυξάνουν την τιμή του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα καταγράφοντας αυξήσεις από τα τρόφιμα έως το κόστος μεταφοράς.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να μετριάσουν τις συνέπειες των αυξήσεων 

«Καθώς τα σημερινά υψηλά επίπεδα των τιμών χονδρικής θα μετακυλίονται όλο και περισσότερο στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει πιθανόν έμφαση στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό των συνεπειών των αυξήσεων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής ενεργειακός αναλυτής για την Ευρώπη της S&P Global Platts.

Οι βασικοί ωφελημένοι από τις τιμές – ρεκόρ είναι οι παραγωγοί ΑΠΕ καθώς δεν επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους των καυσίμων, αλλά θα έχουν μεγαλύτερα έσοδα καθώς οι τιμές χονδρικής που πουλάνε συνδέονται με το κόστος των καυσίμων.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ